De gewaarborgde hulp mag niet uw zorgverlener zijn, bijvoorbeeld als: Het om een professionele zorgverlener gaat of iemand die in dienst is van een professioneel zorgverlener. Het de enige zorgverlener is die uit het pgb betaald wordt.
Wie kan gewaarborgde hulp zijn? U kiest zelf wie uw gewaarborgde hulp is. Dat mag een familielid zijn of iemand anders die u vertrouwt. Uw zorgkantoor kan eisen stellen aan de gewaarborgde hulp.
Kunt u geen gewaarborgde hulp vinden? Dan kunt u bij de rechtbank een verzoek indienen voor curatorschap. Of een combinatie van bewindvoering en mentorschap.
U mag maximaal 1 gewaarborgde hulp hebben. In veel gevallen is deze hulp verplicht. Heeft u een bewindvoerder of mentor? Dit is niet automatisch uw gewaarborgde hulp.
Iemand die u helpt mag zijn een wettelijk vertegenwoordiger. Deze persoon is aangesteld door de rechtbank als uw bewindvoerder, mentor of curator. Of een gewaarborgde hulp. Deze persoon helpt u bij het zorgkantoor met het regelen van uw zorg en administratie.
Het is nooit toegestaan als een buitenstaander (professionele bewindvoerder via een bureau of anderszins is aangesteld) ook hulpverlener is. Het is ook nooit toegestaan dat een professionele hulpverlener tevens bewindvoerder / ondertekenaar van gewaarborgde zorg is.
U kunt niet zelf kiezen wie dit voor u doet. Een wettelijk vertegenwoordiger is bijvoorbeeld: de ouder of voogd van een kind jonger dan 18 jaar, of. een persoon die door de rechter is aangewezen om uw zaken te regelen (een curator , bewindvoerder of mentor )
Bewindvoerder. Een bewindvoerder regelt de geldzaken voor je. Denk aan rekeningen betalen, een pgb aanvragen en beheren en een administratie bijhouden.
Wettelijk is vastgelegd wie vertegenwoordiger kunnen zijn: Een curator of mentor = benoemd door de rechter. Een schriftelijk gemachtigde = benoemd door u zelf (in een schriftelijke verklaring) Uw echtgenoot, geregistreerde partner of andere levensgezel = niet benoemd.
Bij mentorschap regelt een mentor de verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van iemand die dat zelf niet kan. Alleen een persoon van 18 jaar of ouder kan een mentor krijgen. U vraagt mentorschap aan bij de rechter. Een advocaat is niet verplicht.
Tarieven informele pgb-zorg aan naasten
Het maximale informele uurtarief vanuit de Wlz is € 21,68 per uur bruto (2022). Het maximale informele uurtarief in de Zvw is € 24,96 per uur bruto (2022). De zorgverzekeraars bepalen dit uurtarief. Gemeenten bepalen zelf een maximumtarief.
Wanneer iemand gebruikmaakt van een PGB, ontvangt de verzekerde een budget waarmee hij zelf zorg in kan kopen. Dat betekent dus dat u uw eigen budgethouder bent. Het budget is in principe bedoeld voor persoonlijke verzorging, begeleiding, verpleging en kortdurend verblijf.
De conclusie die uit deze uitspraak volgt is dat de bewindvoerder verantwoordelijk is voor de besteding en de verantwoording van een pgb. Dit betekent onder meer dat de bewindvoerder verantwoordelijk is voor de kosten, het sluiten van de contracten en het betaalbaar stellen van de declaraties.
U kunt kiezen hoe u zorg wilt ontvangen: via een persoonsgebonden budget (pbg) of via zorg in natura. Bij een pgb koopt u zelf zorg in. Bij zorg in natura bepaalt de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar uit welke zorgorganisatie u kunt kiezen.
Iedereen die aangeeft in aanmerking te willen komen voor een PGB wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Dit gesprek heet het 'bewuste-keuzegesprek' en vindt (meestal) plaats op het zorgkantoor.
Voor het beheer van een pgb moet u verschillende dingen weten en kunnen. Zo moet u afspraken maken met zorgverleners, administratie bijhouden en een budget beheren. U kunt ook iemand anders vragen uw pgb te beheren.
Als u zelf niet meer kunt beslissen over uw medische behandeling, kijkt de arts eerst of u een wilsverklaring heeft geschreven. Hierin staat wat er moet gebeuren in zo'n situatie. Er staat ook of u iemand die namens u praat, heeft aangewezen. Als dit niet zo is, dan vraagt de arts uw naasten om te beslissen.
Als iemand wilsonbekwaam is (geworden), vraagt de arts aan een vertegenwoordiger van de patiënt om beslissingen te nemen. De patiënt kan daar van tevoren iemand voor aanwijzen. Heeft iemand dat niet gedaan, dan is een familielid de wettelijk vertegenwoordiger. Bijvoorbeeld een echtgenoot, een ouder of een kind.
Door dementie raakt iemand op een gegeven moment wilsonbekwaam. Dit betekent dat de persoon met dementie de gevolgen van zijn handelen of beslissingen niet meer goed kan overzien.
Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee u zelf zorg, verpleging of hulp en ondersteuning inkoopt. U bepaalt zelf waar, wanneer en van wie u de zorg krijgt. Dit geeft meer regie over uw zorg. Een pgb brengt ook verplichtingen met zich mee.
Aanvraag van het Wlz-pgb
Het CIZ beoordeelt of u in aanmerking komt voor Wlz-zorg. Het CIZ stuurt de indicatie naar het zorgkantoor in uw regio. U vraagt bij het zorgkantoor een pgb voor Wlz-zorg aan. Het zorgkantoor bespreekt met u of een pgb bij u past.
Als u bewindvoerder, curator of mentor wilt worden moet u een aanvraagformulier indienen bij de kantonrechter . Op het formulier staat welke documenten u moet meesturen. U stuurt het formulier op naar de rechtbank in uw regio.
De pgb-houder hoeft niet per se een professionele zorgverlener in te kopen. Hij kan met het pgb ook jou als mantelzorger inschakelen. Je kunt dan als mantelzorger uit het pgb betaald krijgen. Voorwaarde is dat je wel de hulp geeft waarvoor het pgb bedoeld is.
Je kunt bij het zorgkantoor een pgb aanvragen als je naaste valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz is...