De Amerikaanse stem van Siri werd al in 2005 ingesproken door stemactrice Susan Bennett.
Goed, dit is wat we te weten zijn gekomen: Siri heet eigenlijk Susan Bennett in het echte leven. Susan is in de 70 en ze woont in Atlanta in Amerika.
Iedere iPhone gebruiker kent de stem van de personal-assistant-toepassing Siri wel, maar hoe de persoon achter de stem eruit ziet was altijd een groot mysterie. Maar daar is nu een antwoord op. Ze heet Susan Bennett, woont in Atlanta, USA en is 68 jaar oud.
Op Android-smartphones: Google Assistant.
Helaas is er voor België sinds iOS 15 geen aparte stem meer. Voorheen had België zijn eigen Siri-stem (Ellen), maar deze is niet meer beschikbaar. In plaats daarvan kun je kiezen uit dezelfde twee stemmen als in Nederland. Voor de informatieverstrekking maakt dat geen verschil: het is alleen van invloed op de tongval.
Ja, Siri reageert hilarisch op vragen als 'Heb je huisdieren?' en 'Wanneer vergaat de wereld?' , maar '108' inspreken is een absolute afrader. Waarom?
Maar omdat diversiteit en inclusiviteit vandaag de dag belangrijke maatschappelijke thema's zijn, ontwikkelde Apple meerdere stemopties voor Siri zoals een mannenstem. Sinds iOS 14.5 was de vrouwenstem ook niet langer meer de standaard stemoptie voor Siri; je moet in de instellingen je voorkeur doorgeven.
Spraakassistent Siri werd op 4 oktober 2011 in het leven geroepen, toen de iPhone 4S werd uitgebracht. Dat betekent dat de spraakassistent van Apple vandaag tien kaarsjes mag uitblazen.
Elke persoonlijke assistent heeft zijn voor- en nadelen. Als je de slimste wilt, wil je een apparaat met Google Assistent. Als je de meeste compatibiliteit met apps en services wilt, wil je een apparaat met Alexa. Als je het grappigste wilt, wil je een Apple-apparaat voor Siri.
Kittlaus richtte Siri in 2007 op, samen met zijn vrienden Adam Cheyer, Tom Gruber en Norman Winarsky. Het bedrijf ontstond aan het Stanford Research Institute en kreeg $25 miljoen steun van Morgenthaler en Menlo Ventures. Eigenlijk is Siri dus niet 5 jaar oud, maar al bijna 10 jaar.
Wat is het geval? Door '108' tegen de assistent iPhone te zeggen, zal deze het nummer proberen te bellen voor je. Deze cijfercombinatie is niet zomaar een nummer, maar het 112-equivalent voor India.
Ga naar 'Instellingen'. Tik op 'Siri en zoeken'. Schakel 'Luister naar 'Hé, Siri'' uit en vervolgens weer in. Wanneer het scherm 'Configureer 'Hé, Siri'' verschijnt, tikt u op 'Ga door'.
Siri is een virtuele assistent voor mobiele besturingssystemen zoals iOS, iPadOS, tvOS, watchOS, audioOS en voor macOS.
De iPhone heeft Siri, op alle Android-telefoons staat de Google Assistant en Microsoft heeft Cortana. Met Bixby 2.0 gaat Samsung de spraakassistentenstrijd aan. Deze assistent kreeg eind vorig jaar een grote update waardoor 'ie veel nieuwe dingen kan.
"Dan kunnen hele persoonlijke gesprekken per ongeluk terechtkomen bij Apple." Begin deze maand werd al bekend dat de Google Assistant, de tegenhanger van Siri, meeluistert naar Nederlandse gesprekken.
De Google Assistant is namelijk beter dan Siri, maar niet als het om Apple apparaten gaat. In dat geval werkt Siri simpelweg fijner, omdat deze volledig geïntegreerd is met de standaard apps van Apple.
De Nederlandse versie van Siri kan overigens geen antwoord geven op de vraag wat de uitkomst van 0 gedeeld door 0 is. In dat geval zal de persoonlijke assistent aangeven: 'Helaas kan ik daar nog geen antwoord op geven.
Je kunt Siri je aan laten spreken met een andere naam als je dat wilt. Open Siri en houd de Home-knop ingedrukt. Zeg "From now on, call me naam." Siri zal de naam voor je bevestigen. Dit wijzigt de vermelding van je "bijnaam" in je persoonlijke contactgegevens.
Siri heeft voor elk land een andere stem. Dit geldt ook voor landen waarin in principe dezelfde taal gesproken wordt. Er zijn bijvoorbeeld verschillende stemmen voor Amerika en Engeland, maar ook voor Spanje en Mexico. Geef je de voorkeur aan een bepaald accent, dan kun je dat dus makkelijk instellen.
Siri in de war brengen of beledigen. Zeg tegen Siri dat je haar stem niet leuk vindt. Siri wordt soms overstuur wanneer ze beledigd wordt. Als je Siri van streek wilt brengen, maak dan een opmerking over haar stem.
Sinds iOS 14.5 kan je ook met behulp van 'Hé Siri' 112 bellen. Wanneer je in een noodsituatie bent, kun je zonder tussenkomst van een handmatige handeling de hulpdiensten inschakelen. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat Hé, Siri is ingeschakeld op je iPhone.
Hoewel het oorspronkelijk is gemaakt voor iPhone-gebruikers, kan het nu ook worden gebruikt met Android- apparaten.