Hekkensluiter: Pedro van Zon op nummer 500, met 110 miljoen euro.
Dat is traditiegetrouw Heineken-erfgenaam Charlene de Carvalho-Heineken, blijkt uit de gisteravond verschenen Quote 500. Zij wordt opgevolgd door een verrassende nummer twee: vastgoedondernemer Remon Vos, met een vermogen van 5,7 miljard euro. En jawel: de allerrijksten zijn wéér rijker geworden.
Want tegenwoordig moet je om op de lijst van 500 rijkste mensen van Nederland te komen een vermogen hebben van minimaal 110 miljoen euro. En dat heeft-ie bijna, weet adjunct-hoofdredacteur van zakenblad Quote, Tom Wouda. De Quote 500 bestaat 25 jaar, op 2 november komt de nieuwe lijst uit.
Mediamagnaten John de Mol en Joop van den Ende zijn opnieuw de twee rijkste bekende Nederlanders volgens de Quote 500. Hierin staan de vijfhonderd rijkste Nederlanders opgesomd. Ook een paar andere BN'ers zijn te vinden in de lijst die jaarlijks door het tijdschrift wordt uitgebracht.
Aat van Herk. Vastgoed- en biotechinvesteerder Aat van Herk (70) is nog steeds de hoogste Rotterdammer in de Quote 500. “Geld verdienen wordt een soort ziekte, een verslaving”, zei hij eerder tegen het magazine. Hij staat op plaats 17 met een geschat vermogen van € 2,1 miljard.
De Quote 500 is een lijst van de op het moment van samenstelling vijfhonderd rijkste Nederlanders, jaarlijks uitgegeven door het zakenblad Quote. De eerste editie verscheen in 1997. De redactie noemt het zelf de 'jaarlijkse röntgenfoto van degenen die de Nederlandse economie werkelijk in handen hebben'.
Remon Vos steeg in 2021 met stip op Quotes ranglijst van rijke Nederlanders. Na Charlene de Carvalho-Heineken is hij volgens Quote 's lands rijkste. Hij is geboren in Stadskanaal maar bouwde zijn imperium grotendeels op in Oost-Europa. Daardoor bleef hij in Nederland lang onder de radar.
Charlene de Carvalho-Heineken, erfgename van Freddy Heineken, is opnieuw het rijkst. Haar vermogen wordt geschat op 13,5 miljard euro. Naast de vijfhonderd rijkste Nederlanders is er een aparte rubriek voor de vijftig rijkste families.
Charlene de Carvalho-Heineken is met ruime afstand de rijkste in de top 10, haar vermogen in 2022 is meer dan dat van nummer 2 en 3 samen: ze bezit rond de 13,5 miljard euro. De top tien van rijkste personen op aarde haalt ze er niet mee, maar een indrukwekkend vermogen is het zeker wel.
Sander Schimmelpenninck (1984) studeerde Rechten in Rotterdam en Milaan. Na met frisse tegenzin als advocaat op de Zuidas rondgelopen te hebben, gooide hij het over een andere boeg en begon in 2012 te ondernemen.
Snelste stijger. De rijkste familie in de lijst is de familie Brenninkmeijer, eigenaren van C&A, die samen goed zijn voor 23 miljard euro. De koninklijke familie heeft volgens Quote een vermogen van 1,2 miljard euro.
Met stip op nummer één
Als dochter van Freddy Heineken en erfgenaam van het biermerk heeft ze op dit moment een vermogen van 13,5 miljard dollar (omgerekend 12,7 miljard euro) Hiermee is ze niet alleen de rijkste vrouw van Nederland, maar tegelijkertijd ook de rijkste Nederlander.
Onopvallende Nederlandse miljardair
Doordat hij zijn vermogen in Tsjechië verdiende, had niemand in Nederland door hoe rijk hij precies was. Dat veranderde toen Remon Vos twee jaar geleden voor het eerst in de Quote 500 was te vinden, als hoogste nieuwe binnenkomer. Quote schatte zijn vermogen toen op 1,5 miljard.
Namelijk de familie Walton-Penner, door Forbes onlangs nog op de eerste plaats gezet in de ranglijst van rijkste families ter wereld. De familie dankt zijn vermogen van 238 miljard dollar vooral aan het bezit van Walmart, de grootse supermarktketen in de Verenigde Staten.
1. Elon Musk – Oprichter van Tesla en SpaceX – $195 miljard. Elon Musk is vanaf 2022 de rijkste man ter wereld met een vermogen van $ 195 miljard. Na bijna 3 jaar stoot hij hiermee Amazon-topman Jeff Bezos van zijn troon.
De Wereldbank is 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking. Zij verstrekt leningen aan ontwikkelingslanden en middeninkomenslanden, met als voornaamste doel het bestrijden van armoede. De internationale bank is technisch gezien een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties.
In figuur 1 zien we dat slechts 6 procent van de miljonairs jonger is dan 40 jaar. Maar liefst 58 procent van de miljonairs is tussen de 50 en 70 jaar oud, terwijl slechts 33 procent van de niet-miljonairs tot deze leeftijdsgroep behoort. In de meeste Nederlandse huishoudens is de man nog steeds de hoofdkostwinner.
Ruim 2 procent had een vermogen van 10 miljoen euro of meer. Het gaat daarbij om 4,8 duizend huishoudens. Miljonairshuishoudens hadden in 2019 gemiddeld ruim 2,5 miljoen euro aan vermogen, tegenover een vermogen van 129 duizend euro van de niet-miljonairs.
Quote bericht elke maand over ondernemers in de zakenwereld, mensen met geld, carrière en het leven aan de top. Lezers zijn ondernemers of ondernemend. Quote maakt dromen waar, stimuleert ondernemerschap en brengt mensen uit de zakenwereld met elkaar in contact. Niet voor niets luidt het motto 'Denk groot, lees Quote'.
1. Murat Ulker. Murat Ulker, de voorzitter van de grootste voedselproduct blijft de rijkste man van het land met een fortuin dat geschat wordt op 8.2 miljard euro.
Remon Vos steeg in 2021 met stip op Quotes ranglijst van rijke Nederlanders. Na Charlene de Carvalho-Heineken is hij volgens Quote 's lands rijkste. Hij is geboren in Stadskanaal maar bouwde zijn imperium grotendeels op in Oost-Europa.
Bovendien liet Grimes in februari van dit jaar nog op het sociale platform weten in Austin te wonen, een stad op zo'n 480 kilometer afstand van Boca Chica. Maar met of zonder gezin, de rijkste man ter wereld leeft dus in een ruimte vergelijkbaar met een kleine studio.