De opdrachtgever is ervoor verantwoordelijk dat de factuur wordt betaald: van de uitvaartondernemer, de begraafplaats of het crematorium en andere bijkomende kosten. Hij kan de erfgenamen dus vragen om deze kosten aan hem te vergoeden.
De kosten van een uitvaart zijn een deel van de erfenis. Erfgenamen moeten de kosten van de uitvaart betalen, of vergoeden aan de opdrachtgever. Ook als die kosten hoger zijn dan de waarde van de erfenis. Zij moeten dan uit eigen zak betalen.
In principe zijn de erfgenamen en opdrachtgever van de uitvaart verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart. Ook een bredere groep nabestaanden, die niet per definitie erfgenamen zijn, kunnen verantwoording dragen. Weigeren zij te betalen, dan is uiteindelijk de opdrachtgever van de uitvaart eindverantwoordelijke.
De wetgever heeft bewust in de Wet op de lijkbezorging de ruimte gelaten om de persoon die bij een bepaalde persoon het meest betrokken is, de mogelijkheid te geven diens uitvaart te regelen. Dat kan de partner, een kind of een broer of zus zijn. Maar ook een goede vriend of een ex-partner, zoals in uw geval.
Degene die de opdracht geeft voor de uitvaart is verantwoordelijk voor de betaling. Als er genoeg geld in de nalatenschap is, kan de rekening daarvan worden betaald.
Geld van rekening afhalen na overlijden
Let op: u bent niet automatisch eigenaar van het saldo op de rekening van de overledene. Dus ook geld opnemen na overlijden van de rekeninghouder kan niet zomaar. Als nabestaanden geld van de rekening halen zonder dat dat eerst juridisch geregeld is, is dat strafbaar.
Na de melding van overlijden blokkeert de bank diens persoonlijke bankrekening. Om daar toch bij te kunnen heeft u een verklaring van erfrecht nodig. Daarin stelt de notaris vast wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn. Die kunnen bij het geld.
De familie en erfgenamen regelen bij overlijden de begrafenis en betalen de begrafeniskosten. Als er geen familie of erfgenamen zijn of als deze hiervoor onvoldoende middelen hebben, zal de gemeente een minimale begrafenis verzorgen.
Moet u verplicht naar de notaris wanneer een dierbare overlijdt? Nee, dat hoeft niet. De gang naar de notaris is niet verplicht, maar vaak wel praktisch en zinvol.
Als uw zus de papieren voor de crematie heeft getekend, is zij de enige die de as mag ophalen, tenzij zij u schriftelijk machtigt.
Wat er met een bankrekening gebeurt na het overlijden van een rekeninghouder? Dat is in principe aan de erfgenaam of erfgenamen. De rekening kan worden geblokkeerd, maar ook worden gewijzigd. Je kunt hem bijvoorbeeld op een andere naam laten zetten.
Bij overlijden gaan het vermogen en de schulden over naar de erfgenamen. Een eigen woning met de daarop rustende hypotheek behoort samen met alle overige bezittingen tot de nalatenschap.
Een erfgenaam kan de begrafeniskosten betalen en zich hierna verhalen op de rest van de erfgenamen. De wet schrijft immers voor dat iedere erfgenaam moet bijdragen in de betaling van de schulden en de lasten van de nalatenschap, ieder naar evenredigheid van wat hij daaruit ontvangt.
Er is altijd iemand die bij Yarden de overlijdensmelding doet. Dat kan een arts, een notaris, een bewindvoerder of een kennis van de overledene zijn. De persoon die de melding doet hoeft niet de opdrachtgever te zijn.
Wanneer deblokkeert de bank? Zodra de bank officieel op de hoogte is wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn, worden de rekeningen gedeblokkeerd.
De bank op de hoogte brengen
De erfgenamen moeten zelf contact opnemen met alle banken waar de overledene tegoeden had, zoals bankrekeningen, spaarrekeningen, depositoboekjes, kluizen, enz… De bank is dan wettelijk verplicht deze tegoeden te blokkeren.
Is er een executeur, dan moet die de schulden betalen uit de nalatenschap; Is er geen executeur, dan zijn de erfgenamen samen verantwoordelijk voor het betalen van de schulden; Zorg dat eventuele legaten en wensen uit het codicil bij de juiste persoon terechtkomen.
Wanneer je naar een notaris gaat na overlijden bepaal je zelf. Er is hiervoor geen regel die bepaalt hoe snel je die moet inschakelen. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Zeker in het begin, tijdens de rouwperiode, kan de notaris je veel financiële en juridische zaken uit handen nemen.
Meestal zijn dat de kosten van de ziekenhuisopname. De schuld behoort tot het passief van de erfenis en wordt betaald met het geld dat in de erfenis zit. Dat is het actief van de erfenis. Het ziekenhuis kan de kosten dan normaal invorderen bij de erfgenamen die de erfenis aanvaard hebben.
In een onderzoek, uitgevoerd namens de Nederlandse Vereniging van Uitvaarten, wordt duidelijk wat de kosten zijn voor een begrafenis die georganiseerd wordt door de gemeente. Gemiddeld wordt er 2267 euro uitgegeven aan zo'n begrafenis. Een bedrag dat aanzienlijk lager is dan het gemiddelde van 6500 euro.
Zoals gesteld kan geld opnemen na overlijden strafbaar zijn. Dit gaat dan over geld opnemen van rekening overledene. De stelregel is dat na het overlijden van de partner of andere dierbare het niet is toegestaan om geld van de rekening af te halen, zonder iets te regelen.
En/of rekening na overlijden en de belasting
Overlijdt een van de rekeninghouders, dan mag de mede-rekeninghouder het saldo dat van de ander is niet opnemen. Het bedrag dat toebehoort aan de overledene, behoort tot zijn of haar nalatenschap.
De grootste voordelen van een gezamenlijke rekening (ook wel 'en/of rekening' genoemd) zijn inzicht en gemak. Het grootste nadeel? De extra bankkosten, als je naast de gezamenlijke rekening nog een persoonlijke rekening aanhoudt.