Rijkswaterstaat en de waterschappen zijn de waterbeheerders in Nederland. Zij zorgen er onder meer voor dat er voldoende water is. En dat het land is beschermd tegen overstromingen. Daarnaast zijn ook provincies en gemeenten betrokken bij het waterbeheer.
Via de watermeter stroomt het drinkwater naar de binnenleidingen in huis. De kwaliteit van het drinkwater in de binnenleidingen is de verantwoordelijkheid van de woningeigenaar. De waterleidingen in uw huis zijn dus het eigendom van de woningeigenaar.
De gemeente is, in relatie tot de bescherming van de kwaliteit van de bodem, inclusief het grondwater, bevoegd gezag voor lozingen op of in de bodem en rioollozingen. Ook is de gemeente bevoegd tot het treffen van maatregelen en geven van aanwijzingen bij een ongewoon voorval (artikel 19.4 Omgevingswet).
De overheid neemt maatregelen om de kwaliteit van het drinkwater in Nederland te beschermen. Drinkwaterbedrijven zuiveren grondwater en oppervlaktewater om schoon en veilig drinkwater te krijgen.
De overheid zorgt met wetgeving en regelgeving voor een goede kwaliteit van oppervlaktewater en grondwater. Om te weten of de waterkwaliteit aan de normen voldoet, controleert de overheid regelmatig de kwaliteit.
Waternet zorgt dat het water in polders en in de natuur op de juiste hoogte staat. En dat het goed kan doorstromen. Waternet stuurt namens het waterschap de aanslagen waterschapsbelasting naar inwoners en bedrijven het gebied van het waterschap.
afvalwater zuiveren;dijken beheren;natuurbeheer in en aan het water;kwaliteit zwemwater controleren.
Hieronder valt het uitbaggeren van water- en vaarwegen, het onderhouden en bedienen van sluizen en bruggen en de zorg voor beschoeiingen en bermen. De waterschappen zorgen dus voor de zuivering van het rioolwater, maar ze houden zich niet bezig met de aanleg en het onderhoud van de riolering.
De Drinkwaterwet, die de oude Waterleidingwet uit 1957 vervangt, biedt de kaders waarbinnen de drinkwatervoorziening in ons land is geregeld. Deze wet omvat regels en kaders voor een duurzame veiligstelling van de drinkwatervoorziening en legt ook de taken van drinkwaterbedrijven vast.
Volgens een internationaal onderzoek uit 2022 (Engelstalig) heeft Finland het beste kraanwater.
Als eigenaar van de woning ben je meestal zelf verantwoordelijk voor het herstel en de kosten. Tenzij de schade aantoonbaar een gevolg is van werkzaamheden door andere partijen.
Het is belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is, zodat de juiste maatregelen getroffen kunnen worden. De huiseigenaar is zelf verantwoordelijk voor het waterdicht maken van een ondergrondse verblijfruimte, zoals een kelder of kruipruimte, om te voorkomen dat er grondwater (of regenwater) kan binnendringen.
De gemeente beheert het grondwaterpeil in de openbare ruimte. Desondanks zijn de eigenaren van percelen zelf verantwoordelijk voor de grondwaterstand van het perceel. Als eigenaar moet je de benodigde werkzaamheden om overlast te voorkomen zelf regelen en betalen.
Het algemeen bestuur van een waterschap bestaat uit vertegenwoordigers van categorieën belanghebbenden, zoals inwoners, boeren, bedrijven en beheerders van natuurterreinen. Het algemeen bestuur stelt het beleid van het waterschap vast. Het controleert ook of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert.
Een waterschap zorgt voor het waterbeheer in een bepaald gebied. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat u genoeg en schoon water heeft. En dat u beschermd bent tegen te veel water. Een waterschap heet ook wel hoogheemraadschap.
Levering drinkwater
Drinkwaterbedrijven hebben vanuit de Drinkwaterwet de primaire taak om voldoende drinkwater van goede kwaliteit te leveren aan consumenten en andere afnemers. De Drinkwaterwet regelt onder meer de bepalingen van tarieven, de leveringszekerheid en de continuïteit van de drinkwatervoorziening.
Hoe is het drinkwatertarief opgebouwd? De prijs van drinkwater is een optelsom van de kosten die drinkwaterbedrijven maken voor de productie en levering van drinkwater. Dat varieert van bronbescherming en transport tot personeelskosten. Een belangrijk onderdeel van de kosten is zuivering.
In Nederland maken we gebruik van lokaal beschikbare bronnen zoals duinwater, grondwater en oppervlaktewater uit bijvoorbeeld de rivieren of het IJsselmeer. Elke bron vraagt om een specifieke manier van zuiveren. (Stromend water.) Het water op de Veluwe is uniek in de wereld.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit.Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het beheer van grote wateren, zoals de zee en de rivieren. RWS waarschuwt de verantwoordelijke overheden op tijd voor hoogwater of storm op zee. Daarnaast onderhoudt RWS dijken, dammen, stuwen en stormvloedkeringen. Ook beschermt RWS de kust en geeft het rivieren meer ruimte.
Formeel, immers, valt een waterschap onder het interbestuurlijk toezicht van een provincie of van meerdere provincies als een waterschap zich, zoals nogal eens gebeurt, over de provinciegrenzen heen uitstrekt. 'Lean and mean', noemt ROB-voorzitter en Zeeuws commissaris van de koning Polman het provinciale toezicht.
De dijkgraaf wordt benoemd door de regering voor een periode van 6 jaar. De dijkgraaf heeft geen stemrecht in het algemeen bestuur en mag dus niet meebeslissen over het beleid van het waterschap. In het dagelijks bestuur heeft hij of zij wel stemrecht.
Er zijn 21 waterschappen in Nederland. Elk waterschap heeft een gekozen algemeen bestuur en een dagelijks bestuur. Beide besturen worden voorgezeten door een dijkgraaf of watergraaf.