Ingevolge de Waadi geldt voor ieder bedrijf dat (structureel of incidenteel) arbeidskrachten ter beschikking stelt een registratieplicht. Deze plicht houdt in dat het bedrijf geregistreerd dient te staan bij de Kamer van Koophandel als bedrijf dat arbeidskrachten ter beschikking stelt.
Waadi staat voor Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs. De Waadi beschermt werknemers tegen uitbuiting door malafide uitzendbureaus. De Waadi regelt o.a. de beloning van uitzendkrachten.
Het naleven van de Waadi is verplicht. Zowel de uitlener als de inlener dienen hun verplichtingen na te komen. Als ze dat niet doen riskeren ze een boete. Ook de inlener kan dus een boete krijgen.
De Inspectie is toezichthouder op de Waadi en onderliggende regelgeving.
U heeft bijvoorbeeld een detacheringsbedrijf. Dan geldt voor u als uitlener een registratieplicht. Volgens de wet Waadi moet u in het Handelsregister een aantekening laten opnemen dat u arbeidskrachten ter beschikking stelt: de Waadi-registratie. Ga bij KVK na of deze Waadi-registratie voor u van toepassing is.
Ja, je mag medewerkers detacheren naar andere bedrijven, zoals zorginstellingen. Dit heet collegiaal uitlenen. Je doet dit bij wijze van hulpbetoon zonder winstoogmerk. Je berekent dan maximaal de loonkosten en een kleine opslag voor administratiekosten.
Zij zijn opgenomen in het WAADI-register van de KvK. Een bedrijf dat zich wenst te registreren kan gebruik maken van de zogeheten SBI-code 78202 van de KvK, welke inschrijfcategorie in het bijzonder betrekking heeft op uitleenbedrijven.
De inlenersbeloning is de geldende beloning van medewerkers in dienst van de opdrachtgever, werkzaam in een gelijke of gelijkwaardige functie als de uitzendkracht.
Gelijke behandeling (inlenersbeloning)
In de Waadi is geregeld dat arbeidskrachten die ter beschikking worden gesteld gelijk dienen te worden behandeld als de arbeidskrachten die direct in dienst zijn bij de inlener. Dit wordt ook wel de inlenersbeloning genoemd in de cao voor uitzendkrachten.
Dit wordt ook wel een inleen-doorleenconstructie genoemd. Uitzendbureaus kunnen onderling dus uitzendkrachten aan elkaar doorlenen maar de meeste uitzendkrachten gaan gewoon direct via een uitzendbureau aan de slag bij een inlener. Deze inlener kan bijvoorbeeld in de industrie, techniek, zorg enzovoort actief zijn.
Het belemmeringsverbod bepaalt dat het verboden is om aan een ter beschikking gestelde werknemer belemmeringen in de weg te leggen voor de totstandkoming van een rechtstreekse arbeidsverhouding met de partij aan wie hij ter beschikking is gesteld.
Volgens artikel 9 van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) is het verboden om aan arbeidskrachten die ter beschikking gesteld worden, zoals uitzendkrachten en gedetacheerden, geld of een andere tegenprestatie te vragen.
De registratieplicht geldt ook voor buitenlandse bedrijven die in Nederland arbeidskrachten uitlenen. Waarom de registratieplicht Waadi? Door de registratieplicht Waadi wordt duidelijk welke ondernemingen arbeidskrachten uitlenen. Daardoor kunnen malafide uitzendbureaus beter en sneller worden aangepakt.
Het uitleenbureau geeft vooraf instructies aan de werknemers waarna de opdrachtgever op de werkvloer voor verdere instructies zorgdraagt. Bovendien stuurt het uitleenbureau geen leidinggevende met haar werknemers mee naar de opdrachtgever.
Volgens de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI) moet de intermediair het loonverhoudingsvoorschrift toepassen. Dit betekent dat de werknemer aanspraak heeft op hetzelfde loon en dezelfde vergoedingen als de inlener betaalt aan eigen medewerkers, in gelijke of gelijkwaardige functies.
Wat valt niet onder de inlenersbeloning? Voor opdrachtgevers in bepaalde sectoren kan het extra voordelig uitpakken om met uitzendkrachten te werken, omdat bepaalde componenten uit de cao van de inlener niet onder de inlenersbeloning vallen. Voorbeelden hiervan zijn: Eindejaarsuitkering.
Inlenersbeloning, artikel 16 uitzend-CAO
Wanneer een werknemer (niet zijnde een payrollkracht) ter beschikking wordt gesteld aan een derde, de opdrachtgever, en onder leiding en toezicht werkt van die opdrachtgever, dan heeft de werknemer recht op de inlenersbeloning van de opdrachtgever.
Bij de inschaling zijn meestal een aantal aspecten van belang waaronder: De leeftijd van de uitzendkracht. De diploma's van de uitzendkracht. Het aantal jaren relevante werkervaring van de uitzendkracht.
Een werknemer wordt gedetacheerd wanneer hij door de werkgever naar het buitenland wordt gestuurd om er voor een bepaalde tijd te werken.
Als u door bijzondere omstandigheden zoals bijvoorbeeld het coronavirus tijdelijk minder werk hebt, kan het een uitkomst zijn als u werknemers tijdelijk ter beschikking kunt stellen aan een ander bedrijf. Sommige bedrijven hebben juist in deze tijd erg veel werk en kunnen daarbij goed extra handen gebruiken.
Collegiale inleen
Heeft u als ondernemer tijdelijk niet de beschikking over voldoende chauffeurs? Onder bepaalde voorwaarden kunt u chauffeurs van een andere ondernemer in het beroepsvervoer inhuren. Dat wordt ook wel collegiale inleen genoemd.
De intermediair: bijvoorbeeld een uitzend- of detacheringsbureau, of een bedrijf dat personeel tegen betaling uitleent. De uitlener is de werkgever van de uitgeleende medewerker en zorgt voor de betaling van het loon.
uitzenden is het inhuren van een uitzendmedewerker via een uitzendovereenkomst. De medewerker krijgt een contract met flexibele uren, flexibele opdracht duur en een kort opzegtermijn. detacheren is het inhuren van een gedetacheerde via detacheringscontract.
In de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) staan de arbeidsvoorwaarden voor tijdelijke buitenlandse gedetacheerde werknemers met een buitenlandse werkgever. De WagwEU beschermt deze werknemers beter en bestrijdt oneerlijke concurrentie op basis van arbeidsvoorwaarden.