Huis Bonaparte (Napoleons 100 dagen) Napoleon Bonaparte ontsnapte van Elba in 1815 en kwam bij Marseille aan land. Vervolgens marcheerde hij naar Parijs, kreeg steun van het leger en de bevolking en werd opnieuw keizer van Frankrijk. Op 22 juni deed hij troonsafstand en gaf de troon aan zijn zoon, Napoleon II.
Lodewijk Filips I (Frans: Louis-Philippe) (Parijs, 6 oktober 1773 – Claremont House, 26 augustus 1850), bijgenaamd de Burgerkoning (le Roi Bourgeois), was de tweede en laatste soeverein die over Frankrijk regeerde met de titel koning der Fransen (roi des Français) van 1830 tot 1848.
De Tweede Republiek
Charles-Louis Napoleon won afgetekend de verkiezingen en werd daardoor de eerste door het volk gekozen Franse president. Eind 1851 wilde Charles-Louis, wiens ambtstermijn als president bijna afgelopen was, zich voor de volgende vier jaar herkiesbaar stellen.
In 1813 wordt Napoleon verslagen door de coalitielegers van Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden, en vervolgens naar Elba verbannen. Nederland is weer onafhankelijk. De zoon van de voormalige stadhouder Willem V, Willem Frederik, wordt uitgeroepen tot koning Willem I.
Het is 1795, het Franse leger valt Nederland binnen. Het is een strenge winter en de rivieren zijn bevroren, dus de Fransen veroveren met gemak ons land. Napoleon die heerst over Frankrijk heeft ze gestuurd. Hij wil zijn macht over Europa uitbreiden.
Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
Republiek gesticht door revolutie
Zo'n anderhalve eeuw later werd West-Francië omgedoopt tot het koninkrijk Frankrijk toen Hugo Capet in 987 koning werd en alle strijdende kleinere rijken onder zijn bewind bracht.
Koning Willem I is de eerste Koning van het Koninkrijk der Nederlanden. Willem Frederik Prins van Oranje en Nassau wordt op 24 augustus 1772 geboren in Den Haag als oudste zoon van Prins Willem V en Prinses Wilhelmina van Pruisen.
Willem-Alexander is de eerste van zijn generatie van Europese vorstenhuizen die koning wordt.
Portret van Willem III, koning der Nederlanden, Emma, koningin-regentes der Nederlanden, en Wilhelmina, koningin der Nederlanden, Herman Frederik Carel ten Kate, 1882 - ca. 1910.
Denemarken is de oudste monarchie van Europa, de huidige koninklijke familie stamt af van Gorm de Oude. Omdat Denemarken in de geschiedenis vaak een unie vormde met Noorwegen en Zweden, waren de Deense koningen ook vaak koning van Noorwegen en/of Zweden.
Nadat Napoleon was afgetreden, kwam in 1814 de Vrede van Parijs tot stand, waarbij bepalingen werden opgesteld die Frankrijk terugbrachten tot de oude grenzen van 1792. Het territorium van Frankrijk werd hierbij verkleind. Zo moest het land gebieden als Frans Zwitserland en Noord-Italiaanse veroveringen 'inleveren'.
Ook zijn 'zelfkroning' tot keizer werd door de vorstenhuizen niet gewaardeerd. Napoleon kreeg daardoor steeds meer vijanden. Engeland was de eerste die het bondgenootschap opzegde, daarna sloten Rusland, Zweden, het Heilige Roomse Rijk, Oostenrijk en Napels zich hierbij aan en samen verklaarden ze Frankrijk de oorlog.
In 1795 al wordt de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden door Franse troepen veroverd, met hulp van de Nederlandse patriotten. Na de verovering roepen zij de Bataafse Republiek uit. Ook in die 'Franse' tijd hebben de Fransen veel inspraak in het bestuur van Nederland. Meer over de patriotten vind je hier.
De souverein vorst werd koning van het Koninkrijk der Nederlanden. Vervolgens werden zijn zoon Willem (II) en kleinzoon Willem (III) koning en daarna, bij het ontbreken van mannelijke nakomelingen, Wilhelmina, Juliana en Beatrix koningin. Sinds 30 april 2013 is Willem-Alexander koning.
Willem-Alexander Claus George Ferdinand, koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg (Utrecht, 27 april 1967) is sinds 30 april 2013 Koning der Nederlanden.
Het koninkrijk Frankrijk ontstond in 987 als opvolger van West-Francië, het West-Frankische Rijk. De hoogtijdagen van het koninkrijk waren tijdens de regeerperiode van koning Lodewijk XIV, de "zonnekoning", in de 17e en 18e eeuw. Tijdens deze periode ontwikkelde Frankrijk zich tot de machtigste staat van Europa.
De Franse Zonnekoning Lodewijk XIV was 4 toen hij de troon besteeg en bleef tot zijn dood 72 jaar en 110 dagen aan de macht. Eerder dit jaar passeerde Elizabeth wel de Thaise koning Rama IX, beter bekend als koning Bhumibol, die 70 jaar en 126 dagen de scepter zwaaide.
In 1798 volgde de eerste moderne grondwet van de Nederlanden. Op instigatie van Napoleon Bonaparte werd in 1806 de republiek omgevormd tot Koninkrijk Holland en werd Nederland een satellietstaat van Frankrijk. In 1810 besloot de Franse keizer Holland in te lijven.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
De oudste bekende naam voor het Nederlands is het gereconstrueerde bijvoeglijk naamwoord *þeudisk, waarbij de þ voor een stemloze interdentale wrijfklank staat en de eu voor een tweeklank die ongeveer als "e-oe" werd uitgesproken. *þeudisk is afgeleid van het Germaanse woord *þeudô-, dat 'volk' betekent.
Op 19 april 2019 bestaat België 180 jaar. Officieel tenminste, want België ontstond uiteraard al in 1830, toen het zich na een revolutie losmaakte uit het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830).