Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. Otrivin 1 mg/ml mag niet gebruikt worden bij kinderen jonger dan 12 jaar. De aanbevolen dosering is: Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: 2 tot 4 druppels in elk neusgat, 3 maal per dag.
Langdurig en excessief gebruik kan het verstopte gevoel in de neus doen terugkeren of verergeren en kan leiden tot zwelling van het neusslijmvlies. Vermijd het verstuiven van Otrivin Duo in of rond de ogen. Als dit gebeurt, reinig de ogen dan grondig met water.
Xylometazoline: ernstige duizeligheid, zweten, sterk verlaagde lichaamstemperatuur, hoofdpijn, bradycardie, hypertensie, ademhalingsdepressie, coma en stuiptrekkingen. Hypertensie kan worden gevolgd door hypotensie. Ipratropium: droge mond, accommodatiestoornissen, tachycardie, hallucinaties.
U bent allergisch voor één van de stoffen in dit geneesmiddel. Deze stoffen kunt u vinden in rubriek 6 van de bijsluiter. U bent allergisch voor andere geneesmiddelen van hetzelfde type (sympathicomimetische amines). Bij kinderen jonger dan 12 jaar.
Het middel xylometazoline leidt tot vaatvernauwing in de neus bij gebruik voor een verstopte neus. Het neusslijmvlies slinkt dan en daardoor kun je beter ademen. Als het middel overmatig of verkeerd wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij aambeien, kan het via de bloedbaan ook in de rest van het lichaam komen.
Sluit je neus na een uitademing en hou de adem in. De mond blijft gesloten. Schud je hoofd zachtjes op en neer (dus verticaal) waarbij de schouders een beetje meebewegen. Ga hier mee door tot je een duidelijke drang voelt om te ademen.
Om problemen te voorkomen, kies je beter voor een natuurlijke neusspray. Een voorbeeld van zo'n natuurlijke neusspray is Cinuforce forte + menthol. Deze neusspray is lief voor je neus, maakt je neus vrij in 2 minuten en kan je veilig langdurig gebruiken: er is geen gevaar voor afhankelijkheid.
Neusspray als Otrivin gebruikt als werkzame stof xylometazoline. Die stof zorgt ervoor dat de zwelling van het slijmvlies in je neus afneemt, waardoor je heel snel weer makkelijker kunt ademen. Nadat het positieve effect van de neusspray is uitgewerkt, komt die zwelling echter heftiger terug.
Soms kan het voorkomen dat na enkele dagen gebruik een tegengestelde werking optreedt, waardoor de neusverstopping en vochtafscheiding uit de neus juist weer toenemen. Personen bij wie neusdruppels of neussprays, zoals Otrivin, bijzonder sterk werken, kunnen last krijgen van hartkloppingen.
De neusspray met zoutoplossing mag je langdurig gebruiken en kun je zonder recept kopen bij Etos of de apotheek. Je kunt deze neusspray gebruiken als je last hebt van verkoudheid of een bijholteontsteking.
Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. Ernstige jeuk, gepaard gaande met rode huiduitslag en bulten (netelroos).
U kunt in één keer stoppen. Als u dit medicijn langer dan 7 dagen heeft gebruikt kunt u na stoppen last krijgen van een continu verstopte neus. Gebruik dan geen neusdruppels of neusspray met xylometazoline om het slijmvlies te laten slinken, want deze beschadigen bij langer gebruik het slijmvlies.
Probeer eerst eens een neusspray met zout of spoel de neus zelf met een neusdouche met een zoutoplossing. Bij een heftige verkoudheid kan een neusspray met xylometazoline of oxymetazoline een hele opluchting zijn. Gebruik deze echter niet langer dan tien dagen achter elkaar, want het goedje is behoorlijk verslavend.
Voortdurend verstopte neus
Dit komt omdat xylometazoline uw neusslijmvlies beschadigt als u het langer dan 1 week gebruikt. Hierdoor blijft het slijmvlies gezwollen en heeft u steeds opnieuw xylometazoline of andere neusdruppels tegen verstopte neus nodig.
Xylometazoline-neussprays wel of niet op doktersrecept
Volgens haar kun je neussprays als Otrivin prima, maar absoluut niet langer dan een week, gebruiken. “Xylometazoline - neussprays zijn verwoestend voor je neusslijmvlies wanneer je je niet aan die 7 dagen houdt”, aldus Prof. Dr. Fokkens.
In tegenstelling tot andere neussprays, is Otrivin Duo een geneesmiddel met twee werkzame bestanddelen, werkzaam tegen een verstopte neus en loopneus en bevat 2 actieve ingrediënten, Xylometazoline hydrochloride en Ipratropium bromide.
Duizeligheid; • Slapeloosheid; • Stoornissen in het zien (visusstoornissen) die vanzelf weer overgaan; • Verhoogde bloeddruk; • Onregelmatige, versnelde hartslag. Krijgt u last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Dit geldt ook voor mogelijke bijwerkingen die niet in deze bijsluiter staan .
Gevarenzone. De xylometazoline kan het slijmvlies in je neus dusdanig beschadigen dat het gezwollen blijft. Daarom heb je de neiging om te blijven sprayen om deze zwellingen tegen te gaan. Dat het tussenschot in je neus door de xylometazoline beschadigd zou raken is nooit wetenschappelijk bewezen.
Uiteraard kunnen ook kalmerende middelen je duizelig maken omdat ze inwerken op het centrale zenuwstelsel en zo je hersenactiviteit vertragen. Tot slot kan ook je neusspray een boosdoener zijn. Vaak worden de bloedvaten in de neusholte vernauwd, wat een impact heeft op de hoeveelheid zuurstof naar je brein.
Heel plezierig, maar het vervelende is dat bij gebruik langer dan 7 dagen het er ook voor zorgt dat de neus juist weer verstopt raakt. Dit heet het “rebound-effect”. De neus gaat nog steeds open door het middel, maar het middel zorgt er ook voor dat de neus na enkele uren weer potdicht gaat zitten.
Zout lost slijm op", vertelt ze aan EditieNL. "Het is een beter middel dan neussprays, want die werken verslavend als je ze te lang gebruikt." Miluše gaat verder: "Als je in een heel vervuilde omgeving bent of als het stoffig is, kun je het ook elke dag doen.
Ook kun je er voor kiezen om een andere neusspray te gaan gebruiken, zonder de werkzame stof xylometazoline, denk bijvoorbeeld aan de Leidapharm Neusspray zoutoplossing, New Care Neusspray, A.Vogel Cinuforce neusspray of Capsinol Neusspray.
Hyaluronzuur spray tegen uitdroging
Sprays met zout water en zout water in het algemeen helpen wel tegen neusverstopping, echter drogen zij het slijmvlies van de neus uit. Om dit te compenseren zou u kunnen overwegen om zelf hyaluronzuur spray te maken en dit in de neus te spuiten.
"Je hebt de spray dan nodig om je neus nog open te kunnen houden, om nog te ademen. Maar het sprayen van neusspray leidt ertoe dat je neus eigenlijk steeds dichter gaat zitten, je neusslijmvlies zwelt namelijk steeds een beetje meer op na het gebruik van een spray.