BIOLOGIE Onderzoekers hebben honden en katten getest op een flink aantal criteria zoals intelligentie, gehoorzaamheid en geschiktheid voor een relatie. En wat blijkt? De hond wint nipt van zijn eeuwige rivaal, de kat. Van de elf categorieën met criteria won de hond er zes.
En wat bleek? De kat is veruit de sterkste diersoort. Meer dan 2.000 fossielen van katten en honden uit de oudheid werden onderzocht, om te kijken hoeveel rassen (wilde) katten en honden er in de loop der jaren zijn uitgestorven.
Het goede nieuws is: nee. De ervaring van veel dierenliefhebbers laat zien dat honden en katten goede metgezellen kunnen worden. Echter vereist dit een goede socialisatie van de dieren, alsmede een geduldige gewenningsperiode.
Een goede start
Het mooiste is als ze samen kunnen opgroeien of als je begint met een hond bij een jonge kat. Is je kat daarentegen al een jaar of zes of nog ouder en heeft hij nooit honden gezien, dan is de kans buitengewoon klein dat hij ooit vrienden zal worden met je hond.
Houd de hond aan een slappe lijn en laat de kat juist vrij om te gaan waar hij wil. Zorg voor uitvalswegen voor de kat en hoge 'vluchtplaatsen' waar de kat zijn omgeving veilig kan overzien. Forceer de dieren niet om elkaar te begroeten, laat hen zelf het tempo bepalen. Praat vriendelijk over de hond en de kat.
Elke hond heeft weer net een ander karakter, wat ervoor kan zorgen dat ze niet goed met een kat om kunnen gaan. Een lief en rustig hondenras vergroot in ieder geval wel je kans. Daarnaast is het belangrijk om je hond al van puppy af aan goed te trainen om sociaal met andere dieren te zijn, inclusief katten.
Waarom is een kat agressief? 'Agressie kan te maken hebben met het verdedigen van territorium. Een kat heeft van nature de behoefte om 'een gebied' te hebben, dat 'ie wil verdedigen. Meestal vallen ze alleen andere katten aan die hun gebiedje betreden, maar honden - en zelfs mensen - kunnen ook aangevallen worden.
Katten zijn sociale dieren en kunnen echt genieten van zo'n gezamenlijk uitstapje. U heeft ze vast ook aandacht gegeven toen ze dit voor het eerst deden, dus daarnaast hebben ze ook geleerd dat dit gedrag is dat beloond wordt. Het zegt in ieder geval iets over de goede band die de kat met u en met de hond heeft!
Honden en katten leren elkaar begrijpen
Honden en katten zijn twee totaal verschillende dieren, die via totaal verschillende lichaamstaal communiceren. Dus het duurt een tijdje voordat de dieren de lichaamstaal van elkaar kunnen beoordelen.
Een hond heeft een jachtinstinct. Daarom wekt een kat die wegrent het jachtinstinct in de hond op. De hond rent de kat achterna. Maar weinig katten hebben het lef om stil te blijven staan en uit te halen naar de hond.
Richt een kamer in voor nieuwe kat waar zij rustig kan wennen, een eigen plek heeft, rustig naar de kattenbak kan en op haar gemak kan eten en drinken. Hou de hond weg uit die kamer. Laat de twee rustig aan elkaar wennen door eerst de slaapdekentjes eens bij de ander te leggen; zo kunnen ze vast aan elkaar ruiken.
In sommige gevallen hebben honden die poep eten een tekort aan voedingsstoffen. In de meeste gevallen heeft de nieuwsgierige hond echter gewoon ontdekt dat kattenpoep lekker is. Nu is snacken uit de kattenbak een gewoonte geworden. Wanneer het eten van poep een gewoonte is voor honden, staat het bekend als coprofagie.
Er lijkt nu een antwoord te zijn gekomen op een van de kwesties waarover het vaakst wordt gedebatteerd. Het blijkt dat in de hersenschors van honden tweemaal zoveel neuronen aanwezig zijn dan in die van katten, wat erop wijst dat ze ook tweemaal zo intelligent zijn.
Katten zijn veel netter, wassen zichzelf en zullen ook niet in de modder gaan rollen. Je pluizige viervoeter zal je altijd gadeslaan. Ze doet dat bovendien in stilte. Terwijl honden soms uren kunnen blaffen, zullen katten slechts een schattig gemiauw uitbrengen.
Nu hebben Japanse onderzoekers bewezen dat ook katten veel intelligenter zijn dan vaak wordt gedacht. In het wetenschappelijk tijdschrift 'Behavioural Processes' lieten psychologen van de Kyoto Universiteit in Japan zien dat katten, net zoals honden, een episodisch geheugen hebben.
Hoewel katten geen echte groepsdieren zijn, kunnen ze wel sociaal gedrag vertonen. Niet alleen naar elkaar maar ook naar mensen. Ze liggen tegen elkaar aan of tegen ons, ze wassen elkaar en laten zich aaien door ons. Een kat kan dus van gezelschap houden en je achterna lopen omdat hij graag bij je in de buurt is.
Je moet dus goed bedenken of het veilig en prettig voor je kat is om mee uit wandelen te gaan. Toch kunnen er nog steeds situaties zijn waarin het geen gek idee is om je kat uit te laten. Woon je klein en heb je een kat die erg veel dadendrang heeft? Sommige katten weten het extra avontuur zeker te waarderen.
Territorium van kat
Je kat ziet jouw huis als zijn territorium. En dat moet 'ie goed in de gaten houden. Hoort je kat geluiden uit de wc komen? Dan gaat je beestje eens goed controleren wat hier allemaal aan de hand is.
Het fenomeen 'valse kat' ontstaat meestal door een combinatie van twee factoren: Katten houden van een ander soort affectie dan mensen. Mensen zijn niet goed in het lezen van lichaamstaal bij katten.
We vinden het in sommige gevallen zelfs terecht dat een kat mensen bijt of krabt als we het gevoel hebben dat hij werd uitgedaagd of bedreigd. Agressie gericht op mensen is regelmatig een probleem bij katten.
Gemiddeld geeft men aan dat het wennen aan de nieuwe omgeving 2 tot 6 maanden duurt. Mensen die hun hond al meer dan twee jaar hebben zeggen over het algemeen vaker dat het 6 tot 12 maanden duurt. Geef je hond (en jezelf) dus even de tijd.