Segno = segno is het Italiaanse woord voor `teken` en wordt in de muzieknotatie gebruikt om een plaats in de partij te markeren om naar terug te gaan in een Dal segno constructie.
Dal segno is een muziekterm afkomstig uit het Italiaans en betekent 'vanaf het teken'. Het 'teken' in kwestie (segno) is dan meestal een S met puntjes in de bochten. Ook wordt er wel een paragraaf-teken voor gebruikt en een enkele keer een coda-teken.
Dal Segno al Coda: beginnen bij het teken, doorgaan tot aan het coda teken, en van daar naar het coda.
Een coda (de Italiaanse afgeleide van het Latijnse 'cauda': staart) is een passage waarmee een compositie of een deel ervan wordt besloten. Soms is de coda opgebouwd uit eerder gebruikte thema's, maar het naspel of 'aanhangsel' kan ook uit geheel nieuw materiaal bestaan.
We gebruiken de eerste 7 letters van het alfabet om de muzieknoten een naam te geven: A, B, C, D, E, F en G. Als je die op een piano speelt, gebruik je de witte toetsen, en die noemen we de stamtonen. In het rijtje A B C D E F G klinkt A het laagst, en G het hoogst.
Een fermate is een teken dat in muziekschrift boven een noot of rust gezet wordt om aan te geven dat die langer aangehouden moet worden. Het is een boogje met een punt eronder. Het Italiaanse fermate betekent letterlijk 'pauzeert'.
Een coda of een gecodeerd rekeninguittreksel is een elektronisch tekstbestand met uitgebreide informatie over de verrichtingen van uw rekening. Het is dus de gecodeerde weergave van de papieren rekeninguittreksels. Iedere verrichting op uw rekening wordt geïdentificeerd aan de hand van een eigen code.
Fine is het Italiaanse woord voor "einde" . De term wordt gebruikt in de muziek, om een slot dat midden in de compositie staat aan te geven. Aan het einde van de genoteerde partituur staat dan iets als Da Capo of dal Segno.
Herhaal alles vanaf het begin (D.C.= Da Capo = vanaf het begin). Als er een Fine teken voor het DC teken aanwezig is stopt het afspelen aldaar. Herhaal vanaf het begin tot aan Fine en speel daarna het coda. Herhaal vanaf het begin tot aan Fine zonder herhalingen en speel daarna het coda.
Herstellingsteken = Een herstellingsteken, een ♮, wordt in muzieknotatie gebruikt om eerdere verhoging of verlaging van een noot met een kruis of mol te herstellen tot de stamtoon.
Largo, Allegro en Presto zijn alledrie woorden die de snelheid van een muziekstuk op een bepaald moment aangeven. Largo betekent 'zeer langzaam', Allegro betekent 'snel' en Presto betekent 'zeer snel'.
Het herhalingsteken is een dubbele maatstreep met een dubbele punt. Wanneer je deze maatstreep tegenkomt herhaal je de muziek vanaf het begin. Het maakt niet uit hoever in het stuk dit herhalingsteken staat, je herhaalt altijd vanaf maat 1 in de muziek. Hier speelt de uitvoerder dus: ABCD ABCD.
Da capo is een muziekterm afkomstig uit het Italiaans en betekent 'vanaf het begin'. "Da capo" of afgekort "D.C." wordt doorgaans boven de laatste maat geschreven. De speler wordt dan verondersteld alles vanaf het begin nog een keer te spelen.
Het woord capo komt van capotasto dat topkam betekent. Een capo is een klem die je op je gitaar kunt zetten om de snaren hoger te laten klinken.
'Orgelpunt' is een term uit de muziek. Het betekent: grondtoon die vastgehouden wordt bij verschillende, elkaar opvolgende harmonieën. De figuurlijke betekenis van het Franse 'point d'orgue' is in het Nederlands: een daverende finale.
Een fermate wordt genoteerd als een boogje of 'dakje' met daarin een punt boven het aan te houden maatdeel (zie figuur). Een fermate kan zowel boven een genoteerde toon als op een genoteerde rust worden geschreven.
Accelerando (acc. - accel.) Accompagnato (accomp.) Arrangement (arr.)
Uiterwaard = buitendijks, tussen dijk en zomerbedding van een rivier gelegen stuk grond, meestal begroeid met gras.
Allegro assai: 168 - 192 (assai betekent letterlijk heel veel)
Volgens een derde zienswijze hoeven de delen waarin een maat verdeeld kan worden, niet gelijk te zijn. Een vijfkwartsmaat kan dan verdeeld worden in een deel van twee tellen en een deel van drie tellen. In die zienswijze is een vijfkwartsmaat een asymmetrische divisieve maatsoort.
Bij de regelmatige twaalf achtsten maat komen er telkens 12 tellen in iedere maat. De achtste noot is teleenheid. De accenten worden weergegeven door het ">" tekentje. Deze twaalf achtsten maat is samengesteld en bestaat uit 4 groepjes van 3.
Als voorbeeld van een maatsoort kijken we naar 2/4, spreek uit: twee-vierde maatsoort. Het cijfer 2 betekent dat hier elke maat twee tellen heeft, en het cijfer 4 betekent dat elke kwartnoot één tel zal duren.
Andante is een tempoaanduiding, het betekent 'rustig voortgaand'. Het kan ook de titel zijn van een deel van een compositie.
Adagio is een van oorsprong Italiaanse muziekterm die aangeeft dat een muziekstuk in een langzaam comfortabel tempo gespeeld moet worden. Het woord adagio betekent letterlijk 'gemakkelijk' (ad agio).
Allegro behoort tot de snelle tempi. Het metronoomgetal komt neer op 126 tot 138, dus 126 tot 138 tellen per minuut. De meer gebruikelijke interpretatie van allegro is derhalve een hoog tempo.