Omgangsregeling: u heeft geen ouderlijk gezag De omgangsregeling bepaalt hoe vaak u het kind ziet. U kunt een omgangsregeling krijgen als u: de juridische ouder bent en de andere ouder heeft het ouderlijk gezag. een sterke persoonlijke band met het kind heeft, bijvoorbeeld als grootouder.
Door het intreden van het juridisch vaderschap, verkrijg je bepaalde rechten. Als juridische vader heb je bijvoorbeeld het recht – en zelfs de plicht – tot omgang met je kind. Het recht op omgang wordt alleen ontzegt als de omgang niet in het belang van het kind is.
De moeder is tegenwoordig niet meer verplicht om alle zorg op zich te nemen. Daarnaast is de moeder zelfs niet meer verplicht om de helft van de zorgtaken voor haar rekening te nemen. Als een moeder goede redenen heeft, mag zij co-ouderschap weigeren. Hetzelfde geldt voor de vader.
Misverstand: kinderen mogen vanaf 12 jaar zelf beslissen
Dit heet het kinderverhoor. De rechter houdt vervolgens uiteraard rekening met de mening of wensen van het kind, maar dit betekent niet dat de rechter die mening ook steeds blindelings volgt en het kind dus via het kinderverhoor zelf mag bepalen.
In principe heeft elke ouder recht op omgang met zijn kinderen. Maar in uitzonderlijke situaties kan de rechter in belang van het kind bepalen dat een ouder geen omgang met zijn kinderen mag hebben. Een ontzegging van het recht op omgang kan alleen plaatsvinden op verzoek van een van de ouders.
Wij komen veel mensen tegen met vragen over de rechten van ouders bij een scheiding. Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.
Op grond van die uitspraak kan een vader dus wel een eenzijdig verzoek tot het verkrijgen van het gezamenlijke gezag doen en verkrijgen. Voorwaarde is wel dat de vader het kind heeft erkend, omdat er sprake moet zijn van een familieband, die essentieel is voor het uitoefenen van dat mensenrecht.
Minimale omgangsregeling
Wanneer er geen bijzonderheden zijn, dan wordt een regeling van om-de-week een weekend (vrijdag-zondag) en (2)wekelijks een vaste dag doordeweeks doorgaans als minimum gezien. Je bent als ouder verplicht om het contact met de andere ouder te bevorderen.
Als er twee ouders zijn, hebben beide ouders recht op kinderbijslag voor hetzelfde kind. Dit wordt samenloop genoemd. Slechts aan een van de ouders zal de kinderbijslag worden uitbetaald.
Wat als ons kind niet naar de andere ouder wil? Volgens de wet hebben beide ouders recht op omgang met hun kinderen. Elke ouder heeft een plicht om mee te werken aan de omgang met de andere ouder van je kind. Alleen als er zwaarwegende redenen zijn, kan een rechter de omgang van een ouder met het kind ontzeggen.
Een veelvoorkomende omgangsregeling is dat de kinderen gedurende een weekend om de veertien dagen bij de 'niet-inwonende' ouder verblijven. Vaak zijn de kinderen dan ook gedurende de helft van de schoolvakanties bij deze ouder en worden de feestdagen eerlijk verdeeld.
Bij co-ouderschap verblijven de kinderen evenveel tijd bij hun vader als bij hun moeder. Meestal is dat 50% van de tijd bij de ene en 50% bij de andere ouder. Beide ouders hebben een gelijkwaardige rol in de opvoeding.
Ontheffing van een ouder uit de ouderlijke macht kan uitgesproken worden op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie. Een ontheffing kan zowel vrijwillig als gedwongen zijn. Bij vrijwillige ontheffing stemt de ouder in met de maatregel.
Co-ouderschap kan alleen worden overeengekomen en niet worden geëist. De regeling die u afspreekt moet zoveel mogelijk in het belang van de beiden kinderen zijn. Hierbij gaat het dan om regelmaat, zonder teveel wisselingen.
Omgangsregeling in belang van kind
Het verzoek tot een omgangsregeling kan door de rechter ook geweigerd worden. Het gaat hier dan om situaties waarin het nadelig voor het kind zou zijn om omgang te hebben met die ouder. Er zijn vier van dit soort situaties waarin de rechter een verzoek tot omgang kan weigeren.
Wanneer een ouder de omgangsregeling niet nakomt kan een ouder met gezag aangifte doen wegens onttrekking van het kind aan het gezag. Onttrekking aan het ouderlijk gezag is strafbaar op grond van artikel 279 Wetboek van Strafrecht. Een aantal uitspraken van de Hoge Raad verduidelijken het begrip 'onttrekken'.
U bent co-ouder en heeft samen 2 of meer kinderen
Dan kunt u beiden kindgebonden budget krijgen.
Wat houdt co-ouderschap in
Maar de kinderen zijn dus evenveel bij de vader als bij de moeder. Dit kan bijvoorbeeld zijn week om week, maar een week kan ook opgedeeld worden door de helft. Bij een 60-40 verdeling wordt er ook nog steeds over co-ouderschap gesproken.
15% in geval van één dag per week, zoals bijvoorbeeld het geval is als één ouder de kinderen één weekend per twee weken ziet. 25% bij twee dagen zorg per week. 35% bij co-ouderschap (beiden minimaal 3 dagen per week de zorg)
Rechten van vaders bij omgangsregelingen
Recht op omgang met je kind is dan ook een wettelijk recht van vaders. Als er sprake is van normale omstandigheden, zou een vader in de gelegenheid moeten worden gesteld om zijn kinderen minimaal om de week een volledig weekend en wekelijks een vaste dag te zien.
Als je kind niet meer naar jou toe wil
Probeer samen tot een oplossing te komen, eventueel met een mediator of advocaat erbij. Jij hebt in bijna alle gevallen recht op omgang met je kind! Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen, bespreek dan jouw situatie met een advocaat en laat je goed adviseren.
Hebben jullie een co-ouderschap, dan is het belangrijk dat jullie bij elkaar in de buurt blijven wonen. Uitgangspunt is ongeveer een maximale afstand van zeven kilometer hemelsbreed. Als een ouder verhuist buiten een straal van zeven kilometer is het vaak moeilijk om het co-ouderschap in stand te houden.
U kunt gezamenlijk ouderlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. De biologische moeder moet hier toestemming voor geven. Geeft zij geen toestemming?Dan kunt u vervangende toestemming aanvragen bij de rechter.
Ja, je kunt de vader van je kind het ouderlijk gezag weigeren, tenzij jullie kind uit een wettelijke verbintenis wordt geboren. Dan heeft de vader automatisch ook gezag. Bij kinderen uit zgn 'affectieve relaties' was er apart toestemming van de moeder nodig voordat gezamenlijk gezag tot stand kon komen.
De vader heeft als niet-gezagdragende ouder wettelijk het recht op informatie over belangrijke ontwikkelingen bij zijn kinderen en over hun opvoeding en verzorging. Als arts verstrekt u hem in beginsel alleen globale, feitelijke en belangrijke informatie over de behandeling van zijn kinderen.