In principe zijn de erfgenamen en opdrachtgever van de uitvaart verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart. Ook een bredere groep nabestaanden, die niet per definitie erfgenamen zijn, kunnen verantwoording dragen. Weigeren zij te betalen, dan is uiteindelijk de opdrachtgever van de uitvaart eindverantwoordelijke.
De kosten van een uitvaart zijn een deel van de erfenis. Erfgenamen moeten de kosten van de uitvaart betalen, of vergoeden aan de opdrachtgever. Ook als die kosten hoger zijn dan de waarde van de erfenis. Zij moeten dan uit eigen zak betalen.
Soms neemt niemand het initiatief om een uitvaart te regelen, of wil niemand dat doen. Dan zegt de Wet op de lijkbezorging dat de burgemeester van de gemeente waarin de overledene zich bevindt, verantwoordelijk is voor de uitvaart.
Formeel komen de kosten voor de uitvaart in de nalatenschap van de overledene. De opdrachtgever kan de kosten voor een uitvaart daarom verhalen op de erfenis. Ook als er een uitvaartverzekering is afgesloten, worden eventuele resterende kosten betaald uit de erfenis.
Degene die namens de nabestaanden de handtekening onder de opdrachtbevestiging zet, is vanaf dat moment juridisch ook degene die 'beslist', de opdrachtgever dus.
Uitvaartverzekering niet verplicht
Heeft u geen verzekering, dan moeten uw nabestaanden de uitvaart betalen. Als er geen nabestaanden zijn, dan betaalt de gemeente de begrafenis of crematie. De gemeente kan kosten op uw erfenis verhalen.
Wat er met een bankrekening gebeurt na het overlijden van een rekeninghouder? Dat is in principe aan de erfgenaam of erfgenamen. De rekening kan worden geblokkeerd, maar ook worden gewijzigd. Je kunt hem bijvoorbeeld op een andere naam laten zetten.
Indien er geen opdrachtgever is of er zijn geen nabestaanden die de uitvaart willen betalen, dan is de gemeente waarin de overledene zich bevindt verantwoordelijk. De gemeente zal de kosten echter verhalen bij de familie of gebruikt hiervoor het nalatenschap van de overledene.
Indien er geen geld is om de uitvaart te betalen, dan zal de gemeente (de Sociale Dienst) de uitvaart regelen. Deze kan de kosten echter wel verhalen op de echtgenoot/echtgenote en/of de kinderen.
Zeker is het mogelijk dat u gecremeerd kunt worden zonder afscheid. Maar u bent er nog niet als u een testament laat opstellen of een codicil schrijft, waarin u deze wens neerlegt. U moet zorgen dat uw uitvaart wordt geregeld door iemand waarvan u er van op aan kunt dat die deze wens zal volgen.
Als uw zus de papieren voor de crematie heeft getekend, is zij de enige die de as mag ophalen, tenzij zij u schriftelijk machtigt.
Een erfgenaam kan de begrafeniskosten betalen en zich hierna verhalen op de rest van de erfgenamen. De wet schrijft immers voor dat iedere erfgenaam moet bijdragen in de betaling van de schulden en de lasten van de nalatenschap, ieder naar evenredigheid van wat hij daaruit ontvangt.
In een onderzoek, uitgevoerd namens de Nederlandse Vereniging van Uitvaarten, wordt duidelijk wat de kosten zijn voor een begrafenis die georganiseerd wordt door de gemeente. Gemiddeld wordt er 2267 euro uitgegeven aan zo'n begrafenis. Een bedrag dat aanzienlijk lager is dan het gemiddelde van 6500 euro.
De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.
Gemiddeld kost cremeren tussen de € 6.500 en € 11.000 in Nederland. De kosten verschillen per crematorium. Bij een crematie komen ook andere kosten kijken, zoals: Basiskosten: uitvaartverzorger, laatste verzorging, opbaren, rouwvervoer.
Een eenvoudige uitvaart, met enkel de standaard diensten, kost al snel 5.000 euro. Allerlei (extra) opties, zoals een luxere kist, meer bloemen en uitgebreidere catering kunnen de kosten van een uitvaart echter flink doen oplopen tot zo'n 8.000 a 10.000 euro.
De kosten van een grafsteen worden gezien als een normaal onderdeel van een graf en van een begrafenis. Voor deze kosten zijn alle erfgenamen c.q. alle kinderen aanspreekbaar.
Wat gebeurt er na crematie met protheses zoals kunstheupen, kunstknieën etc. Chirurgische metalen als kunstheupen en protheses worden uit de crematie-as gefilterd met een speciale magneet en ingezameld door het bedrijf Orthometals.
Er is altijd iemand die bij Yarden de overlijdensmelding doet. Dat kan een arts, een notaris, een bewindvoerder of een kennis van de overledene zijn. De persoon die de melding doet hoeft niet de opdrachtgever te zijn.
Ook bij de begrafenisverzekeraar zijn deze kosten niet te declareren. De forensisch arts moet dus - op een wel heel beladen moment - aan de familie uitleggen dat als zij zekerheid willen over de oorzaak van het overlijden, mede met het oog op de kinderen, zij de obductiekosten voor hun rekening zullen moeten nemen.
Geld van rekening afhalen na overlijden
Let op: u bent niet automatisch eigenaar van het saldo op de rekening van de overledene. Dus ook geld opnemen na overlijden van de rekeninghouder kan niet zomaar. Als nabestaanden geld van de rekening halen zonder dat dat eerst juridisch geregeld is, is dat strafbaar.
Wanneer deblokkeert de bank? Zodra de bank officieel op de hoogte is wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn, worden de rekeningen gedeblokkeerd.
Moet u verplicht naar de notaris wanneer een dierbare overlijdt? Nee, dat hoeft niet. De gang naar de notaris is niet verplicht, maar vaak wel praktisch en zinvol.