Middeleeuws Italië Het oudst bekende recept voor pasta verschijnt rond het jaar 1000 in het boek "De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani", (De kunst van het koken van Siciliaanse macaroni en vermicelli) geschreven door Martino Corno, kok van de machtige Patriarch van Aquilea.
Het klinkt ontzettend Italiaans, maar de oorsprong van spaghetti ligt toch echt daarbuiten. Er bestaat een theorie die zegt dat spaghetti uit China komt, waar ze altijd al eiernoedels aten. Toch bestaan er meer aanhangers van de theorie dat de Arabieren hun pasta naar Sicilië brachten tijdens de bezetting.
Pasta” is een verzamelnaam voor producten gemaakt van gemalen graan en water. China, Japan, Frankrijk en uiteraard Italië beweren allemaal dat zij de pasta hebben uitgevonden.
Spaghetti is ontstaan in Zuid-Italië en wordt beschouwd als de oudste pastasoort. De oorsprong van de naam komt van het Italiaanse woord 'spago' - dun draadje.
Pasta (Italiaans voor deeg) is in de Italiaanse keuken de benaming voor deegwaren van harde tarwe. Pasta is verkrijgbaar in gedroogde vorm en vers, en heeft vele vormen en bereidingswijzen.
La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Zij eten gemiddeld zo'n 28 kilo pasta per jaar, wat neer komt op een halve kilo pasta per week. Maar uiteraard niet alleen de Italianen zijn dol op pasta.
Spaghetti (Italiaans: /spaˈɡetti/) is een ronde pastasliert, waarmee typisch Italiaanse gerechten kunnen worden gemaakt.
Macaroni is een soort pasta, die oorspronkelijk uit Italië komt en gemaakt is van harde tarwe (durumtarwe) en water. Deze wordt onder hoge druk door een matrijs geperst. Macaroni bevat normaal gezien geen eieren en is kort en hol van vorm. Macaroni kan recht zijn, maar ook gebogen en wordt dan elleboogjes genoemd.
Penne is ontstaan in het noorden van Italië, maar dankt haar bekendheid met name aan de verbeelding van de Napolitanen, die de geneugten des levens en goed eten hoog in het vaandel hebben staan. De puntige uiteinden doen denken aan de antieke schrijfveer.
Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel of -bloem. Bekende voorbeelden zijn penne, farfalle, macaroni en spaghetti.
Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.
In China wordt al duizenden jaren gekookt met noedels, in Italië eten ze al eeuwenlang pasta.
Macaroni
Wel maccheroni, al is dit niet helemaal hetzelfde. Wij kennen macaroni in Nederland als korte en gebogen pijpjes. Maccheroni is twee tot drie keer zo lang en recht in plaats van gebogen. Ook eten de Italianen het vooral in de soep.
Spaghetti Bolognese is in Italië lastig te vinden omdat het geen Italiaanse gerecht is, laat staan dat het uit Bologna komt. Het aftreksel dat in het buitenland zo genoemd wordt lijkt nog het meest op een wel eetbare saus uit Napels.
Volkoren pasta is een bron van vezels. Daarnaast bevat het complexe koolhydraten, eiwitten en verschillende vitamines en mineralen. Pasta is dan ook prima in te passen in een gezond voedingspatroon, mits je voor de volkoren variant kiest.
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen.Pasta eet je alleen met een vork.Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
Volkorenpasta altijd goede optie
Om maar met de deur in huis te vallen: volkorenpasta is in elke vorm gezonder dan de normale witte pasta.
Tagliatelle (Italiaans: /taʎʎaˈtɛlle/, spreek uit: tal. jia. tel. le) ) is een Italiaanse pasta uit de regio Emilia-Romagna.
De oorsprong is Italiaans, maar vooral in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk is mac 'n' cheese al sinds de negentiende eeuw een veel gegeten gerecht. De Amerikaanse president Thomas Jefferson introduceerde macaroni-kaas ooit in het Witte Huis.
Op het oog is het enkel de vorm die het verschil maakt tussen spaghetti en macaroni. Macaroni zijn de bekende elleboogjes en spaghetti zijn de lange rechte slierten.
Bolognesesaus komt uit de traditionele keuken van Bologna, in de regio Emilia Romagna. Het is de beroemdste Italiaanse pastasaus ter wereld, meer nog dan bijvoorbeeld Carbonara (met pancetta*, ei en Parmezaanse kaas) of Amatriciana (pittige tomatensaus met Pecorinokaas).
De Italiaanse keuken is één van onze favoriete keukens en een lekkere pizza hoort daar natuurlijk ook bij. We hebben het wel lekker en simpel gehouden door een verse pizzabodem van de supermarkt te gebruiken. Voor deze pizza maak je een heerlijk tomatensausje met gehakt, lekkere kruiden en ui.
De officiële naam is ragu alla Bolognese. Dit luistert allemaal nauw voor Italianen. In 1982 legde de Academia Italiana della Cucina vast wat er in die ragu moet zitten. Kalfs- en varkensgehakt; pancetta.
Traditionele Italiaanse spaghetti bolognese
Het is de combinatie van prachtige ingrediënten zoals tomatenpuree, wortelen, ui, selderij, wijn, pancetta en rundvlees die deze Italiaanse favoriet zo lekker maken.