Alleen zorgmedewerkers die direct bij de behandeling en zorgverlening van de cliënt zijn betrokken en personen die van de cliënt hiervoor toestemming hebben gekregen, mogen het zorgplan inzien.
Uw familie mag het zorgplan alleen inzien als u dat goed vindt. Heeft u een wettelijk vertegenwoordiger? Dan mag hij het zorgleefplan altijd inzien, ook zonder uw toestemming.
Het begrip 'zorgplan' omvat alle aspecten van zorg verleend door een instelling, inclusief persoonlijke wensen van de patiënt. Voor het opstellen van dit plan en het bespreken met de patiënt of diens vertegen woordiger bij een verblijf langer dan drie maanden is de instelling verantwoordelijk.
Sinds 1 januari 2008 is het wettelijk verplicht om met elke cliënt een zorgplanbespreking te houden. De verzorgings- en verpleeghuizen en de thuiszorg moeten verplicht een zorgplan opstellen in overleg met de cliënten.
Tijdens de zorgplanbespreking, bespreekt u samen met de zorgaanbieder welke zorg u wilt krijgen. Het kan handig zijn om iemand mee te nemen, bijvoorbeeld een familielid of vriend. U kunt ook aan de onafhankelijk cliëntondersteuner Wlz vragen om bij het gesprek aanwezig te zijn.
Hoe vaak je een zorgleefplan evalueert, is afhankelijk van de cliënt en hoe snel diens zorgbehoeftes veranderen. Meestal wordt in verpleeghuizen twee keer per jaar officieel geëvalueerd, dit is conform het Kwaliteitsdocument voor de ouderenzorg (VVT) 2013.
In een zorgplan staan de afspraken die u met uw zorginstelling maakt over uw zorg en ondersteuning. Woont u in een zorginstelling? Dan moet er voor u een zorgplan zijn. Dat staat in de Wet langdurige zorg (Wlz).
Voor mensen die chronisch veel zorg nodig hebben biedt de Wlz uitkomst. Maar de Wlz kent ook zijn keerzijde: een indicatie is in de regel levenslang. Soms komen mensen er na een Wlz-indicatie achter dat ze erop achteruitgaan in vergelijking met Wmo en de wijkverpleging.
Het zorgleefplan is geordend volgens vier levensdomeinen. - Woon- en leefomstandigheden; - Participatie; - Mentaal welbevinden; - Lichamelijk welbevinden en gezondheid.
Een zorgplan helpt cliënten om regie te houden over de ontvangen zorg, omdat deze aansluit bij de eigen mogelijkheden en behoeften. Er staat bijvoorbeeld in wat de cliënt zelf wil doen, waar deze ondersteuning bij nodig heeft en hoe die ondersteuning ingevuld wordt.
Het zorgleefplan vermeldt de indicatie, een beeld van de zorgvraag, de reële zorgbehoefte en de afgesproken zorg. Daarnaast worden doel, inhoud en tijdstip van de zorg en ondersteuning vastgelegd.
Een zorgverlener moet u medisch noodzakelijke zorg geven. Een zorgverlener moet een medisch dossier bijhouden. Hierin staat alle informatie over de behandelingen die hij de patiënt gaf. Een zorgverlener moet uw identiteit controleren voordat u gebruikmaakt van zorg.
Een aanvraag voor een Wlz-indicatie mag in principe alleen worden ondertekend door de cliënt zelf. Als de cliënt niet goed kan overzien waar hij de aanvraag voor doet en wat de gevolgen hiervan zijn, mag hij de aanvraag niet zelf ondertekenen.
U kunt een aanvraag doen bij het CIZ voor een besluit tot opname en verblijf (artikel 21). Dit kan als u de feitelijke zorg verleent aan de cliënt. U kunt ook een aanvraag doen als de cliënt al opgenomen is en er een verlenging nodig is.
Het zorgplan, ook wel zorgleefplan genoemd, is een elektronisch (of schriftelijk) document waarin de afspraken over de zorg voor de cliënt worden vastgelegd. Het zorgplan vormt de basis voor de te verlenen zorg.
Voorbeeld eenvoudig individueel zorgplan
Op de voorkant staan mogelijke gespreksonderwerpen, zoals voeding, alcohol en stress. Op de achterkant staan 5 vragen over wat voor de cliënt belangrijk is (behoeften), gesprekspunten, doelen, acties en evaluatie.
Het Mikzo® is een methodiek waarmee de professional, zoals de eerst verantwoordelijk verzorgende, (wijk)verpleegkundige en/of behandelaar, samen met de cliënt en zijn of haar netwerk een zorgplan maakt. Daartoe worden alle gebieden in beeld gebracht en gescoord.
Dit kan alleen worden opgezegd als de zorgbehoefte van de cliënt zodanig is afgenomen, dat hij niet (meer) voldoet aan de toegangscriteria van de Wlz. Via Portero en via het digitale aanvraagformulier (www.mijnwlzaanvraag.ciz.nl) kan de cliënt een aanvraag voor het beëindigen van Wlz-zorg indienen.
Het maximale informele uurtarief vanuit de Wlz is € 21,68 per uur bruto (2022). Het maximale informele uurtarief in de Zvw is € 24,96 per uur bruto (2022). De zorgverzekeraars bepalen dit uurtarief. Gemeenten bepalen zelf een maximumtarief.
U komt voor ZZP 5 in aanmerking als u vanwege een kwetsbare gezondheid en problemen met oriëntatie en geheugen afhankelijk bent van zorg, begeleiding, persoonlijke verzorging en het invullen van uw dag. Ook moet u 24 uur per dag een beroep kunnen doen op zorg en begeleiding.
U kunt dit zelf afspreken met uw zorgaanbieder of de hulp. Dit geldt voor een persoonsgebonden budget (pgb) en voor zorg in natura (ZIN). Als u een pgb hebt, kunt u ook besluiten om de ene keer wat minder en de ander keer wat meer hulp te nemen, zolang u maar binnen uw budget blijft.
Je moet met je aanvraag een budgetplan meesturen. In een budgetplan leg je uit hoe je je pgb wilt besteden. In een persoonlijk plan beschrijf je je beperkingen, en welke zorg je nodig hebt. In een zorgmomentenoverzicht staat wanneer je zorg nodig hebt en hoelang.
Een verpleegplan ziet er als volgt uit: Anamnese (gegevens verzamelen). Diagnose stellen. Beoogde resultaten formuleren (verwachte resultaten plannen).