Mensapen en mensen slapen graag lang, vaak wel acht uur of langer aan één stuk. Een olifant heeft aan drie tot vijf uur slaap per dag voldoende.
Doorgaans rechtop, zeker in het wild. Maar het kan allebei. Ze moeten immers als er gevaar dreigt direct kunnen weg rennen. Opstaan valt niet mee voor een volwassen olifant dus als ze liggen te slapen en verrast worden zijn ze ten dode opgeschreven.
Aan een struisvogel zie je vaak niet dat hij slaapt. De vogel blijft rechtop staan en houdt zijn ogen open. Toch slaagt de struisvogel erin om op deze manier zijn hersenen en de rest van zijn lichaam wat rust te gunnen.
Net als sommige hoefdieren kunnen olifanten zowel staand als liggend slapen. De onderzoekers namen aan dat alleen de olifanten alleen liggend in de rapid eye movement (rem)slaap geraakten. Met de gyroscoop konden ze precies zien wanneer de olifanten gingen liggen.
De intelligentie bij olifanten wordt gezien als een van de hoogste onder de dieren. Met een massa van 5 kg zijn de hersenen van olifanten groter dan die van elk ander landdier.
Meerbepaald dezelfde plekken die bij ons oplichten als wij een puppy of kitten zien voorbijtrippelen. Conclusie: de gevoelens die olifanten ervaren wanneer ze naar ons kijken, zijn sterk vergelijkbaar met wat wij voelen bij het zien van een babydiertje.. Dat is ook de reden dat mens en olifant zo goed overeenkomen.
Lang wakker
Wel zijn er dieren die langere tijd niet slapen. Meerlo: “Mannetjes strandlopers slapen tijdens de voortplantingstijd wekenlang nauwelijks. Ze zijn te druk met het verdedigen van hun territorium. Dit is een van de weinige studies waarbij de hersenactiviteit in het wild is gemeten.
Een luiaard heet niet voor niets een luiaard: is heel erg lui. Hij slaapt wel zo'n 8 tot 9 uur per dag. En hij kruipt heeeel traag van tak tot tak.
Koala (20-22 uur)
Het slaperigste dier in de wereld is de koala. Vooral in het eerste jaar is de koala extra lui. De eerste 6 maanden slaapt hij in de buidel van zijn moeder en het halfjaar daarna luiert hij lekker verder op de rug van zijn moeder. Heel veel actiever worden koala's niet.
Toch is het de laatste jaren normaal geworden om olifant te eten in Afrika. Doordat het dier in de meeste gevallen wordt gedood door de mens, doorgaans stropers, blijft het vlees over. Dit wordt uitgedeeld aan de bevolking uit een dorp in de buurt. Maar ook bij premiers is olifantenvlees dus populair.
Olifanten zijn herbivoren, of te wel planteneters. Ze eten gras, bladeren, struiken en fruit. Om genoeg voedsel binnen te krijgen, moeten de olifanten zo'n 160 kilo voedsel per dag eten! Naast het eten van voedsel moet een olifant ook heel veel drinken.
Een vrouwelijke olifant heet - raar maar waar- koe (of vaars) , een mannetje stier (of bul). Een pasgeboren olifant is een kalf. Binnen een groep olifanten lopen de vrouwtjes aan de buitenkant om de kleintjes in het midden te beschermen tegen vijanden (bijvoorbeeld tijgers) en tegen de hitte en de felle zon.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.
Mensen gaan er vaak vanuit dat luiaards de meest slaperige dieren zijn, toch betekent hun langzame manier van bewegen niet dat ze ook meer slapen. Gemiddeld slapen luiaards pakweg veertien uur per dag, dat komt overeen met hoeveel honden gemiddeld slapen.
In de volksmond noemt men de relmuis ook wel de zevenslaper, omdat ze zeven maanden (of langer) in slaapstand vertoeft. Van oktober tot mei zinken deze muizen-met-pluimstaart weg in een diepe winterslaap, om zich de overige maanden te focussen op eten en het nageslacht.
Luiaards doen hun ontlasting op de grond, want poepen vanuit een boom is natuurlijk niet zo praktisch. Om hun ontlasting te doen, kruipen de dieren één keer per week uit de boom.
In de aanval. Hoewel hij niets liever doet dan luieren en hangen, is een luiaard niet ongevaarlijk. Wanneer hij wordt aangevallen door een roofdier, bijt hij van zich af.
De luiaard verdedigt zich vooral door heel stil te blijven hangen. Maar als het moet kunnen de klauwen ook als hele sterke wapens dienen. Dan halen ze hard uit en kan het een roofdier flink verwonden. Voortplanting Na een draagtijd van ongeveer een half jaar, wordt een jong van ongeveer 250 gram geboren.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Waarom vrouwen niet in slaap vallen na de seks
Waarom hebben vrouwen hier dan geen last van en waarom willen ze het liefste nog uren nakroelen? Nou dit komt vooral omdat vrouwen niet deze slaapverwekkende stofjes aanmaken. Sterker nog, er komt bij vrouwen vooral een ander stofje vrij genaamd oxytocine.
Een olifant weeft om zichzelf rustig te krijgen omdat ze gefrustreerd zijn of verveeld. Dit weven is noodzakelijk om de alledaagse stress van het gevangenschap onder controle te kunnen houden. Tijdens het weven wordt er endorfine aangemaakt. Dit is een soort natuurlijke morfine waardoor de olifant in een roes komt.
“Olifanten vormen sterke familiegroepen met een immens geheugen. Ze huilen als ze iets wordt aangedaan, zowel fysiek als emotioneel.” Dankzij 2.500 onderzoeksverslagen kon de conclusie worden getrokken dat dieren ook gevoel hebben, maar voornamelijk als gebruiksobject van de mens worden behandeld.
Hoewel trompetteren het meest bekend geluid is van olifanten, gebruiken olifanten vele andere manieren om te communiceren, hoorbaar en onhoorbaar. Zo communiceren ze met elkaar door aanrakingen en lichaamstaal, maar ook via allerlei geluidssignalen zoals knorren, fluiten, brommen en trompetteren.
Het korte antwoord is ja, vissen slapen. De manier waarop ze slapen is echter totaal anders dan bij mensen, zoogdieren en de meeste andere dieren. Tijdens het slapen komen de meeste vissen in een rusttoestand waarin ze stil blijven, een lagere stofwisseling hebben, minder ademhalen en minder hersenactiviteit hebben.