In het voorjaar kan de plant het beste na de ijsheiligen naar buiten en voor de eerste nachtvorst naar binnen. Geef de Papaya voldoende water, maar zorg ervoor dat hij geen natte voeten houdt.In de potgrond zit 9 maanden voeding dus het tweede jaar moet u regelmatig bijmesten.
De papaja is de vrucht van een meloenboom en wordt dan ook "boommeloen" genoemd. De vruchten groeien aan de stam van de boom. De papajaboom komt oorspronkelijk uit Mexico. De boom kan tot zes meter hoog worden.
Bloemen en vruchten zijn in ons land alleen mogelijk als je de papaja plant kweekt in een warme serre of kas. Zet de oudere planten in de zomermaanden buiten op een zonnige beschutte en zo warm mogelijke plaats en geef behoorlijk veel water en mest.
Het papaja zaad slechts met een dunne laag aarde bedekken en met warm water besproeien. Het substraat moet de hele tijd voldoende vochtig worden gehouden.
Je kunt beginnen met 5 zaadjes. Als je gewend bent eet je een theelepeltje zaadjes per dag op. Een theelepeltje papayapitten per dag heeft een prima medicinaal effect; meer nemen is niet nodig. Verder kun je vers papayazaad in een smoothie mengen met vruchtensap van papaya of andere vruchten zoals ananas en banaan.
De papaja is een vrucht met veel vitamine C en een hoog gehalte aan vezels. Als antioxidant helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en bevordert het de opname van ijzer in je bloed. Bovendien helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Papaya is namelijk super gezond. De vrucht doet niet alleen wonderen voor je huid, maar helpt ook bij spijsverteringsklachten. Met een schaaltje van 100 gram per dag zit je goed.
De vrucht kneust heel makkelijk, dus koop geen papaja met een verschrompelde of beschadigde schil. Een papaja is rijp als de schil van de vrucht geel tot oranje kleurt en bij een lichte vingerdruk een beetje meegeeft.
Teelt papaya
De tropische vrucht groeit vooral in Azië, Midden-Amerika en Zuid- en Midden-Afrika. De papayaboom wordt ook wel meloenboom genoemd. De ronde tot ovaalvormige vrucht is zo'n 15 tot 20 cm lang en heeft een gladde groenachtig tot gele schil.
Hoe gebruik je papaya? Je kunt het vruchtvlees van de papaya zo eten, maar het is ook erg lekker in een fruitsalade of dessert. De zwarte pitjes in de kern zijn niet eetbaar. Besprenkel het vruchtvlees met limoen, om de smaak nog beter tot zijn recht te laten komen.
Probeer papaja's alleen te eten als ze vers van het land komen. In de maanden waarin ze geoogst worden, zijn de vruchten het lekkerst. Ook de zaadjes en de schil van papaja's zijn eetbaar, maar kunnen wat bitter zijn.
De groene papaya is de onrijpe variant van de papaya. Hij rijpt dan ook niet meer na. Deze papaya is geschikt om mee te koken en wordt dan ook meer als groente gebruikt dan als fruit. Het wordt veel gebruikt bij hartige gerechten, omdat ze niet zo zoet zijn als de rijpe papaya.
De papaja (Carica papaya) is een plant uit de Caricaceae-familie. De vrucht stamt van de meloenboom en wordt derhalve ook wel eens boommeloen genoemd. In Duitsland heeft papaja de bijzondere bijnaam 'Melone der Armen' oftewel 'meloen voor de armen'.
Halveer de papaja en verwijder met een lepel de zaadlijsten en zaadjes. Als je de helften nogmaals halveert, verwijder je het vruchtvlees makkelijker uit de schil. Besprenkel de vrucht eventueel met limoensap, dit maakt de smaak van de papaja nog uitgesproken.
Reacties. Ligt gewoon bij Jumbo supermarkten in het schap.
Een rijpe papaja kun je nog tot drie dagen bewaren bij een temperatuur van 5 tot 12 graden. De koelkast is dus het meest geschikt. Groene vruchten kun je langer bewaren, want deze worden pas rijp als de kleur in geel veranderd. Groenen papaja's kun je soms nog weken bewaren.
De stam van de boom is hol. De teelt begint met het poten van de plantjes, die dan vier weken oud zijn. De papaja is een snel groeiende exotische boom: al na vijf tot acht maanden staan er op het veld bomen van twee meter met vruchten eraan. Vanaf die dag kan de teler oogsten.
Hoe te gebruiken? Onrijpe, groene papaja wordt als groente gegeten. Met een dunschiller makkelijk te schillen, daarna raspen met een speciale “papaya-peeler” om lange, dunne sliertjes te krijgen, of een huis-tuin-en-keuken-rasp voor minder mooie sliertjes.
Wil je fruit sneller laten rijpen, leg het dan in de zon. Wil je het juist langer bewaren, leg het in de koelkast. Het is een bekende truc: leg een overrijpe banaan bij een harde avocado en alles komt goed, maar zo simpel is het niet. Een overrijpe banaan geeft niet zoveel ethyleen meer af.
Het blad van de papaja staat bekend om medicinale eigenschappen, van vers en gedroogd blad kan thee van worden gezet. Zeer goed tegen maagklachten en goed voor de spijsvertering. Het blad is erg bitter en kan ook als groente worden gegeten, ongeveer 30 minuten koken om het ergste bitter er vanaf te halen.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.