Iedereen moet die verzekering hebben en moet zich aansluiten bij een erkend ziekenfonds naar keuze. Wilt u geen lid worden van een ziekenfonds, dan kunt u zich gratis aansluiten bij de 'Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering'.
Beide woorden worden in de praktijk vaak door elkaar gebruikt, zij het met een duidelijke voorkeur voor ziekenfonds. Mutualiteit wordt door veel mensen niet als standaardtaal geaccepteerd. Mutualiteit komt echter ook voor in de officiële naam van sommige ziekenfondsen.
Als je niet bent aangesloten bij een ziekenfonds, of je bent niet in orde met je bijdragen helpt het OCMW je om je zaken in orde te maken met het ziekenfonds. Ofwel sluit het OCMW je aan bij een ziekenfonds van je keuze, ofwel regulariseert het jouw situatie bij je ziekenfonds, als je niet meer in orde bent.
Hoeveel moet je betalen voor je aansluiting bij een ziekenfonds? Hoeveel je moet bijdragen aan je ziekenfonds is afhankelijk van het ziekenfonds waarbij je aangesloten bent. Het bedrag schommelt tussen 81,60 en 102,48 euro per jaar.
De verplichte verzekering gezondheidszorg betaalt je medische kosten geheel of gedeeltelijk terug. Het gaat om de kosten van raadplegingen bij de huisarts of specialist, tandarts, kinesitherapeut, oogarts, bevallingen, ziekenhuisopnames … alsook om de kostprijs van een aantal geneesmiddelen.
Je bent verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds of om je in te schrijven bij de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsvergoedingen (HZIV). Bij een ziekenfonds betaal je een jaarlijkse bijdrage voor de aanvullende voordelen , die je bijvoorbeeld krijgt wanneer er een kindje op komst is.
Het kiezen van de beste mutualiteit hangt van je persoonlijke situatie en budget af. Als je de prijzen van mutualiteiten vergelijkt, kunnen deze vrij veel verschillen. Het is belangrijk om goed te vergelijken welke voordelen voor jou belangrijk zullen zijn en welk fonds hier de beste dingen voor aanbiedt.
In België is het afsluiten van een ziekte- en invaliditeitsverzekering voor iedereen verplicht. Als u legaal in België verblijft, kunt u zich meestal zonder problemen aansluiten bij een ziekenfonds naar keuze.
Als arbeidsongeschikte zelfstandige kan je recht hebben op de uitkering voor arbeidsongeschiktheid. Periodes van arbeidsongeschiktheid van minder dan acht dagen worden niet vergoed. Periodes van arbeidsongeschiktheid van langer dan zeven dagen worden vergoed vanaf de eerste dag.
Wie in Nederland woont of werkt, moet een basisverzekering afsluiten. U verzekert u daarmee voor zorg uit het basispakket. Denk aan de huisarts, het ziekenhuis, de psychiater en de apotheek. De overheid stelt vast wat er in het basispakket van de zorgverzekering zit.
U heeft recht op geneeskundige verzorging op voorwaarde dat u persoonlijke bijdragen betaalt. De ziekenfondsen innen deze bijdragen. U bent een persoon ten laste? Om recht te blijven hebben op geneeskundige verzorging, mag je niet meer inkomsten hebben dan een bepaald maximum.
Concreet: wie in 2019, 2020 en 2021 de bijdrage niet betaald heeft voor een periode van 24 tot 36 maanden, wordt uitgesloten in 2022 en 2023. Er is pas terug recht vanaf 2024 als de bijdragen 2022 en 2023 volledig betaald zijn.
Bij CM krijg je een uitgebreid en eigentijds pakket diensten en voordelen. Je kunt er een beroep op doen indien je in orde bent met de betaling van de CM-bijdrage. In 2022 bedraagt deze bijdrage voor gerechtigden 8,33 euro per maand (99,96 euro per jaar). Kinderen en personen ten laste betalen geen bijdrage.
Als je je zelfstandige activiteit ten vroegste 6 maanden na aanvang stopzet, kan je onmiddellijk weer recht hebben op een werkloosheidsuitkering. Je hoeft dan niet opnieuw je arbeidsdagen te bewijzen. De termijn tussen de eerste en de nieuwe uitkeringsaanvraag mag niet meer dan 15 jaar bedragen.
een uitkering bij arbeidsongeschiktheid en moederschapsrust; een rust- en overlevingspensioen; de gezinsbijslag (kraamgeld en kinderbijslag); het overbruggingsrecht (de vroegere faillissementsverzekering).
U moet zich in België voor ziektekosten verzekeren. U moet uw Nederlandse zorgverzekering stopzetten. Een Belgische ziektekostenverzekering kost u ongeveer € 10,00 per maand. U bent dan verzekerd voor bezoek aan de huisarts, ziekenhuis en medicijnen.
Vanaf 18 jaar is een zorgverzekering verplicht. Daarom gaat u of uw kind premie betalen vanaf de 1e maand na de 18e verjaardag. Ook krijgt uw kind te maken met een eigen risico. Het verplicht eigen risico.
Waaier van diensten en voordelen: voor jong en oud, ziek en gezond, actief en niet-actief. Uitgebreid zorgaanbod voor wie thuis wil blijven wonen. Uitstekende hospitalisatieverzekering voor minder dan 1 euro per dag. Persoonlijke service, ook bij grote veranderingen in je leven en als het wat minder goed gaat.
Het goede nieuws is dat je mag overstappen naar gelijk welk ander ziekenfonds. En dat hoeft niet in jouw buurt of regio te zijn. Ook binnen je eigen ziekenfonds kan je vragen om bij een andere afdeling aan te sluiten, bijvoorbeeld omdat die meer voordelen biedt waar jij graag gebruik van wil maken.
We ijveren voor kwalitatieve en toegankelijke zorg voor iedereen. Dit vertaalt zich in concrete voordelen en diensten voor onze leden. We hebben immers een aanbod op maat van elke leeftijd. En dat voor slechts 7 euro per maand!
Er zijn in België 5 erkende landsbonden, onderverdeeld in 60 voornamelijk regionaal georganiseerde ziekenfondsen: 20 Christelijke Mutualiteiten. 13 Socialistische Mutualiteiten. 10 Liberale Mutualiteiten.