Sommige groenten kan je toch beter mijden als je probeert af te vallen, dat blijkt uit een recente studie door PLOS Medicine. Sla, spruitjes en broccoli staan aan jouw kant tijdens je dieet, maar let op: andere groenten kunnen er voor zorgen dat je zelfs sneller bijkomt.
Vanwege hun vezelgehalte en lage caloriegehalte kunnen spruitjes een nuttige aanvulling zijn op een dieet.
Spruitjes zitten boordevol vitamine A, foliumzuur, kalium en calcium. Ze bevatten 3-5 gram vezels per kopje en 25 calorieën per 1/2 kopje gekookt. Spruitjes zijn een van die voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je je langer vol voelt. Al deze redenen maken het een goede optie om ze in je dieet op te nemen om af te vallen .
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Spruitjes
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
3 Houd er rekening mee dat spruitjes veel vezels bevatten, die buikpijn, een opgeblazen gevoel en gasvorming kunnen veroorzaken als u er te veel van eet .
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
De meeste spruiten bevatten vitamine A, vitamine C, vitamine E, vitamine K, foliumzuur en mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium. Er zitten ook meer vezels in spruiten dan in hun volwassen plantaardige tegenhangers .
Tip. Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten. Als je een netje/zakje van 500 gram voor 2 hebt gekocht, combineer het dan met cherrytomaatjes en bijvoorbeeld ui voor jouw dagelijkse 250 gram groenten.
De vezels in spruiten kunnen ook zorgen voor wat extra winderigheid. En ja, daar kan een onaangenaam maar weliswaar ook 'gezond' geurtje aanhangen. Vezels hebben een gunstig effect op onze darmwerking en gezondheid. Heb je gevoelige darmen, hou hiermee dan rekening.
Ze kunnen helpen bij het ondersteunen van gezond gewichtsverlies . Spruitjes zitten boordevol voedingsstoffen — maar niet in calorieën. Als een van uw gezondheidsdoelen is om af te vallen, kan het toevoegen van spruitjes aan uw maaltijden helpen omdat ze caloriearm maar toch vullend zijn.
Spruitjes staan bekend om hun licht-bittere smaak. Wat helpt tegen de bittere smaak, is de spruiten koken in gezouten bouillon of door een schepje suiker toe te voegen tijdens het koken. Doordat de spruiten zoeter of zouter worden, neemt de bittere smaak af.
Voedingsvezels: spruitjes bevatten meer vezels dan gewone broccoli . Daarom is het een betere keuze voor mensen die last hebben van spijsverteringsproblemen en constipatie. Aanwezigheid van vitamine E: vitamine E is in kleine hoeveelheden aanwezig in broccoli.
Sommige spruiten zoals mungboon en alfalfa bevatten veel vitamine K, wat een belangrijke rol speelt bij een gezonde bloedstolling. Als u echter bloedverdunnende medicijnen gebruikt, vermijd dan om er te veel van te eten, omdat vitamine K de werkzaamheid ervan kan verstoren .
A: Spruiten bevatten veel voedingsstoffen en helpen bij de stofwisseling. Het is een plantaardige eiwitbron die ook veel vezels bevat. Een dieet met veel eiwitten en vezels versnelt gewichtsverlies door u langer vol te houden en onnodige trek in eten te verminderen. Daarom zijn spruiten gunstig voor gewichtsverlies .
Het is het beste om spruiten te eten van ontbijt tot middag, omdat deze complexe voedingsmiddelen je een hoop energie kunnen geven die je de hele dag van brandstof kan voorzien. Ondertussen, als je ze 's avonds eet, kunnen spruiten je rusteloos maken, omdat je de spruiten nog steeds aan het verteren bent terwijl je slaapt .
Naast vitamine C zijn er nog meer antioxidanten te vinden die hieraan bijdragen zoals vitamine E, mangaan, zink en carotenen. Ook voor spruitjes geldt dat wanneer de groente zo kort mogelijk wordt verwarmd (liefst stomen) de spruitjes het best hun werk doen in ons lichaam.
Het wordt over het algemeen aanbevolen om dagelijks een portie te consumeren om spruiten in uw dieet op te nemen. Deze portie varieert meestal van 1/2 tot 1 kopje . U kunt uw diëtist raadplegen voor betere en nauwkeurigere instructies.
Bovendien zijn spruiten betere bronnen van aminozuren, pectines en suikers dan microgreens . Microgreens werden gekenmerkt door een hoog gehalte aan carotenoïden en chlorofylen, en organisch zuur, zonder suikers, en vertoonden een hogere anti-diabetische en anti-cholinerge activiteit dan spruiten.
Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.
De opname van voedingsstoffen uit rauwe zaden en bonen is mogelijk niet zo efficiënt, wat resulteert in een mogelijk verlies van essentiële vitaminen en mineralen. Gelukkig kan een eenvoudig kookproces zoals koken de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen verbeteren, waardoor het volledige nutritionele potentieel van spruiten wordt ontsloten .
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Winderigheid. Dit komt door de hoeveelheid zwavel en het koolhydraat raffinose in spruitjes, maar ook doordat ze fodmaps bevatten. Fodmaps zitten van nature in voedingsmiddelen en zijn kleine moleculen die slecht of zelfs niet worden opgenomen in je dunne darm en automatisch in je dikke darm terechtkomen.
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.