Isbar ' s kan de enige raszuivere kip zijn die groene eieren legt., Ze werden ontwikkeld in Zweden en legden verschillende kleuren van groene eieren, soms met bruine vlekken. Isbar ' s worden beschouwd als een zeldzaam ras. Blauw -groene eieren zijn eieren van de Araucana-hoen, een uit Zuid-Amerika afkomstig kippenras.
De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt.
Merels leggen bijvoorbeeld blauw-groene eieren met bruine spikkels en kippen leggen vaak witte of beige eieren zonder patroon.
Genetica. Het gen dat de groene of blauwe kleur van de eierschaal veroorzaakt is "Oöcyaan", afgekort O, bevindt zich op het eerste chromosoom en vererft autosomaal dominant. Het veroorzaakt door accumulatie van biliverdine een groene of blauwe kleur van de eierschaal.
Blauwe eieren
Araucana's staan bekend om de ongebruikelijke kleur eieren die ze leggen, variërend van blauw tot turkoois. Dit ras is zeer resistent tegen ziektes.
- Ze mogen zeker niet rauw verwerkt worden omdat deze eieren sporen of bacillen van tyfus of salmonella kunnen bevatten. Dit omdat het ei tijdens de opbouw in de cloaca van het dier terechtkomt vooraleer de schaal volledig gevormd is. Daardoor kunnen bacteriën in het ei doordringen.
Het Australische kippenras Australorp staat bekend om zijn frêle lichtroze eieren. Twentse hoenders zijn rond 1875 ontstaan in Twente en leggen gebroken witte eieren.
Een groenblauwe ring of waas rond de eidooier komt regelmatig voor bij hardgekookte eieren. Het is eigenlijk niets meer of minder dan een teken dat je het ei te lang hebt laten koken. Laat je het helemaal doorkoken dan wordt zelfs de hele dooier blauwgroen.
Door een ei lang te koken ontstaat er zwavelwaterstof in het eiwit. Die stof gaat een reactie aan met het ijzer in het eigeel. Het resultaat: op de overgang tussen eiwit en eigeel ontstaat een dun laagje groenige ijzersulfide. Het ziet er niet lekker uit, maar is verder niet schadelijk.
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.
Waarom het ei zo felgekleurd is, is de vraag. ,,Je zou denken dat het camouflage is omdat kasuarissen de eieren in het tropisch regenwoud op de grond leggen. Maar de emoe legt ook groene eieren. Deze vogel leeft juist op zandvlaktes.
De Merel heeft een blauw ei. De jongen worden de eerste tijd om de beurt door hun ouders gevoederd met vruchten, zaden en insecten. Na ongeveer twee weken verlaten de jongen het nest, nog voordat ze kunnen vliegen. Ze blijven nog ongeveer drie weken voor hun voedsel van hun ouders afhankelijk.
De kleur van vogeleieren verschilt enorm. Van effen wit bij ooievaars, lichtblauw bij spreeuwen tot bruingroen met chocoladebruine vlekken bij weidevogels. Oorspronkelijk, is het idee, waren vogeleieren effen wit, net als de eieren van reptielen waar vogels van afstammen.
Toen de ontdekkingsreiziger in 1298 door Azië reisde, vermeldde hij een kippenras “dat haar als dat van katten heeft, zwart is en uitmuntende eieren legt.” Niemand weet het zeker, maar het beschreven ras doet sterk denken aan het zijdehoen.
"In de eierdooier zit een beetje zwavel. Als je een ei kookt en vervolgens niet binnen een half uur laat afkoelen, zorgt de zwavel voor een blauwachtige kleur." De oplossing is simpelweg het ei direct na het koken in koud water te leggen.
Marans-kippen voelen zich bijzonder thuis in een afwisselingsrijke omgeving. Als je niet alleen met Pasen maar het hele jaar door bruine eitjes wilt eten, moet je een paar Marans kippen aanschaffen. Het kippenras uit Frankrijk staat bekend om de chocoladekleurige eieren.
Wat is het? Duizendjarige eieren zijn eendeneieren (van kip of kwartel kan in principe ook) die een paar weken tot een paar maanden ter conservering worden ingelegd in een mengsel van klei, as of ongebluste kalk, zout, thee en rijstkaf.
Gezien hun hoge prijs en gebrekkige voorplantingsvermogen – ayam cemani's leggen normaalgesproken maar zo'n 60-80 eieren per jaar, waar andere kipsoorten er soms wel 230 uit kunnen persen – lijkt het eten van ayam cemani's meer iets voor de toekomst te zijn.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Ga voor eieren met een topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. Lees meer over de keurmerken in de Keurmerkenwijzer. In de buurtwinkel of op de markt kun je ook nog kooi-eieren aantreffen.
Hoe gooit u rauwe eierdooiers weg? De beste manier om verlopen en rauwe eieren weg te gooien is via de vuilnisbak. Kraak de slechte eieren en gooi de inhoud door de vuilnisbak. Denk eraan dat u de schalen niet door de afvoer gooit, want die kunnen uw leidingen verstoppen en beschadigen.
Windeieren zijn niet altijd een teken van ziekte bij je kip, maar ze geven wel aan dat zij waarschijnlijk onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Geef je kip dan extra kalk en eiwitten. Ga voor een goed voedingsadvies naar je AVEVE-winkel.
Oorzaak en gevolgen van een windei
Windeieren kunnen onder meer gelegd worden wanneer de kip: Stress heeft (afwijkende omstandigheden, maar ook ziekte) Een tekort aan calcium heeft (bouwstof voor schaal) Een verminderde calciumopname in de darmen heeft.
Een geschikt kippenras kiezen
Er wordt een verdeling gemaakt tussen legkippen en sierkippen. Legkippen leggen veel meer eieren maar worden niet oud. Sierkippen leggen minder eieren maar leven veel langer, gemiddeld tussen de 5 en 8 jaar. Sierkippen zijn gefokt op hun uiterlijk.