De temperatuur van de Noordzee schommelt nogal door de maanden heen. Het zeewater van de Noordzee is in de winter zo'n 5 graden.Maar in de zomer 20 graden.In warme zomers kan dit zelfs 22 of 23 graden worden.
19.1°C. De watertemperatuur van vandaag in Zandvoort is 19.1°C.
Terwijl de laagste zeewatertemperaturen worden aangetroffen in de ijsgebieden rond de poolstreken, zijn de hoogste temperaturen gemeten in vrijwel afgesloten randzeeën als de Rode Zee en de Perzische Golf, waar temperaturen voorkomen van 35°C.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
1. De Dominicaanse Republiek. Langs de kust van de Domincaanse Republiek vind je niet alleen het mooiste koraal, het zeewater is er ook nog eens heerlijk warm. Zelfs op haar koudst is het zeewater hier alsnog zo'n 25 graden.
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Het schoonste zwemwater in Europa is te vinden aan de kust van Cyprus. Ook in Malta, Griekenland en Kroatië is het zeewater van "excellente" kwaliteit, evenals het water in de meren van Oostenrijk. In Nederland is 93,4 procent van het kustwater goed of uitstekend.
Pas na de eerste drie minuten is de schrikreactie weg en begint het afkoelen van oppervlakkige spieren en zenuwen. In de 5 à 30 minuten na onderdompeling zal het lichaam in een toestand van 'diepweefsel onderkoeling' terechtkomen. De tijd die dit duurt heeft te maken met de watertemperatuur.
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts. Zwem samen met een andere persoon en gebruik een saferswimmer zwemboei. Beoordeel de situatie ter plekke. Is er stroming?
Het drinken van koud water helpt je bij het verbranden van extra calorieën, omdat het je metabolisme een boost geeft. Hierdoor wordt het proces van calorieën verbranden wat versneld. Onderzoek laat zien dat je tot 70 extra calorieën per dag kan verbranden door het drinken van koud water gedurende de dag.
De gemiddelde diepte van de oceanen op aarde is ongeveer 3.960 meter. Dat is ongeveer dertien Eiffeltorens bovenop elkaar. Het diepste punt, de Marianentrog bij de Filippijnen, ligt op meer dan elf kilometer.
1. Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C) Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld. De recordmeting van -89,2 graden Celsius dateert van 21 juli 1983.
Het allerdiepste punt onder water, het onderwaterequivalent van de Mount Everest, is en blijft de Challenger Deep in de honderden kilometers lange Marianentrog in de Stille Oceaan, ergens tussen Japan en Papoea-Nieuw-Guinea: 10.924 meter.
Aan de kust is het overdag koeler en 's nachts warmer. Dit komt door de invloed van de zee. Overdag zorgt de wind, die van zee komt voor verkoeling, en 's avonds voor verwarming.
De laagste gemiddelde temperaturen liggen tussen de 17 en 21 graden in Marmaris. Terwijl de hoogste temperaturen fluctueren van 31 tot een hete 35 graden. Het zeewater is met 23-26 graden comfortabel warm.
In de kustgebieden wordt de lucht namelijk gemengd met dus wat koudere lucht vanaf zee. Daarentegen koelt het zeewater ook minder snel af dan het land, waardoor het in de nachten en juist in de het najaar en in de winter vaak aan de kust warmer is of blijft.
Ziek word je van virussen
Een griepje, een verkoudheid: ziek worden we van een virus of een bacterie. Niet omdat we in een badpak in de regen aan de waterkant staan. Sterker: als je regelmatig in koud water gaat zwemmen, ben je minder vatbaar voor griepjes en verkoudheid.
Wat doe je precies? Je gaat koud natuurwater in – wij noemen het dippen, omdat je niet echt zwemt – en je gaat rustig ademen. Als je eenmaal je ademhaling onder controle hebt, blijf je nog twee tot drie minuutjes in het koude water. Daarna ga je eruit en drink je thuis een kop thee en geniet je de hele dag lekker na.
Bouw dan langzaam op totdat je langer in het water kan blijven. De stelregel die vaak wordt gehanteerd is 1 minuut dippen per graden Celsius.
In het slechtste geval kan het koude water zelfs leiden tot een hartstilstand, een beroerte of bewusteloosheid doordat de hersenen minder doorbloed worden.
Zodra de lichaamstemperatuur beneden 35°C daalt, spreekt men van onderkoeling. Eerst krijg je kippenvel. Daarna gaat het lichaam rillen. Soms treedt er agitatie op, dan wordt iemand opgewonden of rusteloos.
Ultiem genieten van het blauwe water van Bora Bora
Met stip op nummer één: Bora Bora. Daar hoeven we eigenlijk geen woorden aan vuil te maken, maar we zullen je toch wat vertellen over deze sprookjesachtige bestemming. Bora Bora is een klein eiland dat bij Frans-Polynesië hoort.
Blue Lagoon, Turkije. Dit geweldige strand ligt aan de turkooizen kust van het zuidwesten van Turkije. Op de grens van de Egeïsche en Middellandse Zee, 14 km ten zuiden van Fethiye. De plek heet toepasselijk Ölüdeniz, wat Blue Lagoon betekent, en claimt het blauwste zeewater van Europa in huis te hebben.
De groenbruine Noordzee
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven.