De grootste energieleveranciers van Nederland zijn: Vattenfall, Essent en Eneco.
De tien bedrijven waar het volgens de consumentenbond (pdf) om gaat zijn: Fenor, Allure Energie, Energie van Ons, DGB Energie, Huismerk Energie, Naked Energy, Vrij op naam, ServiceHouse, OM Nieuwe energie en Vandebron.
Greenchoice is een Nederlands energiebedrijf dat uitsluitend groene energie levert. De aandelen zijn voor 70% in handen van Energie Concurrent en voor 30% van het Rotterdamse energiebedrijf Eneco. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam.
Hoe goedkoop is Greenchoice in vergelijking met andere energieleveranciers? Omdat de prijzen van energieproducten voortdurend worden aangepast kunnen wij geen actueel overzicht geven van alle prijzen. We weten wel dat Greenchoice met zijn energietarieven bij de goedkoopste 25% van Nederland behoort.
Zo hebben we 100% groene stroom uit Nederlandse wind, zon en water. Een belangrijke stap om fossielvrij leven binnen een generatie mogelijk te maken. Deze stroomleveranciers wekken meestal niet zelf de energie op, maar kopen al hun energie in. Ze gebruiken hun inkoopvoordeel om scherpe tarieven aan te bieden.
De grootste energieleveranciers in Nederland zijn Essent, Eneco en Vattenfall. Andere grote energieleveranciers zijn onder andere Budget Energie, Green Choice, Vandebron, Energiedirect, OXXIO, Delta, NLE, Engie en UnitedConsumers.
Opnieuw afficheert Eneco het goedkoopste tarief (429,29 euro). Engie (432,34 euro) en Mega (479,74 euro) vervolledigen ook hier het podium.
Op jaarbasis betalen mensen met een gemiddeld verbruik bij Vattenfall 472,80 euro extra. Maar volgens Vattenfall verbruiken zijn klanten gemiddeld minder – 2.250 kilowattuur elektriciteit en 1.200 kuub gas. Met dat verbruik betalen klanten 25,85 per maand meer.
Bij ons betaal je voor je energie de dynamische inkoopprijs. Dat doen we om energie zo goedkoop mogelijk voor je te maken. Je koopt energie in op de groothandelsmarkt voor dezelfde prijs als de grote energieleveranciers. We maken daar geen marge op.
Energiedirect.nl uit tien grootste energieleveranciers verkozen tot beste onbewuste customer experience journey.
De Vastelastenbond deed recent onderzoek naar de solvabiliteit van negentien Nederlandse energieleveranciers. Vier energieleveranciers hebben een negatieve solvabiliteit: Fenor Energie, Gewoon Energie, VanHelder en Welkom Energie. Die laatste is dus al failliet.
Energieleveranciers moeten klachten op een goede wijze afhandelen, betrouwbaar zijn en tegen fatsoenlijke tarievenenergie leveren. Ook moeten zij zelf energie kunnen inkopen en moet de administratie op orde zijn. Wanneer een leverancier aan deze voorwaarden voldoet, krijgt hij een leveringsvergunning van de ACM.
Mega verhoogt al sinds het najaar van 2021 systematisch de voorschotfacturen van klanten. De leverancier deed dat aanvankelijk eenzijdig. Klanten moesten uitdrukkelijk aangeven dat ze niet akkoord waren of hun voorschotbedrag werd zomaar aangepast. Intussen is de leverancier iets minder agressief.
Kiezen tussen Eneco en Engie
Oxxio is onderdeel van Eneco en daarnaast bezit Eneco 30% van de aandelen van Greenchoice. ENGIE bouwt in 70 landen aan een duurzame wereld, waarbij 100 miljoen mensen dagelijks van groene stroom worden voorzien. Engie is sinds 2015 de nieuwe naam van het multinationale concern GDF/Suez.
Engie krijgt een score van vijf sterren op vijf volgens de klachtenindicator van de Vlaamse energieregulator VREG. Hoe meer sterren, hoe minder tweedelijnsklachten per 5.000 huishoudelijke afnemers.
Thomas Hulshof, oprichter van Frank Energie: “Wij introduceren een alternatief dat is gebaseerd op transparantie en eerlijkheid. Een model waar je daadwerkelijk betaalt voor wat je gebruikt tegen een eerlijke prijs.
Ga je nu (29 augustus 2022) een nieuw energiecontract bij Vattenfall afsluiten? Dan ligt de stroomprijs op ruim 1 euro per kWh (enkeltarief) en de gasprijs ligt op meer dan 5 euro per m3. Daarmee is Vattenfall op dit moment de duurste energieleverancier.
Gas is duurder dan stroom. De energiebelasting vanuit de overheid is ook hoger op gas dan op stroom.
We maken in Nederland gebruik van gas uit eigen bodem en daarnaast nemen we gas af uit Noorwegen, Rusland en Qatar. Omdat we niet van één gasbron afhankelijk willen zijn, zijn we in de energiemarkt altijd op zoek naar meer flexibiliteit.
Als je twijfelt tussen Vattenfall of Essent, bedenk dan dat de stroom altijd hetzelfde is. Wel zitten er verschillen in prijs, kwaliteit van de service en ambitie in duurzaamheid. Natuurlijk willen wij je graag als klant, maar kies vooral de energieleverancier die bij je wensen past.
Vattenfall heeft alleen 100% groene stroom uit Nederland. Eneco heeft Hollandse Wind, Hollandse Zon of een combinatie daarvan. De Europese Wind van Eneco wordt weliswaar in Europa, maar helemaal niet in Nederland opgewekt.
Eneco was in handen van 44 Nederlandse gemeenten, maar op 25 maart 2020 is de Japanse combinatie van Mitsubishi Corporation (80%) en Chubu Electric Power Co. (20%) de nieuwe eigenaar geworden. Binnen Eneco Groep is energiebedrijf Eneco het grootste onderdeel.