Wat is Nutri-Score? Dadels hebben een zachte, volzoete smaak. Heerlijk door vele desserts of lekker als power snack tussendoor.
Verse dadels kopen bij Yogi & Yousef
Bij ons bestel je 100% natuurlijke verse dadels. Dit houdt in dat er geen conserveringsmiddelen, suikers en andere additieven zijn toegevoegd. Hierdoor wordt de natuurlijke smaak beter behouden. Het gebrek aan suikers maakt een verse dadel bovendien een verantwoorde snack.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Bestel Medjoul Dadels
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Kies uit het grootste assortiment van de specialist.
Dadels eten tijdens het afvallen
Een gedroogde dadel (6 gram) bevat 4,2 gram suiker en 19 kilocalorieën. Een teveel aan dadels kan het proces van afvallen vertragen of zelfs helemaal stopzetten. Eet dadels tijdens het afvallen met mate. Twee dadels tellen als één portie fruit.
De 7 dadels wegen samen 70 g wat betekent dat je 70 mg calcium binnen zal krijgen wat goed is voor je botten. Daarnaast 35 g fosfor wat gunstige effect heeft op je hersenen en 7 mg ijzer. Dadels zijn daardoor ideaal tegen bloedarmoede, daarnaast bevat het nog diverse andere vitamines en mineralen.
In een dadel zit veel suiker. In gedroogde dadels meer dan verse dadels. Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten.
Er zijn vele verschillende soorten dadels, maar de medjoul behoort tot de beste dadel ter wereld. Medjoul dadels zijn boomvruchten die voornamelijk te vinden zijn in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ze kunnen ook worden gekweekt in een aantal woestijnachtige gebieden op andere plekken op de wereld.
De Medjoul dadel is een palmboombes, dikker en zachter dan andere dadels. Dat maakt deze biologische dadel tot een zalige traktatie. U kunt ze zo eten, verwerken in zowel zoete als hartige gerechten en ze zijn bij uitstek geschikt om te vullen met kaas, monchou of een noot.
Er zitten 19 kilocalorieën in 1 stuk (6 gram) gedroogde dadels.
Maar waarom een oneven aantal dadels eten? Net als een dadel eten na het vasten, is dit een traditie. De Islamitische overlevering stelt dat de profeet Mohammed het vasten altijd brak met een oneven aantal dadels. Daarnaast dronk hij melk.
Dadels zijn niet alleen lekker, maar zitten ook vol stoffen die zorgen voor een gezond lichaam. Dadels zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen en helpen bij problemen als constipatie, diarree en andere darmklachten.
Het kan dus zomaar zijn dat je larven – van bijvoorbeeld kevers en rupsen – aantreft in de dadels die je uit de supermarkt hebt meegebracht. Sterker nog, de Nederlandse overheid staat zelfs toe dat er een maximaal 5 insecten per 100 dadels aangetroffen mogen worden.
Verse dadels kun je ongeveer twee dagen bewaren als je ze in een luchtdichte verpakking bewaart. Gedroogde dadels zijn wel maandenlang houdbaar, maar worden wel steeds iets minder lekker. Dit zul je ook eerder tegenkomen wanneer je gedroogde dadels in de supermarkt koopt.
Bij aankoop horen verse dadels dik en vochtig te zijn met een gladde schil en een enigszins knapperige structuur. Ze zijn rijp als de schil glanzend bruin van kleur is. Onrijpe dadels zijn eerder goudkleurig. Ze zijn harder en minder honingachtig, maar goed eetbaar.
De voordelen van dadels
Ze zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen; Ze kunnen helpen tegen darmklachten zoals constipatie en diarree; Het zijn echte energiebommetjes door de aanwezige natuurlijke suikers; Ze kunnen je spijvertering bevorderen, doordat ze de goede bacteriën in de maag versterken.
Waar is dat verlossende antwoord?!?! vieze vingers te voorkomen....? Dadels zijn vies!! denk dat het voor de decoratie is.
Het binnenkrijgen van voldoende vezels is belangrijk voor je gehele gezondheid. Het eten van dadels is een goede manier om je vezelinname te verhogen, want ze zitten vol vezels. Dit houdt in dat dadels ook heel goed zijn voor je spijsvertering en ze bevorderen een regelmatige stoelgang.
Met een beetje geluk en veel geduld is het mogelijk uit de pit van een dadel zelf een dadelpalm te kweken. Leg de pitten twee dagen in een bak warm water.
Medjool dadels zijn de vrucht van de “Phoenix dactylifera”, de dadelpalm. Er zijn veel variëteiten die tot deze familie behoren. De bekendste rassen zijn Deglet Nour, Medjool en Halawi. De dadel variëteit Medjool werd erg populair vanwege zijn intense zoete smaak, grootte en zachte, sappige textuur.
Gedroogde dadels blijven gemiddeld zes tot acht maanden goed, mits je ze op een donkere en droge plek zoals de voorraadkast en goed verpakt bewaart. Vocht kan ervoor zorgen dat dadels snel bederven en als je de dadels niet goed verpakt, kunnen ze juist weer uitdrogen – waardoor ze gewoonweg niet meer lekker zijn.
De gedroogde dadel bevat 60 gram suiker per 100 gram, terwijl de verse dadel 33 gram suiker per 100 gram bevat. De verse dadel is de meest gezonde optie maar ook de gedroogde dadel bevat nog tal van gezonde voedingsstoffen.
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
Onze Medjool dadels smaken ook honingzoet, dankzij hun suikergehalte van 66 g per 100 g. Waar komen Medjool dadels vandaan? Onze Medjool dadels Premium Super Jumbo komen uit Israël. Hier worden de verse dadels geoogst en voorzichtig voor u gedroogd.