Een geneeskundige verklaring mag alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. Deze arts kan een onafhankelijke beoordeling maken van de situatie. In veel gevallen is het verstandig de patiënt te verwijzen naar een arts die de criteria kent voor het toewijzen van de desbetreffende voorziening.
Helaas kunt u bij uw eigen huisarts niet terecht voor een medische verklaring. Dit is conform de richtlijnen van de KNMG, de beroepsorganisatie voor artsen. Deze adviseert huisartsen geen medische verklaringen af te leggen over eigen patiënten.
Hoe krijg ik een medische verklaring? De instantie die de informatie nodig heeft, stelt de vragen over uw aandoening schriftelijk aan de huisarts. U verklaart schriftelijk dat u de huisarts toestemming verleent om deze informatie te verstrekken.
Wat is de reden hiervoor? Uw behandelend arts moet zich kunnen concentreren op uw behandeling. Een goede vertrouwensrelatie met u is daarvoor belangrijk. Die vertrouwensrelatie kan gevaar lopen wanneer uw behandelend arts een oordeel geeft dat voor u ongunstig is.
Je huisarts kan je wel helpen aan een afschrift van je medisch dossier. Hierin staan de belangrijkste feiten over je gezondheidstoestand vermeld. Je mag zelf bepalen of jij al deze informatie ook wil doorgeven aan de instantie die om een medische verklaring vraagt.
Een medische verklaring is een document dat wordt opgesteld door een onafhankelijke arts. In de medische verklaring staat of er in het geval van uw familielid wordt voldaan aan de criteria voor een rechterlijke machtiging of een voorwaardelijke machtiging.
Uw zorgverlener mag uw medisch dossier inzien en gegevens uit uw medisch dossier bij een ander opvragen. Ook mag hij die gegevens met uw toestemming delen. Soms is hij verplicht uw gegevens te delen en is uw toestemming niet nodig.
Verzekerden bij oa Zilveren Kruis, Interpolis, FBTO, Avero Achmea en OZF kunnen zich via hun Zorgcoach (071-3640280) aanmelden op www.2eArtsOnine.nl; ze stellen hun vraag en kiezen een arts. Via een beveiligd systeem kan ook extra informatie worden opgestuurd. Binnen een dag reageert de betreffende arts.
Een medische verklaring mag alleen opgesteld worden door een onafhankelijke arts, d.w.z. een arts die geen enkele relatie met de patiënt heeft, niet als behandelaar en ook niet als waarnemend behandelaar.
Wat gebeurt er met de gezondheidsverklaring? Een medisch adviseur geeft de verzekeraar een advies aan de hand van je gezondheidsverklaring. Deze adviseur licht de verzekeraar in over het risico dat hij neemt door jou een verzekering aan te bieden. Dit advies kan dus invloed hebben op je overlijdensrisicoverzekering.
Wat kost de Gezondheidsverklaring? De Gezondheidsverklaring kost dit jaar € 41,50.
Om een Verklaring van geschiktheid te krijgen van het CBR moet u een gezondheidsverklaring insturen. U kunt een gezondheidsverklaring op het gemeentehuis kopen. U kunt het formulier ook online bij het CBR aanvragen.
Je besluit op de Gezondheidsverklaring is in de meeste gevallen 3 jaar geldig. Je hoeft dan dus geen nieuwe Gezondheidsverklaring in te dienen om herexamen te doen. Als je geschikt bent voor een kortere tijd dan staat dit in je besluitbrief.
Is een duikkeuring verplicht? De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) stelt dat alle leden bij deelname aan onderwatersportactiviteiten duikmedisch gekeurd moeten zijn. Duikers dienen iedere drie jaar (of jaarlijks als iemand vijftig jaar of ouder is) goedgekeurd te worden om te mogen duiken.
Alleen patiënt kan om euthanasie vragen
Familie of vrienden van de patiënt kunnen er niet om vragen. Dat is bij kinderen anders. Is een kind tussen de 12 en 16 jaar, dan moeten de ouders of voogd ook toestemming geven. Is een kind tussen de 16 en 18 jaar, dan moeten de ouders bij de beslissing betrokken zijn.
Bij een second opinion raadpleeg je een andere specialist nadat jouw eigen arts een diagnose heeft gesteld. Dit doet je bijvoorbeeld wanneer je twijfelt over de diagnose of een behandeling. Je hebt altijd recht op een second opinion in een ander ziekenhuis of bij een andere specialist.
Nadat de behandelende arts hem voorafgaandelijk en vertrouwelijk alle nuttige inlichtingen heeft verstrekt, ondervraagt en onderzoekt de consulent persoonlijk de zieke ; na overleg met zijn collega, brengt hij vervolgens de zieke of zijn vertegenwoordigers op de hoogte van het resultaat van het consult in aanwezigheid ...
voor uw huisarts en verwijzers maar niet voor de arbeidsgeneesheer, ziekenfondsarts of een arts van uw verzekeringsmaatschappij.
Via www.volgjezorg.nl kun je een overzicht opvragen van de zorgverleners die jouw gegevens hebben ingezien. Je kunt onder andere zien: Welke zorgverleners hebben jouw medische gegevens aangemeld. Welke zorgverleners hebben jouw medische gegevens opgevraagd via het LSP.
Alleen het personeel dat u behandelt, mag uw dossier inzien. Ziekenhuizen zijn verplicht de medische dossiers van patiënten zorgvuldig te bewaren. Het opbergsysteem moet waarborgen dat niet elke arts of verpleegkundige uw dossier kan raadplegen.
Heb ik een medicijnverklaring nodig? Dat hangt af van het medicijn, het land waar u naar toe gaat en hoelang u reist. Vul de Medicijnen mee op reis-hulp in en u weet wat u moet doen. U vult hiervoor maximaal 3 vragen in.
Gaat u op reis naar het buitenland en gebruikt u een medicijn dat onder de Opiumwet valt? Dan moet u bij het CAK een schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring aanvragen. Dit geldt bijvoorbeeld voor slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis.