In Nederland mag iedereen een ander helpen als hij of zij ziet dat dit nodig is. Het is dus niet zo dat alleen gecertificeerde EHBO'ers hulp mogen bieden. De Nederlandse wet schrijft zelfs voor dat inwonenden iemand in levensgevaar altijd moeten helpen.
Een Eerste Hulpverlener is iemand die een cursus 'Eerste Hulp' heeft gevolgd. Deze cursussen zijn toegankelijk voor iedereen en er is geen minimale opleidingseis. Ook al zijn er diverse instituten die de cursussen verzorgen en zijn er diverse certificeringen, ze komen bijna allemaal op hetzelfde neer.
EHBO is de afkorting van Eerste Hulp Bij Ongevallen. Hieronder verstaan we alle handelingen die iedereen, ook wie niet medisch opgeleid is, kan uitvoeren als er medische hulp nodig is in afwachting van professionele hulpverlening.
Volgorde van in veiligheid brengen
Je benadert het ongeval alleen als dit veilig kan. Niemand heeft er iets aan als je zelf ook slachtoffer wordt. Ook let je op de veiligheid van de omstanders. Denk aan omstanders in de rook bij een brand of aan achteropkomend verkeer bij een aanrijding.
Een bhv'er leert om eerste hulp te verlenen bij incidenten die kunnen voorkomen op de werkvloer, dus in, op of rondom het bedrijf waar men werkzaam is of door ingehuurd. Een ehbo'er daarentegen wordt opgeleid voor alle mogelijke ongevallen die bijvoorbeeld thuis, op straat of bij evenementen kunnen optreden.
Elke Nederlandse burger heeft volgens onze wet een hulpplicht. Dit houdt in dat het strafbaar is om iemand die in levensgevaar verkeert niet te helpen. Hierop bestaan natuurlijk uitzonderingen, want men gaat er niet van uit dat je je eigen leven of dat van andere omstanders riskeert voor de persoon in nood.
De noodvervoersgreep van Rautek of Rautekgreep is een greep waarmee een slachtoffer van een ongeval naar een veilige plek kan worden vervoerd. De greep wordt door onder meer door EHBO-ers en BHV-ers gebruikt, indien het noodzakelijk is het slachtoffer op korte afstand te verplaatsen.
Wil een slachtoffer absoluut niet dat je iets doet, dan doe je het ook niet! Je kunt hulp aanbieden, maar niet opdringen. Voor beschutting zorgen is één van de eerste dingen die de hulpverlener kan doen. Omstanders kunnen al als windscherm dienen.
Het uitgangspunt is dat de te verlenen eerste hulp (EHBO) altijd gericht moet zijn op het bevorderen van het herstel van het slachtoffer en/of het voorkomen van verslechtering van de situatie van het slachtoffer.
De basisregels
Als eerste hulpverlener is het belangrijk dat je kalm en rustig blijft. Beoordeel de situatie die je aantreft zo snel mogelijk en zorg er voor dat de gezondheid van het slachtoffer niet verslechtert. * Ga na wat er gebeurd en wat er met het slachtoffer aan de hand is.
Met het verplaatsen zou je meer letsel kunnen veroorzaken of kunnen verergeren. Natuurlijk geldt dit niet voor een kleine verwonding. Beschutting geven is belangrijk om andere letsels te voorkomen (onderkoeling, oververhitting). Let op!
Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op. Zij krijgen een oproep op hun telefoon met de vraag om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren of eerst een AED op te halen.
Wie kan burgerhulpverlener worden? Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut ter plaatse dan de ambulance. Meld je aan als je 18 jaar of ouder bent en in de afgelopen 2 jaar een reanimatiecursus hebt gevolgd: een basis- of herhalingscursus reanimatie voor je werk, studie of privé
Het antwoord op deze vraag zal je wellicht verbazen: een BHV'er mag geen medicatie verstrekken, met uitzondering van Paracetamol. Het verstrekken van medicijnen valt namelijk niet onder eerste hulp. Het is zelfs zo dat het toedienen van medicijnen als BHV'er strafbaar is.
Controleer ademhaling
Leg een hand op het voorhoofd en kantel het hoofd voorzichtig naar achteren om de luchtweg te openen. Til de kin op met 2 vingertoppen van de andere hand (kinlift). Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden of er ademhaling is.
In §81 is ´´Hochverrat´´ tegen de Staat strafbaar gesteld, §82 behandelt Hochverrat tegen een Bundesland (deelstaat) en §83 stelt de voorbereiding voor Hochverrat strafbaar. Het rechtsgoed dat wordt beschermd is de territoriale en het grondwettige voortbestaan van de Staat en de deelstaten.
Zijn straf: een gevangenisstraf van vier maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 10 maanden (voor een misdrijf). Verder nog één maand hechtenis, een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van drie maanden en een geldboete van € 250,- (voor overtredingen).
Ben je verplicht te reanimeren? Kort door de bocht gezegd, nee, je bent niet verplicht iemand te reanimeren. Waartoe je wel verplicht bent als burger, is hulp verlenen aan hen die dat nodig hebben. Dit kan ook zijn het bellen van het alarmnummer 112, of meer hulp regelen.
De allrounder is opgeleid voor het verkennen, bestrijden en beperken van brand. Hij kan blussen met een brandslang en kleine blusmiddelen. De ploegleider BHV heeft tijdens een incident een leidinggevende rol. Hij stuurt een BHV ploeg aan en is verantwoordelijk voor een goed verloop van het incident.
Sinds de invoering van de derde fase Arbowet 1994 is het niet meer verplicht dat in ieder bedrijf EHBO'ers aanwezig zijn. Iedere organisatie moet wel beschikken over een of meer BHV'ers. Een BHV'er is opgeleid in het bieden van 'levensreddende eerste handelingen'.
Het verschil tussen EHBO en BHV
Een BHV'er kan wel EHBO verlenen, maar alleen levensreddende eerste hulp. Een BHV'er is dus minder goed opgeleid in EHBO, want bij een EHBO-cursus leert u naast levensreddende eerste hulp, ook aanvullende eerste hulp en hoe u een AED moet bedienen.