Bij honden is het reukvermogen bijzonder goed ontwikkeld en beter dan het reukvermogen van katten. Een hond heeft namelijk wel 149 tot 300 miljoen geurreceptoren! Een kat daarentegen heeft 45 tot 80 miljoen geurreceptoren, wat in vergelijking met mensen nog steeds veel meer is.
Even ter vergelijking: een mens herkent er slechts vijf miljoen. De kat ruikt geuren waarvan wij geen flauw benul hebben dat ze bestaan. De hondenneus staat echter nog wel aan kop: deze kan wel tot driehonderd miljoen geuren herkennen. Katten gebruiken behalve hun neus ook hun mond om mee te ruiken.
De allerbeste neus van het dierenrijk is van de olifant. Dat komt door die enorm lange slurf. Neushoorns kunnen ook heel goed ruiken, kijk maar naar die grote neusgaten. Als de wind goed staat, kunnen ze je al op kilometers afstand ruiken.
Honden kunnen erg goed ruiken, wel een miljoen keer beter dan de mens! Honden kunnen beter ruiken, omdat ze meer reukcellen hebben. Hoe langer de snuit is, des te beter het reukvermogen. Een hond kan ook rond de 300 keer per minuut inademen, zodat er steeds nieuwe toevoer van verse lucht is.
Vergeleken met ons zijn honden echt kampioen op het gebied van ruiken. Wij moeten het doen met ongeveer 5 miljoen reukcellen, maar een hond heeft er tussen de 125 en 300 miljoen.
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden. Verdun de azijn niet met water en spray het alleen op de tuintegels of op de tuinaarde.
Honden herkennen elkaar dus aan de geur of ze leren elkaar kennen door eens goed onder de staart te ruiken. Door aan elkaar te snuffelen begroeten honden elkaar dus. Laat de honden daarom maar lekker snuffelen aan elkaars achterste. Snuffelen kalmeert, waardoor een ontmoeting rustiger verloopt.
In de afgelopen jaren konden honden steeds meer successen op hun naam schrijven: ze merken de geur van verschillende soorten kanker, malaria, diabetes en nierziekte op in urine, adem, zweet of ontlasting. Studie na studie onthult dat de viervoeters een fijn neusje hebben voor ziektes.
Honden kunnen ook de hogere frequenties horen die het gehoor van de mens niet meer kan waarnemen (mensen: 20 tot 20.000 Herz, honden: 15 tot 50.000 Herz). Een bekend voorbeeld daarvan is het hondenfluitje. Mensen kunnen het geluid ervan niet horen, maar honden daarentegen wel.
Te veel aandacht
“Het is te vergelijken met een menselijke sociale situatie: je vindt het prima wanneer bekenden naar je toe komen en je begroeten, maar je wilt eigenlijk niet dat ze je knuffelen, je schouders vastgrijpen en vragen hoe het al die tijd met je is geweest,” verklaart Crowell-Davis.
De grootste stinkers zijn toch wel de wantsen en het lieveheersbeestje. Eerstgenoemde ruikt naar muffe nootjes die te lang in de kast hebben gelegen.
Wat zoogdieren niet kunnen ruiken? "Wanneer zoogdieren zich aanpassen aan het leven in water, degenereert hun reukvermogen meestal. Het belangrijkste voorbeeld zijn de walvisachtigen – walvissen en dolfijnen – waarvan er vele hun reukvermogen hebben verloren.”
Hond met beste reukvermogen
Door het bijzondere reukvermogen kan de hond ruiken of de prooi uitgeput, angstig of bijvoorbeeld woedend is. De neus van deze hond bevat ongeveer 300 miljoen geurreceptoren. De Bloedhond bezit een enorm aantal geurreceptoren waardoor deze hond het beste reukvermogen ter wereld heeft.
Katten horen beter dan mensen en ook beter dan honden. Ze kunnen veel geluiden onderscheiden en zeer hoge tonen horen (boven 45.000 Hertz). Ter vergelijking, een mens hoort niets boven de 20.000 Hertz). Vanaf de leeftijd van 3 jaar neemt het waarnemen van hoge tonen echter al af.
Katten zijn hele gevoelige dieren die erg gesteld zijn op hun omgeving en hun rituelen. Een kat heeft een soort ingebouwd kompas waarmee ze de weg naar hun 'eigen' huis terug vinden. Daarom is het belangrijk dat een kat eerst went aan zijn nieuwe huis.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat zowel katten als honden dankzij hun sterk ontwikkelde reukzin kanker kunnen detecteren bij soortgenoten, maar ook bij mensen (zie kaderstuk).
Korte blootstelling aan geluid boven de 60 db kan waarschijnlijk reeds gehoorschade veroorzaken. Langdurige blootstelling aan geluid boven de 60 db zal de meeste kans hebben om gehoorschade te veroorzaken. Toegevoegd na 2 minuten: Het oor van een hond is ook veel beter ontwikkeld dan dat van de mens.
10. Honden kunnen bepaalde geluiden filteren en afstemmen. Een hond kan bijvoorbeeld slapen tijdens een luid gesprek maar wordt direct wakker wanneer hij zijn voerbak hoort.
Niet alleen mensen luisteren graag naar muziek, ook honden beleven er plezier aan. Vooral de klanken van reggae en soft rock geven de viervoeters een relaxt gevoel. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Glasgow, in samenwerking met de Schotse dierenbescherming.
Als iemand verdrietig is, blijft een hond vaak stil en kijkt hij verdrietig. Bij blij en uitbundig gedrag springt en blaft de hond vrolijk mee. Het feit dat honden reageren op iemand die verdrietig of blij is bewijst overigens niet dat ze empathisch vermogen hebben.
Sproei wat lavendel in de lucht
Behalve muziek hebben ook geuren effect op de mood van je hond. Zo blijkt uit onderzoek dat lavendel en kamille je hond tot rust brengen, hem helemaal relaxed maken.
Veel hondeneigenaren gaan er van uit dat zwemmen goed is voor hun hond maar dat is niet altijd het geval. Zwemmen is namelijk geen aangeboren eigenschap voor honden. Terwijl sommige honden gelijk zwemmen zodra ze in het water komen, zakken andere honden als een baksteen naar de bodem.
Likken is dus een soort lichaamstaal. Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen. Er bestaan verschillende vormen van likjes geven.
Een kalmerende signalen tussen honden is het likken van de neus. Dit signaal kan de hond in problemen brengen, als de situatie gespannen is. Het likken van de lippen is een teken van dominantie.
Seksualiteit: Rond de geslachtsdelen worden feromonen afgegeven die informatie weggeven over het geslacht en de vruchtbaarheid van de hond. Hieraan ruikt een hond of de ander bijvoorbeeld loops is.