Kijk op de websites van Schuldhulpmaatje , Humanitas en het Netwerk Thuisadministratie voor vrijwilligers in jouw buurt. Je kunt ook gebruik maken van FiKks: dit is een app waarmee je een 'buddy' kunt zoeken die jou kan helpen met geldvragen en met een overzicht van inkomsten en uitgaven.
Als iemand zelf niet meer in staat is om zijn bankzaken te regelen, kan een ander dat volledig overnemen. Je vraagt dan bewind of curatele aan via de kantonrechter. De bewindvoerder kan de bewindvoering aanmelden bij de bank. Hij krijgt dan beschikking over de rekening van degene die onder bewind staat.
Een bancaire volmacht kunt u gratis regelen bij uw eigen bank. Nadat u uw handtekening heeft gezet, is de volmacht direct geldig. Sommige banken kunnen ook bij u thuis komen om de volmacht te regelen. Naast de bancaire volmacht bestaat er ook een algemene volmacht voor het regelen van al uw financiële zaken.
Raak je niet wijs uit je problemen, wens je geadviseerd te worden inzake jouw financiële situatie of heb je nood aan begeleiding, dan je kan je steeds terecht bij een OCMW of CAW. Alle OCMW's en veel CAW's hebben een instelling voor schuldbemiddeling die je met raad en daad bij kunnen staan.
Voor gratis advies en hulp bij het oplossen van uw schulden gaat u naar uw gemeente. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling. De gemeente kan u bijvoorbeeld helpen met een minnelijk akkoord. Bij een minnelijk akkoord probeert de gemeente uw schulden te regelen met al uw schuldeisers.
Gratis. Voor iedereen die dat nodig heeft. Samen lukt 't, dat is waarin wij geloven bij SchuldHulpMaatje. Zeker als je in de schulden zit, heb je iemand nodig die in je gelooft en je helpt.
Er bestaat geen wettelijk minimumbedrag voor het leefgeld. De bewindvoerder bepaalt de hoogte voor zijn of haar cliënt gebaseerd op het inkomen, vaste lasten en eventuele schulden. Indien het budget het toelaat, wordt er wel rekening gehouden met een normbedrag van 40 euro per week voor de eerste persoon.
De rechter kan voor u een bewindvoerder benoemen die u helpt om al uw geldzaken weer op orde te krijgen. U kunt ook beperkt bewind aanvragen, zodat de bewindvoerder niet al uw geldzaken beheert, maar een deel, zoals uw spaargeld of eigen woning.
Geld lenen met schulden is zeker mogelijk zolang de schulden niet te hoog zijn voor jouw financiële situatie. Ook moet je altijd netjes betaald hebben. Zijn er problemen (geweest) met betalingen dan heb je een negatieve registratie bij het BKR en kun je bij Krediet.nl geen lening afsluiten.
Voor hulp bij uw schulden kunt u zich melden bij uw gemeente. U kunt daar terecht voor een advies of een aanvraag voor schuldbemiddeling of schuldsanering. De gemeente kijkt of ze u kan helpen bij uw schulden. Dit heet een minnelijk traject.
Lukt het niet om zelf uw schulden te betalen? Meld u dan aan voor schuldhulpverlening van uw gemeente. Als u voldoet u aan de voorwaarden, start u met een vrijwillig 'minnelijk schuldentraject'. Uw schuldhulpverlener maakt dan afspraken met uw schuldeisers over het betalen van de schulden.
In een notariële volmacht leg je vast wie jouw bankzaken beheert en namens jou keuzes mag maken, zodra je dit zelf niet meer kan. Dit regel je bij een notaris. Je kiest hiervoor als je nu nog alles zelf regelt, maar dat misschien in de toekomst niet meer kan. Bijvoorbeeld uit voorzorg of bij langdurige ziekte.
Minderjarige vluchtelingen Minderjarige vluchtelingen (jonger dan 18 jaar) die zonder ouder(s) zijn gevlucht hebben per 1 augustus 2022 recht op leefgeld. Voorwaarde is dat u aangemeld moet zijn bij stichting Nidos.
Een Leefgeldrekening is een particuliere betaalrekening met een bankpas om te pinnen bij geld- en betaalautomaten. Bewindvoerders en curatoren gebruiken deze rekening om het leefgeld van een onderbewindgestelde op te storten. Hij kan niet rood staan op deze rekening.
Er bestaan geen wettelijke minimale eisen aan het te verstrekken leefgeld, een bewindvoerder zal echter wel begrijpen dat u geld nodig heeft om te leven en u zoveel mogelijk ondersteunen hierbij. Ik krijg geen of minder leefgeld mag dit? JA, in principe is het mogelijk dat u geen leefgeld krijgt.
Dit bedrag wordt ingehouden door je bewindvoerder. Bij de hoogte moet je denken aan een bedrag tussen € 1.207,- en € 3.208,- (in 2022), afhankelijk om hoeveel personen het gaat, of je ondernemer bent of persoonlijk in de schuldsanering zit.
Uit onderzoek blijkt dat geldzorgen, schulden en armoede een negatieve invloed hebben op zowel fysieke als mentale gezondheid. Mensen met een laag inkomen leven korter, ze ervaren meer stress en hebben vaker last van slapeloosheid en depressie. Ook bij dit participatiedoel is er sprake van een wederzijds verband.
Gelukkig zijn er steeds meer instanties die de inzet van een Budgetcoach vergoeden. Zo kun je de kosten voor de Budgetcoach vergoed krijgen door bijvoorbeeld de gemeente, de bank (in verband met je hypotheek of verzekeringen) en soms zelfs door je werkgever.
Mensen die niet genoeg inkomen of vermogen hebben en geen gebruik kunnen maken van een andere voorziening of uitkering komen hier meestal voor in aanmerking. De hoogte van de bijstandsuitkering wordt gebaseerd op het wettelijk minimumloon.
Als je uit wil rekenen hoeveel geld je nodig hebt moet je eerst weten hoeveel geld je elke maand uitgeeft. Zijn je kosten elke maand 2500 euro, dan heb je een passief inkomen van 30.000 per jaar nodig. 30.000 per jaar kan je al bereiken door 300.000 te investeren.