Je bent als huiseigenaar ook verantwoordelijk voor het goed functioneren van de binnenriolering: de afvoer van hemelwater en het vuile water uit onder andere de badkamer.
Maar wie is in dit geval eigenaar van de lekkende regenpijp? Natrekking. Normaal gesproken is degene die de grond in eigendom heeft ook eigenaar van alles wat erop staat en wat er in of aan het gebouw dat op zijn grond staat of hangt, de zgn. 'natrekking'.
De regenpijp, bevestigd aan een gebouw dat op de erfgrens staat, en het flexibele overgangsstuk tussen de riolering binnen het pand en de riolering buiten (als bouwkundig onderdeel) zijn eigendom van de perceelseigenaar.
Afvoer van water of vuilnis
Op grond van artikel 5:53 BW is een eigenaar verplicht er voor te zorgen dat geen water of vuilnis van zijn erf in de goot van eens anders erf komt.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Vaste Beantwoorder. Je kunt in elk geval de regenpijp niet zomaar een stukje de grond in laten lopen, en dan verder nergens heen. Dat is vragen om wateroverlast problemen. Misschien is er iets mogelijk met een flinke bak (in de grond) met grind, en daar het water in laten lopen.
Regenpijpen eindigen meestal boven een ton die het regenwater opvangt, of in een afvoer die is aangesloten op de riolering in de grond.
U kunt de Smart regenton ook gebruiken zonder regenpijp. De deksel klikt u met de holle kant naar beneden in de regenton. De deksel werkt nu als een soort van trechter. Er wordt nu rechtstreeks regenwater opgevangen.
Het gebruiksrecht van de buren kan teniet gaan wanneer het afvoerstelsel zich in zodanige staat bevindt dat de buren er geen gebruik meer van kunnen maken (artikel 703 B.W.). Opgelet, de erfdienstbaarheid herleeft wanneer zij in zodanige staat hersteld wordt dat men er opnieuw gebruik van kan maken (artikel 704 BW).
1 Afvoer per 100 m2 is voldoende. Meer dan 100 m2 dan ziet men er liever eentje bij. Het oppervlak van het dak hoger zal je er toch bij op moeten tellen. Dan is het beter dat je er 2 aanbrengt.
De eigenaar van het terrein waarop het hemelwater valt is primair verantwoordelijk voor de afvoer van het hemelwater. Het hemelwater wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater of wordt in de bodem geïnfiltreerd.
Wat u altijd kunt doen is het overbouwde stuk grond in eigendom overdragen, uiteraard tegen een verkoopprijs, aan de buren. Deze wijziging van de erfgrens dient dan te worden ingeschreven bij het kadaster. Behoudt u liever zelf het stuk grond? Dan is het een mogelijkheid om een erfdienstbaarheid te laten vestigen.
Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Het wordt iets anders als je precies op de erfgrens wilt bouwen. Dit mag namelijk niet zomaar, omdat je anders met jouw bouwwerk of muur voor de helft op de grond van jouw buren staat.
Als huiseigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor een juist gebruik van het riool. Ook moet je zelf alle schade aan de rioolvoorzieningen in je huis tot en met de aansluiting op het riool herstellen. Vanaf dat punt neemt de gemeente het over.
Als je regenwater in de tuin gaat opvangen, zijn er twee varianten. Je maakt van je tuin een extra wateropvang tussen de regenpijp en de aansluiting op het riool, of je gebruikt bijvoorbeeld een overloop naar een sloot voor als je tuin vol is, in plaats van een overloop naar het riool.
Per m2 is dat namelijk ca. 650 liter. Dus als u een dak heeft van 100m2 dan kunt u jaarlijks ca. 65.000liter oftewel 65m3 aan regenwater opvangen voor gebruik.
Recht van uitzicht: het recht om uitzicht te houden. Vaak betekent dit een verbod om boven een bepaalde hoogte iets te bouwen. Gootrecht: het recht om (vuil) water te lozen vanaf het ene erf naar het erf van de buren via bijvoorbeeld hemelwaterafvoer.
Grenst uw tuin inclusief erfgrens aan een openbare weg of openbaar groen gedeelte? Dan moet u de schutting een meter van de erfgrens plaatsen. Als de schutting precies op de erfgrens staat tussen uw tuin en de tuin van de buren, dan ben je samen verantwoordelijk en zul je de kosten en onderhoud moeten delen.
Regenwater dat je opvangt in een regenton, is uitstekend te gebruiken in de tuin. Een regenton kan per jaar zo'n 7000 liter drinkwater besparen, als je dit water ook gebruikt voor andere doeleinden zoals het wassen van de auto. Hiermee bespaar je jaarlijks tien euro op uw waterrekening.
Zit de regenton vol? Dan kunt u met een overloop set het overtollige water afvoeren in uw tuin. In de meeste gevallen is de regenpijp rechtstreeks aangesloten op de ton en is er geen overstort naar het riool. Combineren met een vulautomaat die afgesloten kan worden (zomer / winter stand) is ook mogelijk.
De beste manier om regenwater af te voeren is eigenlijk heel simpel: laat het de bodem intrekken! Op die manier wordt regenwater uiteindelijk grondwater, en daar maken wij weer drinkwater van. In ieder geval is het erg belangrijk dat je de regenwaterafvoer niet aansluit op het riool.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.