Popeye was de veiligheidschef van Pablo Escobars Medellínkartel. Als diens rechterhand en vaste huurmoordenaar werd hij een belangrijke pion voor het kartel. Zo vermoordde hij in 1989 de Colombiaanse presidentskandidaat Carlos Galán, omdat die openlijk de oorlog aan de drugskartels had verklaard.
Zelf bracht hij een groot deel van zijn leven door op Hacienda Nápoles. Geschat wordt dat Escobar direct verantwoordelijk was voor 8.000 moorden. Merkwaardig genoeg was Escobar een echte dierenliefhebber.
Wie naar Narcos heeft gekeken, kan zich zo de scène voor de geest halen wanneer Pablo Escobar wordt doodgeschoten en op het dak van het naburig huis valt. De man die hem doodschoot, is de Colombiaanse kolonel Hugo Aguilar. In een zeldzaam interview vertelt hij hoe de drugsbaron aan zijn einde kwam.
Carlos Lehder: Drugshandelaar, neonazi en rechterhand van Escobar.
Pablo Escobars kartel verdiende op zijn hoogtepunt, halverwege de jaren tachtig, ongeveer zestig miljoen Amerikaanse dollar per dag. In 1989 schatte het Amerikaanse magazine Forbes het vermogen van de cocaïne-koning op drie miljard dollar.
De machtigste en rijkste (geschat vermogen van $60 miljard) drugsbaron ooit is tot op heden nog steeds de overleden Colombiaanse Pablo Escobar. Vanuit zijn hoofdkwartier in Medellín runde hij zijn drugs kartel met wrede hand en zetten dagelijks miljoenen om met drugshandel in cocaïne.
1. Pablo Escobar. Net als Griselda Blanco is ook Pablo Escobar opgegroeid – en gestorven – in de Colombiaanse plaats Medellin. Wereldwijd wordt Escobar gezien als de rijkste drugsbaas.
Lange tijd waren het Tijuanakartel en zijn rivaal het Juárezkartel (met de gewapende eenheid La Línea) de belangrijkste drugskartels, maar tegenwoordig worden het Sinaloakartel, Golfkartel, het Jaliscokartel en La Familia Michoacana als steeds belangrijkere spelers gezien.
Daarnaast was Popeye betrokken bij het organiseren en regelen van een grote hoeveelheid moorden die uitgevoerd werden door andere leden in de organisatie. Het gaat naar verluidt om betrokkenheid bij de dood van zeker 3000 mensen. Hier heeft hij uiteindelijk 22 jaar voor vastgezeten.
Nederlands: lood of zilver. In (Spaanssprekend) Latijns-Amerika veel gebruikte uitdrukking voor criminele druk op (meestal)bankiers en politici: 'doe tegen betaling wat we willen, anders geweld', keus tussen de kogel (lood) of steekpenningen (zilver).
Het Sinaloakartel (Spaans: Cártel de Sinaloa) is Mexico's grootste drugskartel. Het kartel heeft zijn hoofdbasis in Culiacán, de hoofdstad van de noordwestelijke deelstaat Sinaloa, en werd geleid door Joaquín "El Chapo" Guzmán.
El Chapo was jarenlang de leider van het Sinaloa-drugskartel, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een van de grootste en gewelddadigste drugsorganisaties van Mexico. Het kartel verdiende miljarden met de drugshandel.
Het kartel is in meer dan vijftig landen actief - naar verluidt ook in ons land - en is de belangrijkste verdeler van heroïne en cocaïne in de Verenigde Staten. Op zijn hoogtepunt telde het kartel 100.000 werknemers. Het draait een jaaromzet van 3 tot 6 miljard dollar.
Wekelijks gaf Pablo zo`n 2,500 dollar uit aan elastieken. 7. Toen zijn dochtertje het koud had heeft lieve papa Pablo de openhaard flink laten branden… met 2 miljoen dollar aan briefgeld!
$1.000 aan elastiekjes per week
Tijdens zijn beste jaren verdiende Escobar zo'n 60 miljoen dollar per dag. Hij stouwde zijn opslagplaatsen vol met bankbiljetten, waarvan 10% opgegeten werd door ratten of door water werd aangetast. Ook maakte hij is een vuur met $2 miljoen aan biljetten omdat zijn dochter het koud had.
1. Joaquín Archivaldo Guzmán Loera. De geboortedatum van Joaquín Archivaldo Guzmán Loera is zo mysterieus als zijn leven.
Het vermogen van de drugsbaas wordt geschat op een dikke elf miljard euro en de Amerikaanse autoriteiten gaan proberen dat terug te vorderen. Het tijdschrift Forbes rekende El Chapo eens tot de allerrijkste mensen op aarde. Ondanks al zijn misdaden en de wreedheden die hij beging werd El Chapo een cultheld.
Morfine en heroïne worden het meest gebruikt in de Verenigde Staten. Met 61 gebruikers per 1.000 volwassenen laat het land Tsjechië (27) en Estland (15.3) ver achter zich. De Amerikanen zijn ook de grootste gebruikers van amfetamines (19), voor opniew Estland (10) en Luxemburg (9,8).
Beroepscrimineel Roos werd bekend als lijfwacht van drugsbaron Klaas Bruinsma. De afgelopen jaren zat hij een gevangenisstraf uit wegens een reeks afpersingen in Amersfoort en omgeving. Met geweld en intimidatie dwong hij zakenlieden te betalen.