Door de week en op zaterdag werkten er mensen in zijn bedrijf. Zij mochten absoluut niet te weten komen dat er mensen in het achterhuis waren ondergedoken. Er waren 4 mensen die het wel wisten en de onderduikers hielpen, Miep Gies, Bep Voskuijl, Johannes Kleiman en Victor Kugler.
Tonny Ahlers was de verrader.
Als hij erachter komt dat Otto Frank zich in een gesprek op straat negatief uitlaat over de Duitse oorlogskansen, zet Ahlers Frank onder druk en krijgt zo geld van hem los.
De eerste bewoners van het Achterhuis zijn Otto en Edith Frank en hun kinderen Margot en Anne. Zij duiken in juli 1942 onder in een geheime ruimte achter een boekenkast in het kantoor van Otto.
Daar zaten in totaal acht mensen ondergedoken: de familie Frank, Hermann van Pels, Auguste van Pels en hun zoon Peter van Pels (die model stonden voor de familie Van Daan in het dagboek) en naderhand ook Fritz Pfeffer, een Joodse tandarts (die model stond voor het dagboekpersonage Dussel).
Vermoord in de gaskamer
Medegevangenen hebben na de oorlog verklaard dat bewakers Hermann in oktober 1944 naar de gaskamer gestuurd hebben. Daar is hij vermoord. Hermann van Pels is dan 46 jaar oud.
Hoe is het dagboek bewaard gebleven? Na de arrestatie van de acht onderduikers, hebben helpsters Miep Gies en Bep Voskuijl de geschriften van Anne in het Achterhuis gevonden. Miep bewaart Annes dagboeken en papieren na de arrestatie in een la van haar bureau.
Edith Frank sterft op 6 januari 1945 in Auschwitz, In maart sterven Margot en Anne in bergen-Belsen. Otto Frank is de enige van de onderduikers die de oorlog overleeft.
Anne Frank heeft 761 dagen in het Achterhuis gezeten. Hoewel niet iedere dag hetzelfde is, zit er wel een ritme in het leven in het Achterhuis. Op basis van Annes dagboek en een paar van haar korte verhaaltjes kunnen een doordeweekse dag en een zondag in het Achterhuis gereconstrueerd worden.
Aan de onderduik komt een abrupt einde, als op 4 augustus 1944 Nederlandse agenten, onder aanvoering van SS-Hauptscharführer Karl Josef Silberbauer, totaal onverwacht het Achterhuis binnenvallen. De schuilplaats is ontdekt. Ze arresteren Otto en de andere onderduikers.
Op 10 november 1953 hertrouwt Otto Frank in het Amsterdamse stadhuis aan de Oudezijds Voorburgwal 197 met Elfriede Edith Markovits (Fritzi). Het is voor allebei hun tweede huwelijk. Net als Otto verloor Fritzi haar partner in het concentratiekamp Auschwitz.
Hoewel er op de Lüneburger Heide, op het uitgestrekte terrein van de Gedenkstätte Bergen-Belsen, een symbolische grafsteen staat voor Anne Frank en haar zus Margot, is er voor hen geen echt graf.
Anne Frank en de zeven andere onderduikers in het Achterhuis zijn in 1944 zeer waarschijnlijk verraden door notaris Arnold van den Bergh, lid van de Joodse Raad in Amsterdam.
Hannah Goslar was een van de beste vriendinnen van Anne Frank. Ze gingen samen naar de kleuterschool, de lagere school en later naar het Joods Lyceum. Hannah wist niet dat de familie Frank in het Achterhuis ondergedoken zat. Ze wist op dat moment niet beter dan dat Anne en haar familie naar Zwitserland gevlucht waren.
Het Rode Kruis concludeerde dat het overlijden viel tussen 1 en 31 maart 1945. De Nederlandse autoriteiten stelden vervolgens de officiële sterfdatum op 31 maart, voor zowel Anne als Margot.
Anne Frank overleed begin maart 1945
De lijken kwamen in een grote kuil terecht, welke is nooit precies vast komen te staan, want er waren meerdere msassagraven. Wel is er een gedenksteen geplaatst voor de zusjes Frank, hiernaast zie je er een foto van. Arne List is de fotograaf.
Alle hoop van Edith en Otto om in Nederland veilig te zijn, wordt de bodem ingeslagen door de inval van het Duitse leger in mei 1940. Wanhopige pogingen om met hulp van Julius en Walter naar de Verenigde Staten te emigreren lopen op niets uit. In januari 1942 sterft Ediths moeder.
Miep Gies is een van de helpers van de onderduikers in het Achterhuis. Na de arrestatie bewaart zij de geschriften van Anne in een la van haar bureau. In 2010 sterft ze, een eeuw oud.
Het dagboek van Anne wordt wereldberoemd
De bewaarde dagboekpapieren van Anne maken diepe indruk op Otto. Hij leest dat Anne graag schrijfster of journaliste wilde worden en dat ze van plan was om de verhalen over het leven in het Achterhuis uit te geven.
De familie Gies woonde op Jekerstraat 65, vlakbij het Merwedeplein waar de familie Frank woonde.
Kort na de opsluiting wordt Anne Frank verliefd op de 16-jarige Peter van Pels. Ze betwijfelt echter of het echte liefde is of dat het voortkomt uit het feit dat beide jongeren niemand anders hebben. Anne heeft ook een innige vriendschap met één van de typistes van het kantoor.
Een biografie van Otto Frank
Daar werden de mannen van de vrouwen gescheiden. Otto Frank zag zijn gezin nooit meer; hij keerde in juni 1945 als enige overlevende terug naar Amsterdam.
Overleden aan vlektyfus
' 'Anne was helemaal verzwakt. ' 'Margot was te ziek om op haar benen te staan'. 'Ze waren geraamtes.