Bovendien moet de accu af en toe worden vervangen, omdat deze heel langzaam leegloopt en veroudert. De eigenaar van de AED is verantwoordelijk voor dit onderhoud. Er is geen wettelijke verplichting of controle.
Je kunt het beheer van de AED zelf doen, maar het is ook mogelijk om het beheer uit te besteden aan een lokale stichting. Er zijn stichtingen die partner zijn van HartslagNu en het beheer misschien graag van je over willen nemen.
Iedereen kan een AED aansluiten omdat AED's altijd zijn voorzien van duidelijke instructies. Bij eenvoudige apparaten betreft het meestal alleen geschreven instructies. Uitgebreidere AED's hebben vaak ook gesproken instructies of visuele instructies.
Een AED is namelijk al lang geen uitzondering meer. Desondanks is een AED nog niet wettelijk verplicht. Gezien de ontwikkelingen ligt het voor de hand dat hier in de nabije toekomst wel verandering in gaat komen, maar vooralsnog zijn bedrijven niet verplicht om een AED aan te schaffen.
In Nederland mag iedereen een AED inzetten wanneer dit nodig is. Het is niet verplicht om een reanimatiecursus gevolgd te hebben. Het is echter wel beter om een reanimatiecursus of AED training te volgen omdat er dan geen kostbare minuten verloren gaan tijdens een AED reanimatie.
Ja, een AED kan gebruikt worden bij kinderen vanaf 8 jaar of 25 kg. Volgens de nieuwe ERC richtlijnen mogen kinderen tussen de 1-8 jaar aangesloten en gedefibrilleerd worden met een conventionele AED met standaard elektroden.
Wat kost het beheren van een AED? Als je AED is gebruikt bij een reanimatie, krijg je de kosten vergoed. De kosten kun je declareren bij de ambulancevoorziening in jouw regio. De kosten voor stroom voor de AED-buitenkast zijn 35 tot 40 euro per jaar.
Let op: plak de elektroden niet op het sleutelbeen of op de tepel. Bij kinderen plak je de elektroden soms anders. Meer informatie over AED elektroden bij kinderen.
Een AED kan meerdere keren gebruikt worden. De AED is ontworpen om hergebruikt te worden, maar het is belangrijk om na iedere inzet de elektroden te vervangen. Dit in combinatie met het juiste onderhoud blijft de AED in goede conditie en kan deze opnieuw worden ingezet wanneer dat nodig is.
De Dubai dirham is de munteenheid van de Verenigde Arabische Emiraten. Dubia is een van de zeven emiraten. De officiële afkorting voor de Dubai dirham is AED. In muntvorm is de valuta te krijgen als 1, 5, 10, 25 en 50 fils en 1 dirham.
Hoe weet ik of een AED al is aangemeld? Je ziet niet aan de buitenkant of een AED is aangemeld. Als je weet wie de eigenaar is, vraag het dan na. Is de AED nog niet aangemeld, vertel dan hoe belangrijk dit is en hoe hij de AED kan aanmelden.
Een AED-apparaat is best een investering, dus u wilt de AED niet onnodig vroeg vervangen. Tegelijkertijd wilt u de zekerheid dat het AED-apparaat in een acute situatie probleemloos ingezet kan worden. Daarom is het advies om uw AED na 10 – 14 jaar te vervangen.
Iedereen kan een AED bedienen. Ook als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, zal het je lukken. Elke AED is namelijk voorzien van duidelijke, stapsgewijze instructies. Bij sommige AED's worden deze instructies zelfs gesproken.
Een AED geeft geen schokadvies als het hart niet fibrilleert. Fibrilleren betekent dat het hart ongecontroleerd samentrekt. Wanneer hier dus geen sprake van is, geeft de AED geen schokadvies. Wanneer het hart echt stilstaat en er geen elektrische activiteit aanwezig is, geeft de AED ook geen schokadvies.
“De eerste defibrillatie schok wordt gegeven met een energie van 150 tot 200 Joule bifasisch (of 360 Joule monofasisch). Voor kinderen ligt dat maximum veel lager. Dan zijn er speciale kinderelektroden, die verminderen de energie naar 70J of 50J.”
Gasping is een reflex van het lichaam als reactie op een laag zuurstofgehalte in de hersenen. Gasping kan er op allerlei manieren uit zien. Dat hangt ook een beetje af van hoe lang de circulatiestilstand al duurt. Het wordt vaak beschreven als een schokkende, onregelmatige en/of luid snurkende ademhalingsbeweging.
Een interne versus externe defibrillator
De ICD reguleert een te snel of te langzaam tempo van het hart. Als dat niet voldoende lukt, geeft een ICD een stroomstoot waardoor het hart alsnog in het juiste ritme schiet. Waar het op neerkomt: elke AED is een defibrillator, maar niet elke defibrillator is een AED.
Een AED geeft alleen een schok als dat nodig is
Een AED geeft geen schok als het hart echt stil staat. Een AED geeft ook geen schok als je bewusteloos bent, maar je hart goed werkt.
Als er helemaal geen hart-activiteit meer is, zal de AED nooit een schok geven, simpelweg omdat dat geen zin heeft. Het apparaat geeft dan opdracht om verder te gaan met reanimeren en te wachten op de hulpdiensten.
Kosten elektroden AED
De goedkoopste elektroden zijn de Defibtech Lifeline elektroden, met een prijs van €59,-. en daartegenover zijn de duurste elektroden de; Zoll 3 elektroden met een prijs van €186,-.
Door deze elektrische schok – meestal met een ontlading rond de 800 volt – worden alle spiercellen tegelijk gedepolariseerd (een vermindering van de elektrische lading in een cel) en ontstaat er een refractaire toestand in het hart.
Is een AED veilig? Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken.
Ja, dat mag. Wanneer iemand met een pacemaker een hartstilstand krijgt dan moet net als bij ieder ander zo snel mogelijk begonnen worden met reanimatie. Reanimatie en defibrillatie is ook bij mensen met een pacemaker de enige manier om te overleven.
AED elektroden plaatsen bij een kind
Hierbij plak je de elektroden zoals je doet bij een volwassene. Bij kinderen van 0 tot 8 jaar of kinderen onder de 25 kilo, plak je de elektroden posterior en anterior. Oftewel één elektrode op de borst en de ander tussen de schouderbladen op de rug.