McDonald's Nederland zegt in reactie: “Onze ingrediënten van de friet zijn aardappelen en niet-gehydrogeneerde plantaardige olie.” De plantaardige olie is een melange van zonnebloem- en koolzaadolie. Wel zit in de olie dinatrium-difosfaat dat ervoor dient om de olie stabiel te houden.
Aardappelen, niet-gehydrogeneerde plantaardige olie (high oleic zonnebloemolie, zonnebloemolie, koolzaadolie, high oleic koolzaadolie), (stabilisator) dinatriumdifosfaat, dextrose.
McDonald's frituurt in Nederland de aardappel in een mengsel van zonnebloem- en raapzaadolie. "Wij gebruiken frituurolie met maximaal 1,5 procent transvet. We controleren en filteren de olie elke dag en vernieuwen deze regelmatig", aldus de fastfoodketen.
In onze restaurants frituren we in een 100% plantaardig mengsel van zonnebloemolie en raapzaadolie. Want plantaardige olie bevat minder ongezonde vetten, zoals transvet. Het Productschap Margarine, Vetten en Oliën adviseert om plantaardige frituurolie met ...
(Beide restaurants erkennen dat hun frietjes in dezelfde olie worden gebakken als andere vlees- of visproducten.) De frietjes van McDonald's worden echter gemaakt met een smaakstof die gehydrolyseerde melk bevat, een ingrediënt dat niet veganistisch is .
De meest voorkomende aardappelen die we gebruiken voor McDonald's Fries zijn de Russet Burbank, Russet Ranger, Umatilla Russet en de Shepody. Dit zijn aardappelrassen die bekendstaan om hun smaakvolle friet die knapperig is aan de buitenkant en luchtig aan de binnenkant.
Hoe kunnen gefrituurde aardappelen niet vegetarisch zijn? Dat komt omdat McDonald's Franse frietjes natuurlijke rundvleessmaak als een van de ingrediënten hebben toegevoegd . Dat klopt, ondanks dat ze hun aardappelen in olie bakken, voegt McDonald's rundvlees toe aan de frietjes voor extra smaak.
Eenmaal in het restaurant worden onze frietjes gewoon gebakken in speciale frituurketels in een niet-gehydrogeneerde mix van zonnebloem- en koolzaadolie die 100 procent geschikt is voor vegetariërs. McDonald's French Fries zijn zelfs officieel geaccrediteerd door de Vegetarian Society.
Voor het maken van de friet gebruikt McDonald's aardappelen van het ras Innovator. Vanwege zijn rechthoekige vorm wordt het ook wel “een echte fastfoodaardappel” genoemd. De Innovator is een ras dat bijna twintig jaar geleden in Nederland voor het eerst is geteeld.
En dus gaf McDonald's toe aan de publieke druk en veranderde hun frituurolie. Maar natuurlijk houdt het verhaal daar niet op, want de olie waarmee ze het talg vervingen was gehydrogeneerde plantaardige olie , die niet alleen niet zo lekker smaakte als het rundertalg, maar ook een flinke portie transvetten bevatte.
Een van de beste dingen aan het genieten van een maaltijd van McDonald's is het ontdekken van de verraderlijke frietjes die hun weg naar de bodem van je tas hebben gevonden, wachtend op je als een verrassende post-maaltijdtraktatie. Hun winnende knapperigheid is deels te danken aan de olie die de keten gebruikt om ze dubbel te frituren .
medium. Als we kijken naar de prijzen van de patatjes, dan krijg je bij een grote portie veel minder voor je geld, dan wanneer je een medium bestelt. Een grote portie kost € 3,25, terwijl een medium friet € 2,85 kost. Kortom: je betaalt 40 cent meer voor 10 frietjes.
Elke herfst worden er miljoenen aardappelen gerooid, ze kunnen naar de supermarkt of groenteboer. Van al deze aardappelen wordt patat gemaakt. Ze worden eerst goed gewassen en dan geschild met deze machine. Ze lijken als ze uit de snijmachine komen al erg op friet.
Onze Fritessaus is gemaakt met kruiden en specerijen.De donkere stukjes zijn de kruiden dille en peterselie en gele kleur komt door de curcuma. Wist je dat deze speciale Fritessaus alleen in Nederland en België wordt verkocht?
* Dextrose: een natuurlijke suiker. Wordt op de frietjes gesproeid om de goudgele kleur te bekomen na het frituren. * Bakpoeder: om te vermijden dat de frietjes grijs gaan verkleuren. Zeg nu nog eens dat ze als karton smaken.
Sinds 2015 is McDonalds lid van de Horeca Alliantie Glutenvrij. De frietjes worden apart gefrituurd en er worden geen glutenbevattende toevoegingen aan gedaan.
De samenwerking tussen McCain Foods en McDonald's, die in 1977 werd opgericht, is een hoeksteen van het succes van de fastfoodgigant. De gigant is vooral bekend vanwege de iconische MacFries .
Aardappelen van topkwaliteit!
Onze McDo frietjes worden gemaakt met aardappelen van topkwaliteit afkomstig van Belgische, Nederlandse en Noord-Franse aardappelboeren met wie onze leverancier al jaren nauw samenwerkt. De frietjes zijn wereldwijd gekend voor hun perfecte vorm en goudgele kleur.
Kwaliteit van de olie
Onze olie is een mengeling van zonnebloem- en koolzaadolie. De McDonald's restaurants gebruiken apparatuur waarmee men de evolutie van de kwaliteit van de bakolie kan volgen. Eenmaal per dag wordt de kwaliteit van de bakolie gemeten met behulp van een elektronische tester.
Sterker nog, de frietjes zijn 50% ongezonder dan die van welke andere keten dan ook , met in totaal 953 calorieën. "Frietjes bevatten veel zout en vet, wat een toch al ongezond fastfoodrestaurant in de gevarenzone kan brengen," legt het zorgplatform PlushCare uit.
McDonald's bakte zijn frietjes tientallen jaren in dierlijk vet (reuzel); het vet zou de frietjes hun beroemde smaak geven. Uiteindelijk stapte de keten over van reuzel naar plantaardige olie, maar klanten klaagden dat de frietjes niet zo lekker waren.
McDonald's-voedsel is niet gecertificeerd als koosjer (behalve in Israël) of halal, omdat hun voedsel niet wordt gecontroleerd door de verschillende certificeringsinstanties.
Op de Amerikaanse website van het bedrijf staat dat de smaak “gehydrolyseerde tarwe en gehydrolyseerde melk als basisingrediënten” bevat. Tijdens het hydrolysatieproces worden de tarwe- en melkproteïnen afgebroken met water en de resulterende umami-smaak voegt een vlezige noot toe aan de frietjes .
Ze worden gekookt in olie die apart is van de olie die voor vleesproducten wordt gebruikt en worden in een apart systeem gefilterd .
Friet is gemaakt van aardappels en dus plantaardig, zou je denken. Het wordt veelvuldig als 'veganistisch' bestempeld maar als er bij de bereiding in de productielijn of in de cafetaria dierlijke eiwitten aan te pas komen (denk aan het frituurvet!), is het geen veganistisch product meer.