Artikel 5:44 lid 1 Burgerlijk Wetboek (BW) geeft een eigenaar van een erf het recht om deze overhangende takken te verwijderen. Voorwaarde daarbij is wel dat de eigenaar van de boom moet zijn aangemaand om zelf de takken te verwijderen. Het is verstandig om schriftelijk en aangetekend aan te manen.
U mag alleen de takken boven uw grond afknippen. Alles wat u afknipt boven uw grond, is uw eigendom. Gaat het om een heg op de erfgrens? Dan mag u de heg aan uw kant snoeien.
Uw buren zijn helaas niet verplicht om de kosten te betalen. Als er takken overhangen wordt dit niet snel als onrechtmatig gezien. Daarnaast geeft de wet u de bevoegdheid zelf te snoeien. Dit is geen verplichting.
Bij een heg is iedere buur verantwoordelijk voor het snoeien van de eigen kant. Mocht de heg hoger groeien dan twee meter en er is daarover niets afgesproken, dan kan een van de buren niet ineens eisen dat de heg op die hoogte blijft. Beide buren zullen samen tot een oplossing moeten komen.
Takken die hoger dan 2.20 meter boven de stoep hangen laten we ongemoeid. Lagere takken en planten moeten worden gesnoeid tot aan de erfgrens. Hierbij worden dezelfde grenzen gehanteerd als hiervoor. Dit betekent dat een doorgang van tenminste 1.50 meter een hoogte moet hebben van 2.20 meter.
Mag dat zomaar? Ja, op grond van de wet mag de buurman overhangende takken van uw bomen en struiken weghalen, maar alleen als hij u eerst heeft verzocht (heeft aangemaand) om dat zelf te doen. Doet u dat dan niet, dan mag de buurman de overhangende beplanting snoeien, ook als hij er géén last van heeft!
Hoe hoog mag een boom zijn? Daar is gemakkelijk een antwoord op te geven. Zo hoog als de boom kan groeien zonder zwaarwegende en buitenproportionele hinder te veroorzaken. Zo is het en daar zult u het mee moeten doen.
Informeer bij de gemeente. Staan er distels in de tuin van je buur dan kan je hem er op wijzen dat de wet hem verplicht ze te bestrijden. Kan je hem met deze argumenten tijdens een persoonlijk gesprek niet overtuigen, stuur dan een aangetekende brief. Helpt ook dat niet, dan kan je naar de vrederechter stappen.
De wet: vordering tot medewerking. In de wet staat bepaald dat in beginsel iedere eigenaar kan vorderen dat diens buren meewerken aan het plaatsen van een gemeenschappelijke scheidsmuur van twee meter hoog. De scheidsmuur dient op de erfgrens te worden geplaatst.
Het burenrecht regelt de (rechts)verhouding tussen naast elkaar wonende partijen of tussen eigenaren van naast elkaar gelegen percelen. Niet voor niets bestaan de problemen die de rijdende rechter op televisie behandelt voor een groot deel uit geschillen tussen buren.
Volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Soms geldt een uitzondering en mogen bomen en planten toch dichterbij staan. Ga bij problemen eerst in gesprek met uw buren.
Vertel uw buren dat u last heeft van de boom of struik. Vraag of ze de overhangende takken willen snoeien tot aan de erfgrens en de hoogte van de schutting. Geef aan dat ze toegang tot uw grond kunnen krijgen als het vanaf hun kant niet lukt. Daar hebben de buren ook recht op.
Je mag de overhangende takken van je buur inderdaad niet zelf afzagen of snoeien, maar je kan je buur wel verplichten om dat te doen, desnoods via de rechter. Voor alle duidelijkheid: het afknippen van overhangende takken mag alleen de eigenaar. Je mag dit dus niet doen, tenzij de buurman jou toestemming geeft.
Ja, voor bomen die te dicht bij de erfgrens geplant zijn, neemt de gemeente een kapaanvraag in overweging. Er mogen geen bomen binnen een afstand van 2 meter van de erfgrens staan, gerekend vanaf het hart van de boom. Staan bomen dichterbij, dan mag u de eigenaar verzoeken om de boom te kappen.
Als een boom zomaar, of met een klein zuchtje wind omvalt, wordt dat beschouwd als abnormaal. Bij een zieke boom is dit wel mogelijk en dan is de eigenaar ervan aansprakelijk. Zo kan de buur -en ook eigenaar van de boom- aansprakelijk worden gesteld omdat die de zieke bomen tijdig moest snoeien.
Indien het bezit zonder titel 20 jaar of langer heeft geduurd, zonder dat de eigenaar hier tussentijds over heeft geklaagd, dan verjaart de vordering van de eigenaar strekkende tot beëindiging van het bezit. De eigenaar kan zijn grond niet meer opeisen en de bezitter wordt eigenaar.
Als u de erfafscheiding op de erfgrens plaatst, is deze van u en uw buren samen. U moet het daarom eens zijn over de erfafscheiding. U en uw buren moeten beiden de helft van de koop, de bouw en het onderhoud betalen. Het is belangrijk dat u daar samen afspraken over maakt.
De maximale hoogte volgens de wet
Voor een erfafscheiding hoger dan 2 meter is altijd een vergunning nodig. Erfafscheidingen van 1 tot 2 meter hoog kunnen vergunningvrij geplaatst worden indien voldaan is aan de volgende vereisten: – De schutting moet achter de zogenaamde 'voorgevelrooilijn' staan.
Recht van uitzicht: het recht om uitzicht te houden. Vaak betekent dit een verbod om boven een bepaalde hoogte iets te bouwen. Gootrecht: het recht om (vuil) water te lozen vanaf het ene erf naar het erf van de buren via bijvoorbeeld hemelwaterafvoer.
Sommige onkruidsoorten verspreiden zich op agressieve wijze naar naburige erven. Dit gebeurt door het overwaaien van zaad of via het wortelstelsel. Daar zitten onkruidsoorten tussen die zeer lastig te verwijderen zijn, zoals akkerwinde, zevenblad of de Japanse duizendknoop.
Als u als eigenaar van het perceel niet wilt dat anderen zich op uw grond begeven, dan moet u het terrein afsluiten met een hek, heg of andere erfafscheiding. Dan is duidelijk dat de grond uw eigendom is en dat u er niet van gediend bent als onbevoegden zich zomaar op uw grond begeven.
De wet. In de wet staat dat een boom minimaal 2 meter en een heg op minimaal 0,5 meter van de erfgrens geplant moet worden, lezen we op het Juridisch Loket. Staat een boom of heg binnen de 'verboden zone'? Dan mag dit alleen als de boom, heg of struik niet boven de erfafscheiding van maximaal twee meter hoog komt.
Er is simpelweg geen enkele boomsoort die door heel Nederland gekapt mag worden zonder vergunning. Of er voor het kappen van uw boom een vergunning nodig is, hangt helemaal af van de wetgeving die geldt voor het grondgebied waarop uw boom staat. Is dat op het grondgebied van de gemeente, dan is dat de APV.
Bomen vellen zonder vergunning = vaak een boete
Dat is niet het geval. Het verschilt per gemeente hoeveel er gecontroleerd wordt, maar de boetes zelf kunnen oplopen tot duizenden euro's! Het is dus zeker de moeite waard om gewoon de legale weg te bewandelen en een omgevingsvergunning aan te vragen.