Een aluminium pan is eenvoudig in gebruik en daardoor ideaal voor beginnende thuiskoks. Aluminium pannen warmen snel op en geleiden warmte uitstekend, wat ze perfect maakt voor snelle kooktechnieken zoals bakken en braden. Het is echter belangrijk om de pan langzaam op te warmen om een thermoschok te voorkomen.
Kort samengevat. Geanodiseerde aluminium pannen hebben de best werkende anti-kleeflaag die het langst meegaat. Roestvrijstalen pannen hebben geen anti-kleeflaag, maar gaan een leven mee en mogen in de vaatwasser.
Tijdens het koken kan het gebruik van versleten of gepitte aluminium potten en pannen aluminium gemakkelijker overbrengen naar voedsel . Bladgroenten en zure voedingsmiddelen, zoals tomaten en citrusproducten, absorberen het meeste aluminium uit kookgerei.
Pannen bestaan vaak uit het metaal aluminium. Aluminium mag niet worden gebruikt in een pan als het direct in contact komt met voedsel. Pannen van aluminium hebben dus altijd een anti-aanbaklaag. Aluminium is licht en kan goed warmte geleiden.
Koken is lichtgewicht aluminium pannen is ongevaarlijk. De dagelijkse inname van het metaal is zo laag dat het geen gevaar oplevert voor de gezondheid. Het uiterst geringe risico dat er eventueel zou bestaan, kun je daarnaast makkelijk wegnemen door verstandig om te gaan met je pannen en zure producten te vermijden.
Koken in aluminium potten en pannen wordt over het algemeen als veilig beschouwd, vooral als u geanodiseerd aluminium keukengerei en apparatuur gebruikt en vermijdt om zeer zure gerechten gedurende lange tijd te koken . Er zijn echter een paar punten waarmee u rekening moet houden voordat u besluit om in een aluminium pan te koken.
Gifvrije pannen zijn beter voor jouw eigen gezondheid en die van jouw familie, want deze hebben een gezonde thermolon keramische antikleeflaag. Zo werken deze pannen met thermolon op dezelfde wijze als teflon pannen maar dan zonder giftige stoffen. Bovendien zorgen ze voor een betere warmteverdeling.
Omdat aluminium warmte goed overdraagt, hebben chefs doorgaans geen hoge hitte nodig om te koken met aluminium potten en pannen. Hoge hitte heeft de neiging om aluminium pannen te verkleuren, en chefs zouden alleen zoveel hitte moeten gebruiken als nodig is om het gerecht te koken .
Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
Deze veerkracht kan geanodiseerd kookgerei een betere optie maken voor mensen die vaak koken. Antiaanbakkookgerei met PTFE-coatings kan bij hoge temperaturen giftige dampen afgeven, terwijl geanodiseerd kookgerei geen dergelijke problemen heeft , wat gemoedsrust biedt voor mensen die zich zorgen maken over de veiligheid van antiaanbak.
Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur. Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht. Het wordt dan ook door het Voedingscentrum afgeraden om zoute of zure levensmiddelen in contact met aluminium te laten komen.
Roestvrij staal is het beste metaal voor dagelijks koken. Het verdeelt warmte gelijkmatig, reageert niet met voedsel, is bestand tegen slijtage en werkt op alle kookplaten.
Als u op zoek bent naar kookgerei dat efficiënte warmtegeleiding en gelijkmatig koken biedt, is aluminium kookgerei misschien de betere keuze . Als u echter prioriteit geeft aan duurzaamheid, bestendigheid tegen schade en eenvoudig onderhoud, is roestvrij staal kookgerei de voorkeursoptie.
Houd hier rekening mee voordat je een koekenpan koopt
Materiaal: kies tussen roestvrij staal, gietijzer, aluminium of koper. Gietijzer houdt warmte goed vast, terwijl aluminium sneller opwarmt. Antiaanbaklaag: voor gemakkelijk koken en schoonmaken is een pan met een antiaanbaklaag handig.
Gietijzer kan goed heet worden en is lekker om in te braden, maar het roest en kan de smaak beïnvloeden. Aluminium is licht en goedkoop, maar ook zacht en heeft invloed op de smaak en kleur van je gerecht.
Uit onderzoek van het International Aluminium Institute blijkt dat er slechts minimale hoeveelheden aluminium vanuit kookgerei en folie in voedsel terechtkomen, waardoor het veilig is om te koken en voedsel te bewaren .
Aluminium, koper en tin
Producten uit aluminium, koper of tin kunnen verkleuren in de vaatwasser. Was ze dus liever met de hand af. Je wilt toch zo lang mogelijk de glans op je koperen pannen bewaren, of niet soms?
Aluminium is een niet-reactief metaal, dus het roest of corrodeert niet zoals kookgerei op ijzerbasis. Echter, het inbranden van een aluminium pan kan helpen een antiaanbaklaag te creëren en de levensduur ervan te verlengen .
Volgens De Boer moeten we goed oppassen met pannen met een antiaanbaklaag: ,,Zodra er krasjes in zitten, moet je hem weg doen. Vooral pannen met schilfertjes zijn gevaarlijk, omdat je dan kleine stukjes teflon binnenkrijgt.” Zelf bakt hij met stalen en keramische pannen, zonder antiaanbaklaag.
Traditionele koekenpannen worden vaak gemaakt van materialen zoals Teflon, wat schadelijke chemicaliën bevat. Teflon bevat bijvoorbeeld perfluoroctaanzuur (PFOA en PFAS), dat bij oververhitting giftige dampen afgeeft die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid.
De voordelen van aluminium
Bovendien zijn er tegenwoordig aluminium pannen die volledig PFAS-vrij zijn, wat betekent dat ze vrij zijn van schadelijke chemicaliën zoals Teflon. Hier zijn de belangrijkste voordelen van aluminium koekenpannen: ✅ Lichtgewicht: makkelijk te hanteren, zelfs bij langdurig koken.
Nadelen: Het is niet bijzonder sterk en is duur vergeleken met staal van dezelfde sterkte . Toepassingen: Aluminium wordt bijna altijd gelegeerd om de eigenschappen te verbeteren. Het wordt veel gebruikt in de transport-, bouw- en verpakkingsindustrie.
Volgens het RIVM is de totale blootstelling aan aluminium uit voedsel, consumentenproducten en bodem niet schadelijk voor de gezondheid.
Aluminium is, zoals gezegd corrosiebestendig, maar niet bestand tegen spanningscorrosie, die voor scheuren kan zorgen. Dit ontstaat door vocht en te hoge temperaturen. Hoe kun je spanningscorrosie voorkomen? Mijd (te) hoge temperaturen.