Elektriciteit en water gaat niet samen. Wanneer mensen blootgesteld worden aan water met een elektrische lading, kan dit dodelijke gevolgen hebben. Vocht is daarnaast één van de grootste oorzaken van een kortsluiting.
Water kan ervoor zorgen dat de plus- en mindraden met elkaar in contact komen, met kortsluiting tot gevolg. Normaliter kan hierdoor zelfs brand ontstaan, maar gelukkig zijn woningen tegenwoordig voorzien van een aardlekschakelaar waardoor dat risico kleiner is geworden.
Water is een goede geleider voor elektrische stroom. Op de plek waar de stroom het lichaam in- en uitgaat, ontstaat in korte tijd ontzettend veel hitte. "Zoveel, dat ook binnen in het lichaam brandwonden kunnen ontstaan."
Weinig water? Is er slechts een klein beetje water op de contactdoos terecht gekomen? Dan heeft u waarschijnlijk geen kortsluiting. Het is nu belangrijk om direct de stekker van het verlengsnoer uit het stopcontact te trekken, zodat u het water kunt opruimen en de contactdoos goed uit kunt laten uitdrogen.
Bij een kortsluiting lijkt het alsof de dam breekt: de stroom krijgt vrije loop, ontmoet geen tegenstand en gedraagt zich als een woeste rivier. De stroomsterkte is enorm en veroorzaakt een verhitting van de draad. Het isolatiemateriaal kan zelfs smelten en vuur vatten, waardoor in het gebouw brand kan ontstaan.
Zelf de kortsluiting opsporen kan door alle stekkers op één groep los te halen, de groepsschakelaar weer aan te zetten en één voor één de stekkers weer in het contact te steken. Wanneer de stop doorslaat weet u door welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt wordt.
Schakel de stroom in en plug de stekkers één voor één weer in. Valt de stroom uit zodra u een stekker in het stopcontact doet? Dan veroorzaakt het betreffende apparaat de kortsluiting.
Wanneer mensen blootgesteld worden aan water met een elektrische lading, kan dit dodelijke gevolgen hebben. Vocht is daarnaast één van de grootste oorzaken van een kortsluiting. Geregeld komt het voor dat de stroom in een woning uitgeschakeld wordt wanneer de elektra in aanraking komt met vocht.
Water en elektriciteit gaan niet samen. Indien deze twee met elkaar in aanraking komen, ontstaat er kortsluiting.
Stroomdraden hebben een isolatielaag die kan beschadigen door bijvoorbeeld water, warmte en stof. Als één of meer kabels elkaar raken (bijvoorbeeld omdat de isolatielaag stuk is) ontstaat er kortsluiting. Dan wordt de stroomsterkte te hoog, de draden te warm, en zo kan er brand ontstaan.
Stroom die door het lichaam langs het hart gaat kan een hartstilstand veroorzaken, stroom tussen twee vingers van een hand is vooral pijnlijk. Als vuistregel kun je aannemen dat een stroom vanaf 10 mA gevaarlijk is, 100 mA kan dodelijk zijn.
Als de stekker in het stopcontact zit, kan er een vonk ontstaan omdat het contactoppervlak niet voldoende is en er elektrische stroom komt. U kunt dus kleine beschadigde sporen op de stekker zien. Het is normaal. Als de vonken ernstiger zijn of als de uitlaat verkleurd en vervormd is, stop dan met het gebruik ervan.
In de stop zit een zekering die springt wanneer er teveel stroom door de draden gaat. Dat is een beveiliging die onmisbaar is aangezien een te grote hoeveelheid stroom de stroomkabels oververhit kan maken. Wanneer de kabels te heet worden kunnen ze smelten en kortsluiting veroorzaken of zelfs voor brand zorgen.
Zelfs niet-fatale schokken, die vaak leiden tot verwondingen en bezoeken aan de eerste hulp, komen ongeveer 30.000 keer per jaar voor. Het grootste risico op een elektrische schok door een stopcontact: Kinderen steken hun vingers of een metalen voorwerp zoals een paperclip, vork of lepel in het stopcontact.
Er is dus alleen geleiding als er genoeg elektronen in het water aanwezig zijn om een elektrische stroom te laten lopen. In puur gedestilleerd water zijn erg weinig vrije elektronen aanwezig. Puur water heeft dus een zeer slechte geleiding.
Elektrocutie betekent dat er stroom door uw lichaam gaat. Een klein beetje elektriciteit voelen we niet of nauwelijks. Maar stroom hoger dan 30 mA kan leiden tot ademhalingsproblemen, verbranding en ernstige hartritmestoornissen. U kunt daaraan overlijden wanneer er niet op tijd een arts bij is.
Als er een zekeringsschakelaar uitgevallen is, hebben we 2 mogelijkheden: Er is een kortsluiting. Je verbruikt te veel.
Wat te doen tegen lekkage in de meterkast? Het is in eerste instantie van het grootste belang dat de oorzaak van de waterschade verholpen wordt. Als je deze oorzaak niet eenvoudig zelf kunt verhelpen, is het verstandig om hiervoor een professioneel bedrijf als Lekkageservice van Gerven in de arm te nemen.
Stroomstoring door kortsluiting
Wanneer de bedrading in een elektrisch apparaat kapot gaat, of de bedrading komt in aanraking met water, veroorzaakt het apparaat kortsluiting. Er 'lekt' dan teveel stroom en een zekering of de aardlekschakelaar schakelt automatisch uit.
Een lekkage in je meterkast kan leiden tot kortsluiting, waardoor apparaten niet meer werken. Er kan zelfs brand ontstaan. Bij een lekkage in je meterkast schakel je liefst direct een lekkage specialist in. Ga niet zelf lopen rommelen, want het is letterlijk levensgevaarlijk.
Stekkerdozen kunnen oververhit raken, en daardoor bepaalde stoffen laten ontbranden. De meeste mensen kennen de gevaren van stekkerdozen, weten dat het brandgevaar oplevert, maar halen de stekker niet uit het stopcontact.
Overbelasting van elektrische kabels, kortsluiting ten gevolge van slecht geïsoleerde draden en defecte contacten die leiden tot een abnormale weerstand en opwarming zijn enkele van de meest voorname oorzaken van brand door elektriciteit.