De meeste besmettingen zijn tot nu toe gevonden bij MSM (mannen die seks hebben met mannen). Het grootste risico op besmetting hebben mannen die vaak seks hebben en meerdere partners hebben. Monkeypox wordt overgebracht door intiem contact, zoals zoenen, vrijen en seks, met iemand die besmet is.
Monkeypox komt tot nu toe vooral voor bij MSM (mannen die seks hebben met mannen) die vaak seks hebben en meerdere partners hebben. Door minder of geen risicovolle contacten te hebben, kun je dus de kans verlagen om monkeypox te krijgen.
Het monkeypoxvirus is nu vooral gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Maar iedereen kan het krijgen. Je krijgt het virus als je dicht bij elkaar bent. Of je homo, hetero, vrouw of man bent, maakt niet uit.
Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 16.000 gevallen van monkeypox (apenpokken) vastgesteld die verspreid zijn over 75 landen. Zowel het aantal gevallen als het aantal landen met ziektegevallen blijven stijgen.
"Dat komt omdat het virus voor het overgrote deel alleen via seksueel en intiem contact wordt overgedragen." Mensen kunnen zich dus in principe goed beschermen tegen het apenpokkenvirus door nauw contact te vermijden, zeker met mensen die bijvoorbeeld uitslag op hun lichaam hebben.
Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën. De meeste besmettingen zijn tot nu toe gevonden bij MSM (mannen die seks hebben met mannen). Het grootste risico op besmetting hebben mannen die vaak seks hebben en meerdere partners hebben.
Vermijd lichamelijk contact, en zeker seksueel contact, tot de genezing van de huidletsels (afvallen van de korstjes). Condooms alleen geven wellicht geen volledige bescherming tegen apenpokken. Vermijd contact met dieren (vooral met knaagdieren zoals muizen, ratten, hamsters, cavia's).
Symptomen van monkeypox (apenpokken)
koorts. hoofdpijn. spierpijn. gezwollen lymfeklieren.
Waar komt het apenpokkenvirus vandaan? Apenpokken werden voor het eerst geïdentificeerd in 1970 in Congo en verspreidden zich vooral in West- en Centraal-Afrika. Vanaf 2003 werden sporadisch gevallen van apenpokken gesignaleerd buiten Afrika: in de Verenigde Staten, in Azië en in Groot-Brittannië.
Polymerasekettingreactie (PCR) is de laboratoriumtest die de voorkeur heeft, gezien de nauwkeurigheid en gevoeligheid ervan. Hiervoor zijn optimale diagnostische monsters voor apenpokken afkomstig van huidlaesies – het dak of vocht van blaasjes en puisten, en droge korsten. Waar mogelijk is biopsie een optie.
Hoe goed en hoe lang mensen na vaccinatie beschermd zijn, is nog niet bekend. Het is dus mogelijk dat u na de vaccinatie toch monkeypox krijgt. Daarom blijft het advies om geen seksueel contact te hebben met iemand die klachten heeft, óók als u gevaccineerd bent.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat apenpokken een gerapporteerd sterftecijfer heeft van tussen de 1 en 10 procent. Dat geldt voor de Congostam. De West-Afrikaanse stam is dodelijk in ongeveer 1 op de 100 gemelde gevallen.
Prik tegen apenpokken (vaccinatie)
Mensen die een grotere kans hebben om apenpokken te krijgen, kunnen soms een prik (vaccinatie) krijgen. Deze mensen krijgen een oproep van de GGD voor een prik. Het gaat om: mannen die Prep gebruiken of hiervoor op de wachtlijst staan.
De tijd tussen besmet raken en ziek worden ligt bij de apenpokken tussen de 5 en 21 dagen. De gemiddelde incubatietijd ligt op 8,5 dag, maar het kan dus tot 3 weken duren voordat je klachten krijgt. Iemand is besmettelijk totdat de korstjes van de huid zijn afgevallen. Dit kan twee tot drie weken duren.
Of ik pijn had, vroegen ze. De bultjes kriebelden, maar pijn? Dat gelukkig niet.”
Een patiënt met apenpokken moet in thuisisolatie gaan en worden getest. De isolatie mag worden opgeheven als de test negatief is of totdat de huid volledig is genezen. Belangrijk daarbij is dat ook de korstjes die na de blaasjes ontstaan besmettelijk zijn.
Symptomen van monkeypox (apenpokken)
koorts. hoofdpijn. spierpijn. gezwollen lymfeklieren.
Meestal niet gevaarlijk
Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Dat komt in Europa bijna nooit voor. Je kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken genees je vanzelf.
Het uit Afrika stammende virus dook vorige maand op in Nederland. Een deel van de patiënten had het festival Darklands in België bezocht. In alle gevallen ging het om mannen die seks hebben gehad met mannen. Reden tot grote zorg over apenpokken is er vooralsnog niet, zeiden deskundigen toen tegen de NOS.
Waar komt het apenpokkenvirus vandaan? Apenpokken werden voor het eerst geïdentificeerd in 1970 in Congo en verspreidden zich vooral in West- en Centraal-Afrika. Vanaf 2003 werden sporadisch gevallen van apenpokken gesignaleerd buiten Afrika: in de Verenigde Staten, in Azië en in Groot-Brittannië.
Het apenpokkenvirus kan dodelijk zijn, maar gelukkig genezen de meeste mensen vanzelf.
In Nederland en in andere landen kunnen mensen, die hoog risico lopen om besmet te raken, hiermee een prik krijgen. Komt iemand met apenpokken in het ziekenhuis? Dan zijn er ook medicijnen die mogelijk helpen. In Europa is Tecovirimat toegelaten.
Bel uw huisarts als u denkt dat u monkeypox (apenpokken) hebt. Uw huisarts kan een testafspraak voor u maken bij de GGD. U kunt meestal dezelfde dag of de dag erop terecht en wordt dan alleen op monkeypox getest.