Als een gedetineerde voor elektronisch toezicht in aanmerking wil komen, moet hij/zij beschikken over een vaste woon- of verblijfplaats. Bovendien moet hij/zij een zinvolle dagbesteding hebben, zoals werk of opleiding. Deelname is geheel vrijwillig.
Heeft de rechter of officier van justitie u een locatieverbod en/of locatiegebod opgelegd? Dan kan de reclassering met een elektronische enkelband controleren of u zich hieraan houdt. Met de Alcoholmeter kunnen we controleren of u uw alcoholverbod overtreedt.
Met een enkelband mag een verdachte of gedetineerde ergens niet komen. Of moet deze juist thuisblijven. Medewerkers van de meldkamer zien op een beeldscherm waar iemand zich bevindt. En of de persoon op de juiste plek is.
Elektronisch toezicht als autonome straf
Hoe lang iemand een enkelband moet dragen, wordt bepaald door de rechter, dit is minimum 1 maand en maximum 1 jaar. U hebt dus een misdrijf gepleegd en de rechter oordeelt dat u voldoet aan de wettelijke voorwaarden voor elektronisch toezicht als autonome straf.
De gemiddelde kostprijs van het elektronisch toezicht bedraagt voor de staat 38,65 euro per dag per veroordeelde. De kostprijs van een gevangene, berekend volgens een gemiddelde van 10.000 gedetineerden, bedraagt 126,02 euro per dag, wat ruim drie keer meer is dan het enkelbandsysteem.
Hoelang het elektronisch toezicht duurt, bepaalt de rechter. Het minimum is 1 maand, het maximum 1 jaar. U komt alleen in aanmerking voor het elektronisch toezicht als u aan alle voorwaarden voldoet.
De rechter bepaalt hoelang u de enkelband draagt: minimaal 1 maand, maximaal 1 jaar.
Dit kan als er sprake is van: een samenloop van strafbare feiten. terroristische misdrijven. recidive (herhaling van strafbare feiten)
Het doorknippen van een enkelband bij elektronische detentie is niet moeilijk. Dat zegt althans Sjef van Gennip, directeur Reclassering Nederland tegen De Telegraaf. 'Met een nagelschaartje is het onmogelijk, maar een betonschaar heb je er niet voor nodig.
Toch is het doorknippen wel strafbaar, maar alleen voor vernieling. Van Oosten erkent dat, maar vindt dat totaal niet toereikend: 'Dit gaat erover dat de staat toezicht wil houden op mensen die veroordeeld zijn of kunnen worden voor hele ernstige delicten en dat kun je niet afdoen met een delict als vernieling'.
De belangrijkste straffen zijn een boete, een taakstraf en gevangenisstraf. De rechter kan ook maatregelen opleggen. Daaronder valt bijvoorbeeld ontneming van geld dat door het misdrijf is verkregen, het betalen van schadevergoeding of – de meest ingrijpende – tbs.
Het onttrekken aan het staatstoezicht met een enkelband is niet strafbaar. Máár het doorknippen van de band is dat wel. Cor Pijnen zal, als hij gepakt wordt, ook de rest van zijn straf uit moeten zitten waarvoor hij na twee derde van zijn celstraf te hebben uitgezeten, voorwaardelijk was vrij gekomen.
De enkelbanden zijn stugge, stevige bandstructuren die zich aan de binnen- en buitenzijde van de enkel bevinden. Ze verbinden het onderbeen met de voet en zorgen ervoor dat extreme bewegingen in het enkelgewricht opgevangen worden. Wanneer we ons verstappen of de enkel verzwikken, komen de enkelbanden maximaal op rek.
De voorwaardelijke invrijheidstelling geldt voor gevangenisstraffen vanaf 1 jaar. Boven de 1 jaar gaat er 1/3 van de straf af, nadat tenminste 1 jaar van de straf is ondergaan. Bij een gevangenisstraf van 15 maanden, is de v.i. derhalve 1 maand, en moet de veroordeelde 14 maanden gevangenisstraf ondergaan.
Hoe lang duurt de v.i.? De v.i. geldt voor onvoorwaardelijke en onherroepelijke gevangenisstraffen van meer dan één jaar. Bij gevangenisstraffen tussen de één en twee jaar komt de veroordeelde in aanmerking voor v.i. Dat kan nadat één jaar en een derde van het overige deel van de gevangenisstraf is ondergaan.
30 jaar na de einduitspraak of 30 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking tenzij de duur van de gevangenisstraf of vrijheidsbenemende maatregel (bijvoorbeeld TBS) langer is dan 20 jaar, dan wordt de termijn van 30 jaar verlengd met 20 jaar (dus verwijdering na 50 jaar).
Dat hangt er van af. Meestal legt de rechter een toezicht op voor twee jaar. Maar er zijn ook andere varianten van toezicht die korter kunnen duren zoals bijvoorbeeld een penitentiair programma of een schorsingstoezicht. Het toezicht bij een voorwaardelijke invrijheidstelling kan langer duren dan twee jaar.
Bij een locatieverbod mag een persoon op vastgestelde plekken niet komen. Bijvoorbeeld in de buurt van een eventueel slachtoffer of in de buurt van een voetbalstadion of uitgaansgebied. Bij een locatiegebod moet een persoon juist op bepaalde tijden ergens zijn, meestal thuis.
Mensen die in een Nederlandse gevangenis zitten, kosten veel vergeleken met die in andere landen in Europa. Met 250 euro per dag neemt Nederland na San Marino (708 euro), Zweden (359) en Noorwegen (344) een vierde plek in in Europa. Het gemiddelde is 51 euro.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
Een strafblad heet officieel 'uittreksel justitiële documentatie'. U kunt uw strafblad inzien. Daarvoor dient u een verzoek in bij de Justitiële Informatiedienst. Dit kan schriftelijk of per e-mail.
Kun je je straf afkopen? In bepaalde gevallen kunnen de politie en de officier van justitie de zaak zelf afhandelen. De officier van justitie kan bijvoorbeeld iemand een transactie aanbieden. Gaat de verdachte hierop in, dan betaalt hij een bepaald geldbedrag en is hij van de zaak af.
Symptomen gescheurde enkelband
Soms treedt er een instabiel gevoel in de enkel op. Een belangrijk verschil tussen een scheur of een verrekking is het kunnen steunen op de gekwetste enkel. Kunt u zich redelijk goed steunen op de enkel, dan is de kans groot dat u de banden alleen verrekt heeft.
De justitieassistent nodigt u uit voor een gesprek. Hij verstrekt informatie over het elektronisch toezicht en bespreekt met u de voorwaarden die u moet naleven. Hij brengt verslag uit bij de gevangenisdirecteur. Na afloop van het elektronisch toezicht komt u in aanmerking voor voorlopige invrijheidstelling.
De gemiddelde kostprijs van het elektronisch toezicht bedraagt voor de staat 38,65 euro per dag per veroordeelde.