De nieuwe standaard voor radio is DAB+. Dat is Digital Audio Broadcasting, digitale radio dus. Deze gaat de FM-zenders vervangen. Sinds 20 december 2020 moeten nieuwe auto's voorzien zijn van DAB+-ontvangstmogelijkheid.
Inmiddels hebben alle landelijke, publieke, en commerciële zenders een digitaal kanaal dat zij moeten vullen. Volgens de berichtgeving zou FM in Nederland nog tot 2023 blijven bestaan.
Na het verdwijnen zullen er nog een paar opties overblijven. Wil je FM-radio dan kun je er voor kiezen om ouderwets een antenne te gebruiken Andere opties zijn digitaal: via je provider of via DAB+, dat radiozenders via de ether ontvangt.
De toekomst van de radio is digitaal. FM-radio wordt afgeschaft en de standaard wordt DAB+. Omschakelen heeft nu al z'n voordelen, maar het betekent niet dat je jouw oude radio de deur uit moet doen: DAB+ kun je gewoon integreren in je bestaande radio.
Analoge radio stopt. Kabelmaatschappij Ziggo/ Vodafone is de laatste aanbieder die de stekker uit dit bij velen geliefde medium trekt. Eind 2021 moet de hele transitie definitief zijn en is de analoge ontvangst via de kabel niet meer beschikbaar.
FM Radio uitzendingen die u via een antenne aansluiting ontvangt, blijft de komende jaren nog gewoon actief. Dus met uw portable radio of in de auto kunt u gewoon radio blijven luisteren. Wilt u thuis FM Radio blijven beluisteren, dan moet u net als vroeger een FM antenne op dak plaatsen!
Kun je een FM radio ombouwen naar DAB+? Conclusie: FM-radio's mogen blijven. Met een externe ontvangstmodule maak je van bestaande radio's, autoradio's en smartphones een DAB+ radio. Afhankelijk van de gekozen oplossing dienen AUX, USB of bluetooth als interface.
Analoge radio ontvangen met een FM-antenne
Dit signaal stopt nu. De enige manier om dit analoge radiosignaal nog te kunnen ontvangen op uw Hi-Fi stereo-installatie, receiver of losse tuner is via de lucht. Hiervoor heeft u een FM Dipool antenne nodig.
Wil je alleen DAB+ ontvangen of ook FM? Sommige antennes zijn in staat om beide te ontvangen. Mocht DAB+ om wat voor reden dan ook niet werken, dan kun je het altijd nog op het FM-netwerk proberen.
Daarnaast is de geluidskwaliteit van DAB+ beter dan bij FM. Dat laatste kan in grote steden waar veel hoge gebouwen staan storingen ondervinden. Bij DAB+ heb je dat minder, maar de ontvangst in nieuwe, goed geïsoleerde huizen kan ook daar verstoord worden.
Radio luisteren via FM
Heb je geen zin om je internetbundel hiervoor te veel te gebruiken? Kies dan voor een smartphone met FM-radio. Er zijn Android-smartphones met een FM-ontvanger. Meestal gaat het om budgetsmartphones, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A5 en de Huawei P8 Lite.
DAB+ blijft de toekomst, maar FM afschakelen voorlopig niet aan de orde. “Er zijn vooralsnog geen concrete plannen om te stoppen met de distributie van deze NPO-radiozenders via de FM-ether, gezien het grote aantal FM-ontvangers dat in omloop is en het gebruik ervan.
Led verlichting (de gebruikte electronica in de led lamp kan storing of ruis veroorzaken) Voedingsadapters (opladers) in stopcontacten (bijvoorbeeld voor een tablet of smartphone) Alle elektronische apparatuur (stap voor stap uitschakelen)
DAB+ ontvangst
Alle landelijke en regionale publieke en commerciële radiostations die je kent van FM zitten erop. Daarnaast zijn ten opzichte van FM extra digital only radiostations te beluisteren. Voor het digitale DAB+ signaal heb je wel een radio-ontvanger met DAB+ techniek nodig.
Voordelen van DAB+
Digitale geluidskwaliteit: je vervangt het geruis van je FM-radio door digitale audio, vergelijkbaar met de kwaliteit van cd's. Meer radiostations: je krijgt meer nationale radiostations én meer themazenders, zoals VRT NWS, Joe 70's en MNM Hits.
Losse digitale radio-ontvanger
Deze kost eenmalig €50. Dit apparaatje sluit je via een coax-kabel aan op de wandcontactdoos. En met de meegeleverde tulp-kabel sluit je 'm aan op je geluidsset. Met de afstandsbediening kun je dan langs de radiozenders zappen.
Welk formaat past in jouw auto? Er zijn 2 verschillende soorten autoradio's: 1-DIN en 2-DIN. Een 1-DIN autoradio is kleiner van formaat en zie je vooral terug bij oudere auto's. Een 2-DIN autoradio is groter en heeft vaak een scherm dat je bedient met je vingers.
Je koopt wel via je provider een digitale ontvanger, waarop je je TV aansluit. De provider biedt ook alle radiozenders via de glasvezel. Maar dan moet je de radio ontvangen via je TV, of je moet een aparte kabel van de digitale ontvanger naar je radio sturen.