Voor je de oude verfrol weggooit, laat je ze goed uitdrogen. Dan kan je ze probleemloos meegeven met het restafval. Was je de verfrol toch liever uit, dan doe je dat op dezelfde manier als verfborstels, in een emmer water of een bakje white spirit.
Als ik klaar ben met schilderen, hoe kan ik dan het beste mijn kwast en/of roller bewaren voor de volgende dag? De kwast en/of roller luchtdicht in een plasticzak of aluminiumfolie wikkelen, de volgende dag zijn deze dan weer te gebruiken. Anders de kwasten reinigen, nawassen met groene zeep en stofvrij opslaan.
Maak je roller goed nat voordat je verf aanbrengt op de roller. Zo zuigt de roller vol water en zuigt 'ie niet al je verf op, want dat is natuurlijk heel zonde van je verf. Zorg er wel voor dat je nadat de roller goed is volgezogen met water je deze heel goed uitknijpt. Zo voorkom je dat je verf mengt met het water.
Een muurverfroller bewaren na de verfklus doe je door het uiteinde van de roller in aluminiumfolie te rollen. Bewaar de verfroller nu in een luchtdichte plastic zak. Plak rondom het handvat wat tape en bewaar het op een droge plek. Kwasten kun je ook op deze manier bewaren tijdens het schilderen.
Je verfrollers schoonmaken om te hergebruiken raden wij alleen aan voor muur verfrollers. Andere verfrollers, zoals lakrollers, verliezen hun kwaliteit als je deze gaat schoonmaken. Laat deze rollers na de klus helemaal opdrogen en gooi ze vervolgens weg bij het restafval.
Eenmaal in de zak, dan blijven de rollers een paar dagen goed. Als je de rollers langer goed wilt houden, doe er dan eerst wat water bij voordat je de plastic zak afsluit. Ben je van plan om de rollers weer te gebruiken, dan moet je ze goed in de latex of muurverf rollen.
Met een roller kun je grotere banen schilderen en ben je sneller klaar. Maar heb je een oppervlakte met veel lastige plekken en randen? Dan is het gemakkelijker om gebruik te maken van een kwast. Ook voor het schilderen van kasten, deuren, kozijnen, stoelen en tafels kun je het beste gebruik maken van een kwast.
Voor glad geschilderde deuren kun je het beste een lakroller voor watergedragen lak gebruiken. Deze roller kan veel verf opnemen en vasthouden tussen de korte vacht. De 'zachte kern' zorgt bij het rollen voor een gelijkmatig effect, zonder de vorming van luchtbelletjes.
Je kan de kwast bewaren door deze bijvoorbeeld in de verf te laten staan (mits je het verfblik of de emmer weer goed kan afsluiten). Of je kan de kwast bewaren in huishoudfolie. Het is dan wel belangrijk dat er zo weinig mogelijk lucht bij kan komen en dat je de kwast bewaren kan op een koele plaats.
Voeg 2 theelepels wasverzachter in een glas water - laat de kwasten 10 minuten weken en spoel ze daarna heel goed uit met warm water! De wasverzachter maakt de kwasten heel zacht en lost ook de zo opgedroogde verf in de kern van de kwast op, die nu heel gemakkelijk kan worden uitgespoeld.
Kwasten die gebruikt zijn in een terpentine verdunbare verf kan je makkelijk een tijdje in een pot met water bewaren. Wel een kunststof pot want metaal gaat snel roesten. Als je weer ga schilderen sla je het water er uit, werk hem goed in de verf en klaar voor gebruik.
Voor het schilderen met muurverf is een vachtroller het meest geschikt. Deze rollers hebben een dikke vacht waardoor ze verf goed kunnen aanbrengen op een muur met structuur of oneffenheden. Zoals bijvoorbeeld met de Meesterhand muurverfroller polyamide-grof voor grovere muren.
Over het algemeen wordt voor het schilderen van een plafond een verfroller aangeraden met een gele band, met een gemiddelde vezellengte van 12 millimeter. Let er ook op dat deze vezels synthetisch zijn en liefst van polyamide.
Strepen in je verfwerk geven eigenlijk alleen maar aan dat je de verf te dun hebt aangebracht. Hierdoor kan de verf niet voldoende naar elkaar toe vloeien om tot een strak eindresultaat op te drogen.
Zorg ervoor dat er voldoende verf op de roller zit en plaats de rol voorzichtig tegen de muur. Een muur verven zonder strepen lukt enkel als je niet te hard op de rol drukt. Bij voorkeur schilder je eerst van boven naar onder en vervolgens van links naar rechts, tot het vlak verzadigd is.
Een schuimroller wordt ook wel een lakroller genoemd. Het is de beste lakroller voor watergedragen verf. Een lakroller op terpentinebasis kan ook een schuimroller zijn. Dit is de meest voordelige optie om af te lakken.
Muurverf breng je aan met een muurrol met haren van 10 tot 12 mm. Een langharige rol (12-15 mm) kan je gebruiken voor het verven van een gevel om diepere voegen te dekken. Watergedragen lak breng je aan met een kortharige lakrol (5-8 mm). Voor solventgedragen lakken gebruik je een zeer kortharige rol (3 mm).
Schenk dan een kleine hoeveelheid terpentine in een klein schoon potje of blikje en druk de kwast tegen de zijkanten zodat de terpentine tot onderaan de haren komt. Laat de kwasten twee uur weken. Droog ze vervolgens af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek.
Verf wordt beschouwd als klein gevaarlijk afval en hoort thuis in het containerpark van uw gemeente. Giet verfresten die u niet bewaart dus nooit door de gootsteen of in het riool! Dit geldt voor zowel solventgedragen- als watergedragen verf.
Bij verf op waterbasis kunt u de kwasten met water en zeep schoonmaken. Is er al iets hard geworden, gebruik dan een schuurspons. Bij een roller is het handig om de dikke verflaag met een houten roerstaaf af te schrapen. Daarna kan hij worden gewassen in water en zeep.