De soennieten en de sjiieten raakten verdeeld toen de profeet Mohammed in 632 overleed. De soennieten meenden dat de meest bekwame man onder de volgelingen van Mohammed hen moest leiden, de sjiieten vonden dat zijn schoonzoon en neef Ali dat moest doen. echter als de rechtmatige erfgenamen van de islam.
De soennieten wonen vooral in Noord-Afrikaanse landen, waaronder Marokko, Egypte en Saudi-Arabië. Een andere stroming binnen de islam is het soefisme. Vooral in Turkije vind je soefi's. Het woord komt van het Arabische soef, dat wol betekent.
Soennitische moslims volgen de traditie die gebaseerd is op het leven van de laatste profeet van de islam, Mohammed. De Hadith, een verzameling overleveringen van het spreken, handelen en goedkeuringen van Mohammed, heeft naast het heilige boek van de moslims, de Koran, groot gezag voor soennieten.
Alleen in Iran, Irak en Azerbeidzjan woont een sjiitische meerderheid. Het sjiitische Iran en het soennitische Saudi-Arabië zijn aartsrivalen. Beide landen zien zich als hoeder van de ware islam.
In de meeste Arabische landen en in Indonesië en Afrika is de meerderheid van de bevolking soennitisch. Iran is het enige land dat vrijwel geheel sjiitisch is. Irak heeft een sjiitische meerderheid.
Soenni's leggen tijdens het bidden hun gevouwen handen of hun gekruiste armen op hun buik. Sjiieten laten hun armen hangen, met hun palmen op de dijen.
De soennieten en de sjiieten raakten verdeeld toen de profeet Mohammed in 632 overleed. De soennieten meenden dat de meest bekwame man onder de volgelingen van Mohammed hen moest leiden, de sjiieten vonden dat zijn schoonzoon en neef Ali dat moest doen. echter als de rechtmatige erfgenamen van de islam.
Wereldwijd is dat ook de grootste stroming: 85 procent van de moslims is soennitisch. Binnen het soennisme zijn er wel veel verschillen. Iedereen belijdt het geloof op zijn eigen manier. Sommigen bidden meerdere keren per dag en gaan wekelijks naar de moskee, anderen gaan alleen op feestdagen.
Sjiieten zien hun ayatollahs als reflecties van god op aarde. Voor sommige soennieten is dit regelrechte ketterij. - De meeste sjiieten geloven dat op een dag de twaalfde imam (de Mehdi) zal verschijnen om het goddelijke plan te volbrengen. Ook herdenken ze jaarlijks de Asjoera, de dood van Hussein bij Karbala.
Sinds 2011 kan dat. Voor Khouloud en Nidal is het een principezaak.
De islam kent twee grote stromingen: het soennisme en het sjiisme . Deze verschillende stromingen zijn ontstaan door onenigheid over de opvolging van de profeet. Volgens soennieten hoeft er geen bloedlijn te zijn van Mohammed naar de opvolger en volgens de sjiieten wel.
Belangrijkste uitgangspunten van het soefisme
Men streefde naar onder meer spirituele beleving en kennisvergaring (gnosis), eenheidsbeleving, ideeën over een transcendente God en anti-materialisme.
aanhangers van de orthodoxe hoofdstroming in de islam. Het woord is afgeleid van soenna, bestaande uit de verzameling handelingen en uitspraken van de profeet Mohammed, het richtsnoer van het moslimleven.
De alevitische geloofsbelijdenis verschilt sterk van die van de soennitische meerderheid in Turkije. Zo doen de alevieten doorgaans niet aan de ramadan, gaan ze niet op pelgrimstocht naar Mekka en bidden ze niet in de moskee, maar in de cemevi. Mannen en vrouwen bidden samen in plaats van gescheiden.
Leer jezelf aan elke dag de twaalf Soennah gebedseenheden te verrichten. Je staat immers al klaar voor het verplichte gebed.
Koran en Soenna. Sjiieten (afgeleid van Shia, wat betekent "volgeling") geloven in de Koran als het woord van God en in de Soenna (bestaande uit geverifieerde bijdragen welke men Hadith noemt) als de overgeleverde levensnormen van Mohammed. Dit zijn de bronnen waarop de sjiieten hun wetten en regels baseren.
Volgens de Alawieten incarneert God steeds in andere personen. Om die reden vinden ze ook Jezus een figuur van grote betekenis. Hun interpretatie van de Koran is spiritueler dan die van andere moslims. Het goddelijke zoeken zij ook nadrukkelijk in de mens.
Het woord wordt vaak vertaald als "islamitische wet", maar ook dat is niet zo accuraat. De sharia is namelijk geen wet, maar een complex rechtssysteem dat religieuze maar ook maatschappelijke verhoudingen regelt. Maar het is ook een rechtssysteem dat veel aan de interpretatie overlaat.
De gezinnen zijn destijds over heel Nederland verspreid gehuisvest. Zijn de soennitische moslims met bijna één miljoen, sjiitische moslims zijn met 70.000 tot 90.000. Onderling zijn ze enorm verdeeld, weet Schlatmann. "Er zijn Iraakse, Afghaanse, Iraanse en Pakistaanse sjiieten, die weinig contact met elkaar hebben."
Volgens Vali Nasr, auteur van The Shia Revival (2006), zijn tien tot vijftien procent van de moslims wereldwijd sjiieten of tussen de 130 en 200 miljoen mensen, maar in het islamitische hartland tussen Libanon en Pakistan leven grosso modo evenveel sjiieten als soennieten, en rond de geostrategisch gevoelige regio van ...
Salafisme wordt ook wel geschreven als 'salafiyyah' of 'selefie' en is een fundamentalistische stroming binnen de soennitische islam. Het woord is afgeleid van het Arabische woord salaf (سلف), dat 'voorouders' of 'vroegere generatie' betekent. Een andere term die veel gebruikt wordt voor salafisme is 'wahabisme'.
Salafisme is een ultra-orthoxe vorm van de islam geïnspireerd op het geloof zoals het werd beleden toen de profeet Mohammed leefde, rond het jaar 600. Salafisten zeggen dat Mohammed en de eerste twee generaties die na hem kwamen de islam beleden op de juiste manier: met een totale onderwerping aan het geloof.
Embed. Vijf leefregels zijn voor moslims erg belangrijk. Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.
Aanleiding voor de ondervragingscommissie waren onthullingen in NRC en bij Nieuwsuur drie jaar geleden. Zij berichtten dat door geldstromen uit onder meer Koeweit en Saudi-Arabië moskeeën radicaliseerden. Meer dan dertig moskee-organisaties kregen geld uit deze landen. Nederland telt vijfhonderd moskeeën.