Het middel wordt vrijwel uitsluitend door dermatologen voorgeschreven omdat een goede kennis van- en uitgebreide ervaring met isotretinoïne vereist is bij de arts die het voorschrijft.
Roaccutane is een geneesmiddel dat veel wordt gebruikt bij de behandeling van acne. Roaccutane (stofnaam: isotretinoïne) is alleen verkrijgbaar op recept. Sinds 2009 wordt het niet meer verkocht als Roaccutane (of Accutane), maar de merknaam is nog steeds bekend.
Dit geneesmiddel is enkel verkrijgbaar op voorschrift. De prijs is louter indicatief, voor terugbetaalde geneesmiddelen betaalt u enkel het remgeld. U kan het hier enkel reserveren en daarna het geneesmiddel met het voorschrift komen ophalen in de apotheek.
Wat zijn de effecten van roaccutane en ben ik dan daarna altijd van mijn acne af? Wanneer je begint met roaccutane kan het zijn dat je eerst een verergering van de onzuiverheden op kan merken. Het verschilt per persoon hoelang dit aanhoudt. Bij de een is dat een week en bij de ander zijn dat meerdere weken tot maanden.
De dermatoloog behandelt met crèmes of lotions en eventueel met tabletten waaronder antibiotica, maar ook met vitamine A-zuur (Roaccutane®). Een behandeling door de huidtherapeut kan bestaan uit dieptereiniging van de huid, het toepassen van peelings en het verwijderen van de puistjes en “mee-eters”.
Geen enkel geneesmiddel is geheel zonder bijwerkingen. De meest ernstige bijwerking van Roaccutane is de kans op ernstige afwijkingen bij het ongeboren kind, wanneer u zwanger wordt tijdens de behandeling of binnen de maand na het einde van de behandeling met Roaccutane.
Ja, als u in aanmerking wilt komen voor vergoeding door uw zorgverzekeraar, heeft u voor een consult met de dermatoloog een verwijsbrief van uw huisarts nodig.
Roaccutane kan de hoeveelheid leverenzymen verhogen.
Als deze hoog blijven, kan uw arts beslissen om de dosering te verlagen of met Roaccutane te stoppen. Roaccutane verhoogt vaak de concentratie vetten in het bloed, zoals cholesterol of triglyceriden.
alcohol drinken
Isotretinoïne geeft in zeldzame gevallen leverafwijkingen. Drink geen alcohol of hooguit 1 glas per dag en drink in ieder geval 2 dagen per week niet.
De dermatoloog heeft je het medicijn Isotretinoïne (Roaccutane) voorgeschreven. Het is bij dit medicijn erg belangrijk dat je goed de adviezen uit deze folder opvolgt en weet wat de bijwerkingen kunnen zijn.
U mag dit medicijn NIET gebruiken tijdens de zwangerschap of als u binnenkort zwanger wilt worden. Het kan een miskraam veroorzaken. Daarnaast is dit medicijn schadelijk voor de ongeboren baby. Vrouwen moeten voor gebruik zeker weten dat ze niet zwanger zijn.
Acne verergert door peuteren, dus laat je huid met rust. Gebruik liever geen make-up die de huid afsluit. Een gel met benzoylperoxide kan helpen. Dit koop je bij de apotheek of drogist, zonder recept.
Meestal duurt het drie tot vier weken voor u verbetering merkt, het maximale resultaat is pas zichtbaar na ongeveer een half jaar.
Roaccutane mag niet worden gebruikt om prepuberale acne te behandelen en ook niet bij kinderen jonger dan 12 jaar. Een behandeling met Roaccutane moet gebeuren onder supervisie van een dermatoloog (een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van huidaandoeningen).
Uw huid kan gevoeliger worden voor zonlicht. Voordat in de zon gaat, moet u een zonnen product met een hoge beschermingsfactor (SPF 15 of hoger) aanbrengen. Onderga geen cosmetische huid behandelingen. Isotretinoïne kan uw huid kwetsbaarder maken.
Isotretinoïne is een zwaar middel voor ernstige vormen van acne. Het is alleen op recept verkrijgbaar en je gebruikt het onder strenge controle van je huisarts of een huidarts. De behandeling duurt vier tot zes maanden.
Producten zoals Extra Vettende Badolie, Bodycrème en Douchecrème kunnen fijn zijn. Roaccutane maakt de huid gevoeliger voor de zon. Bescherm je huid tegen zonnestraling met een dagcrème met zonnefilters, zoals de Dagcrème SPF25 of een zonnebrandcrème.
Tijdens en minstens 1 maand na de behandeling moet u sterke dermabrasie (het afschaven van de bovenste huidlaag), laserbehandeling en epilatie met was vermijden, omdat dit kan leiden tot littekens of irritatie van de huid.
De dermatoloog is een specialist en heeft altijd een verwijsbrief nodig van de huisarts. Omdat dit valt onder de basisverzekering is de huisarts of een andere specialist de enige die deze verwijzing dus kan geven. De basisverzekering valt ook onder het eigen risico.
Voor de introductie van de marktwerking in de zorg kostte een bezoek aan de dermatoloog niet veel, enkele tientjes. Nu kan het oplopen tot honderden euro's. Dit komt door het nieuwe systeem van bekostigen, genaamd DBC (diagnose-behandel-combinatie). Dit zijn gemiddelde prijzen voor een bepaalde aandoening.
Behandelingen bij een dermatoloog vallen onder de vergoeding van medisch specialistische zorg en worden vergoed uit de basisverzekering. Hiervoor geldt eigen risico.
Wat doen de verschillende doseringen. De aanbevolen dosering is momenteel 0,5-1 mg per kg (lichaamsgewicht) per dag. Met het analyseren van tien studies naar het gebruik van lagere doseringen komt dit artikel tot een andere aanbeveling: namelijk 20mg voor 7 dagen, gevolgd door twee weken pauze.
U moet naar de dokter als: U erge acne heeft. De middelen van de drogist of uw apotheek niet of nauwelijks helpen. Neem na 6 weken contact op met uw huisarts.
De aandoening komt vooral voor tussen de leeftijd van 15 tot 24 jaar, en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Acne treedt op steeds jongere leeftijd op, omdat kinderen vroeger in de puberteit komen. Meestal geneest acne spontaan rond het 25e levensjaar. Bij een klein percentage blijft de aandoening langer bestaan.