Bij het ontstaan van een frituurbrand dien je altijd als eerst de warmtebron uit te schakelen, in dit geval is dat de stekker van de frituurpan uit het stopcontact halen. Staat de frituurpan onder een afzuigkap? Schakel dan ook de afzuigkap aan, zodat de vlammen van de frituurbrand niet overslaan naar de afzuigkap.
De voornaamste redenen dat de toevoeging van water aan olie/vet branden zulke ernstige gevolgen heeft: Water is een polaire stof en vet is een apolaire stof, deze lossen niet, of slechts zéér gering in elkaar op.
Blus nooit een vet- of oliebrand met gewoon blusschuim, want daar zit te veel vocht in. Nog erger is met water blussen! Water maakt een vetbrand alleen maar groter. Daarnaast leidt het vaak tot nare brandwonden door opspattend brandend vet.
Een vetbrand blussen kan alleen met een speciale brandblusser. Vroeger was het advies om bij frituurbranden kleiner dan 5 liter het vuur doven met een blusdeken. Dit is echter niet meer toegestaan en ook niet veilig. Een vetbrandblusser de enige oplossing.
Vlam in de pan ontstaat als een pan frituurvet/olie of kaarsvet gaat koken de gassen die vrij komen zijn zeer brandbaar (ongeveer bij 225 °C). Als de pan zelfs overkookt stroomt de hete vloeistof naar de warmtebron onder de pan en kan de situatie snel verergeren.
Wanneer je brandend olie of vet blust met water, ontstaat er een steekvlam. Dat komt doordat het water door de hitte onmiddellijk gaat koken, en dus overgaat in gasvorm. Tijdens dat proces worden oliedeeltjes in de lucht gebracht. Tezamen met de waterdamp levert dat een uiterst brandbaar mengsel op.
Een vlam in de pan ontstaat als olie of vet oververhit raakt en in brand vliegt. Dit kan gebeuren op een gasfornuis, maar ook op een elektrische kookplaat. Ook een frituurpan kan vlam vatten.
De onderzochte blusdekens hebben zowel tekortkomingen in de constructie als in de gebruiksaanwijzingen. In sommige gevallen kan een blusdeken bij het blussen van een frituurbrand zelf vlamvatten. In andere gevallen kan de frituur na het blussen weer tot ontbranding komen.
In de keuken van een frituur zijn vooral (warme) vetten aanwezig. Dus heb je een ABF schuim-vetbrandblusser, nodig. Deze speciale wet chemical brandblussers zijn uiterst efficiënt in het bestrijden van branden in de keuken.
Mocht de vlam in de pan slaan, dan kun je deze direct doven door het deksel op de pan te leggen. Let er op dat je daarnaast in het algemeen gewoon voorzichtig om gaan met een pan met vet. Doordat het water bij contact met de hete olie onmiddellijk gaat koken, ontstaat in de olie een stoomwolk.
Een stofdeksel dient enkel om de friteuse stofvrij op te bergen in je keukenkast. Dit deksel mag absoluut niet op de verwarmde friteuse geplaatst worden. Een filterdeksel daarentegen mag wel op een warme friteuse staan en dient om de onaangename geurtjes en gevaarlijke spetters te verminderen.
Je kunt beter zorgen dat er geen zuurstof meer bij het vuur kan komen. Dat doe je bij vuur in de pan bijvoorbeeld door het vuur uit te zetten (als dat mogelijk is) en een deksel, bakplaat of blusdeken op de pan te leggen. Wat ook helpt is om het vuur te doven met baking soda – jup, dat is een heus wondermiddel.
Er zijn twee belangrijke redenen waarom vuur niet op het water brandt. Ten eerste is water koud, en iets brandt pas als het heet is. Ten tweede sluit water een brandend voorwerp af van de lucht. Dan dooft de brand ook, want brand heeft zuurstof nodig uit de lucht.
Gevaar. Een frituurpan kan brandgevaar opleveren. Wanneer de thermostaat defect is, blijft het de olie verhitten tot het punt van zelfontbranding is bereikt. Om deze reden mag men een frituurpan nooit onbewaakt achterlaten wanneer deze aanstaat.
Een alcohol brand zal geen steekvlam geven als je er een emmer water op gooit (een olie of vetbrand wel). De alcoholbrand zal doven als je het voldoende verdunt.
Brandende olie mag nooit met water geblust worden. Doordat het water bij contact met de hete olie onmiddellijk gaat koken ontstaat in de olie een stoomwolk. Deze stoomwolk verspreidt fijne oliedeeltjes in de lucht en er ontstaat een uiterst brandbaar mengsel.
Een kooldioxideblusser is te herkennen aan een zwarte koker aan het einde van de slang. Het voordeel van dit type brandblusser is dat het geen reststoffen achterlaat. Daarom is de blusser geschikt voor het blussen van elektrische apparatuur en vlam in de pan.
Olie heeft een ontbrandingstemperatuur van 315 graden Celsius. Wanneer de braadpan of koekenpan langdurig op het fornuis blijft staan of de frituurpan een te hoge temperatuur bereikt is het mogelijk dat de olie deze temperatuur bereikt en in brand vliegt. Ook kan de inhoud van de pan droog koken en in brand vliegen.
Blus een brandende pan vet of frietketel nooit met water. Hierdoor ontstaat een steekvlam. Zorg dat er een blusdeken in de keuken hangt. Zo kan je een brandende frietketel of vlam in de pan doven.
Klinkt misschien als een rare vraag, maar water (H2O), bestaat uit 2x waterstof (H) en 1x zuurstof (O). Waterstof is van zichzelf brandbaar, en zuurstof is één van de vereisten om iets in brand te laten vliegen.
Het lijkt onmogelijk, maar toch bestaat het: vuur dat zelfs onder water blijft branden.
Water (H2O) kan niet branden, want het reageert niet met zuurstof (O2). Waterstofperoxide heeft als formule H2O2 en heeft als structuur H-O-O-H (allen enkelvoudige bindingen).
Het is evident dat een verbranding door chemische stoffen ernstiger dient te worden ingeschat dan een verbranding door rein water. Ook verbrandingen door frituurvet of oliën zijn ernstig. Men houdt rekening met ingebrande kledij en andere bevuiling van de wond.