Bij de Konijnenherberg kunt u terecht als u een konijn wil adopteren, als u een konijn wil afstaan of als u vakantie- opvang zoekt voor uw konijn of cavia. Met zo'n 20 jaar ervaring met konijnen is uw dier hier in goede handen.
Het kan gebeuren dat je door omstandigheden niet langer voor een konijn of knaagdier kunt zorgen. In dat geval kun je het (gezonde) dier naar het Knaagspoor brengen en doe je afstand van je huisdier. Dit betekent dat we de zorg van het dier overnemen en op zoek gaan naar een nieuwe eigenaar.
Wanneer u begint met het houden van konijnen of een maatje zoekt voor uw huidige konijn, kunt u natuurlijk bij de dierenwinkel of het tuincentrum terecht. Denk aan winkels zoals de Boerenbond/Welkoop, de Discus, Intratuin en Coppelmans.
De kinderboerderij neemt, als er plek is, cavia's en konijnen aan. Je doet dan blijvend afstand van je dier. Bel of mail altijd van tevoren om te vragen of we plek hebben.
Konijnenoppas aan huis:
Ongeacht het aantal konijnen, rekenen wij € 13,00 per bezoek van ongeveer 20 minuten.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Konijnen en kleine knaagdieren kunt u laten verzorgen door een oppas die bij u aan huis komt, maar ze kunnen ook bij speciale knaagdierenpensions en bij sommige algemene pensions worden ondergebracht. Een andere mogelijkheid is om hen, met hun eigen hok, te laten logeren bij bijvoorbeeld familie of vrienden.
Tamme konijnen kunnen, anders dan hun wilde soortgenoten, slechts zeer korte tijd in het wild overleven. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste onderkennen tamme konijnen geen gevaar. Wilde konijnen slaan op de vlucht bij confrontatie met roofdieren, honden, katten of mensen.
Een konijn gevonden? Meld bij amivedi, de gemeente en de lokale konijnenopvang / dierenasiel dat jij een konijn hebt gevonden. Dat zijn ook de eerste plekken waar het baasje gaat informeren als hij er achter komt dat zijn konijn weg is.
Een konijn koop je bij een fokker, in een dierenwinkel of je adopteert het bij een asiel of knaagdierenopvang.
In een dierenwinkel of tuincentrum kost een konijn vaak ongeveer 15 euro, maar voor deze prijs zijn heel veel andere konijntjes in opvangcentra ook op zoek naar een nieuw huisje . Kies dus een goede plek uit om je konijnen te kopen. Raskonijnen zijn vaak duurder en kunnen 50 euro of zelfs meer kosten per stuk.
Steun die winkels niet, maar ga naar een winkel waar ze geen levende dieren meer verkopen. Steeds meer dierenwinkels stoppen met de verkoop van levende dieren, stichting konijnenbelangen heeft een keurmerk voor winkels die gestopt zijn met de verkoop van konijnen.
Konijnen van gemiddeld formaat (2 tot 5 kg) leven het langst, namelijk 7 jaar. Kleine rassen (tot 2 kg) volgen met een gemiddelde leeftijd van 6,3 jaar.
Een Vlaamse reus koop je vaak al voor 15-35 euro. Er zijn zelfs fokkers in Nederland die zelf tatoeages aanbrengt in de oren van de Duitse Reuzen.
Je vindt ze terug in dierenwinkels waar ze meestal te klein en te jong verkocht worden. Van katten en honden is het algemeen geweten dat je deze beter via een erkende fokker koopt of je kan ze uit een asiel gaan halen.
Gedragsonderzoek uit 1970 wijst uit dat konijnen een beperkt aantal kleuren zien. Ze zien in de kleuren blauw en groen. Ze zien deze kleuren misschien niet zoals wij ze onderscheiden, maar ze kunnen wel onderscheid maken tussen deze twee kleuren. Konijnen kunnen wel veel beter in schemer zien dan mensen kunnen.
De meeste huiskonijnen worden tussen de 5 en 10 jaar oud. Kleinere konijnen zoals dwergkonijnen, worden vaak wat ouder dan grotere konijnen zoals de Vlaamse reus. De leeftijd van je konijn is afhankelijk van een aantal factoren.
De gemiddelde leeftijd van konijnen ligt hierbij tussen de 6 en 10 jaar.
Wilde konijnen kennen immers vele vijanden. Ze zijn een ideale prooi voor wilde vogels zoals uilen, haviken, adelaars en valken, wilde honden, katten en zelfs grondeekhoorns. Voedsel zoeken ze om die reden voornamelijk 's avonds en 's nachts. In het (schemer)donker kunnen ze zich makkelijker verstoppen voor roofdieren.
Opportunistisch in voedselkeuze. Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen. Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en aas. Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken.
Territorium verdedigen
Sommige konijnen hebben de drang om hun territorium te verdedigen. Dat gedrag ontstaat vaak wanneer het hok te klein is voor het konijn. Wanneer je dan je hand in het hok steekt, kan je konijn er (grommend) op af vliegen en gaan bijten.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.