Bij een aanrijding van achteren, een kop-staartbotsing, is de achterop komende automobilist schuldig aan het verkeersongeluk. Maar… dit is niet altijd van toepassing. Als een andere auto bij u achterop is gereden dan is de achter oprijdende automobilist aansprakelijk voor alle schade.
Het was een flinke klap, waardoor u letsel opliep. U heeft rug- of nekklachten, of heeft zelfs een whiplash opgelopen. Maar wie is schuldig en dus aansprakelijk bij een kop staart aanrijding? Bij een kop-staartbotsing is de achterop-rijder in de regel aansprakelijk voor uw letselschade.
Volgens de wet is de achterop rijdende auto, die achterop uw auto botst, vrijwel altijd schuldig. Uitzonderingen zijn situaties waarin u uw voorganger 'snijdt' als u van rijbaan wisselt of inhaalt. Ook wanneer u plotseling hard remt zonder verkeersnoodzaak kunt u de schuld krijgen van een aanrijding van achteren.
De autobestuurder die bij de voorste auto achterop is gebotst, had afstand moeten houden. In het verkeer ben je verplicht voldoende afstand te houden op je voorganger. De achteropkomende automobilist is bijna altijd volledig aansprakelijk voor alle schade.
Whiplash en werk: 75% van de whiplash slachtoffers is na 6 tot 12 maanden volledig herstelt. Gemiddeld gaan mensen met whiplash klachten daarom 6 tot 12 maanden na een ongeval weer werken. Het aanpassen van de werkzaamheden en beperken van de belasting is belangrijk als u weer gaat werken met een whiplash.
Hoeveel smartengeld u krijgt, is vooraf lastig te bepalen. De rechter kijkt naar uw totale situatie zoals uw leeftijd, hoe erg uw schade is en de invloed hiervan op uw leven. Ook kijkt de rechter hoeveel smartengeld anderen kregen in situaties die ongeveer hetzelfde zijn.
Als u schade lijdt als gevolg van een ongeval waarvoor u niet aansprakelijk bent, moet de aansprakelijke tegenpartij die vergoeden. Veroorzaakte u zelf schade dan moet u, of uw verzekeraar, een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.
Vul na een verkeersongeval altijd het Europees Schadeformulier in en stuur dat op naar je verzekeraar. Dat kan op papier, via een app of online. Laat de andere partij ook het formulier ondertekenen. Zo voorkom je dat er later discussie ontstaat over wat er is gebeurd.
Bij een kettingbotsing zult u altijd eerst degene die u van achteren heeft aangereden aansprakelijk moeten stellen voor uw letselschade. En degene die vóór u reed, zal dan op zijn beurt ú weer aansprakelijk stellen voor zijn letselschade.
In de meeste gevallen is degene die op de vóór hem rijdende auto botst aansprakelijk bij een kettingbotsing voor de schade van die vóór hem rijdende auto. Maar het kan ook zijn dat de achteroprijdende auto zélf doorgedrukt werd door een auto die hem weer van achter aanreed.
U hebt acht dagen tijd om uw ingevulde aanrijdingsformulier aan uw verzekeraar te bezorgen. Tenzij u bijvoorbeeld met spoed naar het ziekenhuis overgebracht werd en niet in staat was om dit binnen deze termijn te doen.
Ben je het niet eens met de tegenpartij, probeer dan met getuigen te komen bij de verzekeraar. Maak ook zoveel mogelijk foto's van de schade en de situatie. Kom je er niet uit, vraag juridische hulp of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in.
Hoeveel schadevergoeding na ongeval of ongeluk u kunt claimen, is vooral afhankelijk van hoeveel extra kosten u moet maken. Alle kosten die u zonder het ongeval niet had gemaakt, kunt u bij de aansprakelijke partij claimen. Alle mogelijke schade die is veroorzaakt door de schuld van een ander, moet worden vergoed.
Blijvend letsel is letsel dat niet volledig geneest. Het slachtoffer heeft blijvende beperkingen. Dit leidt vaak tot gedeeltelijke of volledige arbeidsongeschiktheid. Hierdoor ontstaat er vaak veel schade door blijvend letsel na een ongeval.
Voor de hoogte van het smartengeld bij whiplash moet u denken aan een bedrag tussen de € 700,– en € 50.000,–. Voor het berekenen van smartengeld wordt gekeken naar de smartengeld toekenning door rechters bij soortgelijk letsel.
Voorbeelden letselschade bedragen bij whiplash
De bedragen die worden uitgekeerd aan smartengeld bij deze nek aandoening liggen tussen de 5000 euro en 40.000 euro. Hierbij is ernst en aard van het nekletsel van belang en de gevolgen voor uw dagelijks functioneren.
Nekpijn, hoofdpijn en spierpijn na het auto ongeluk komen vaak voor. Maar hoewel deze klachten op licht letsel lijken, kunnen het ook voortekenen van een whiplash zijn. Wat een ernstige vorm van letselschade is die uw leven op z'n kop kan zetten.
Wat te doen bij nekpijn door aanrijding
Als u last heeft van pijn in nek na auto ongeluk bezoek zo spoedig mogelijk de eerste hulp van een ziekenhuis, de huisartsenpost of uw huisarts. Ook als u letselschade heeft opgelopen door het ongeval is een snel bezoek aan een arts aan te bevelen.
Als een bestuurder van rijstrook wisselt tijdens het ritsen moet een bestuurder voorrang verlenen. Als beide bestuurders van rijbaan wisselen bij het ritsen moeten beide bestuurders voorrang verlenen. Daarnaast kan van belang zijn met welke snelheid en met welke afstand een bestuurder invoegt.
Ook als de zwakke verkeersdeelnemer moet uitwijken omdat het motorvoertuig een onverwachte beweging maakt of er onverwacht een deur wordt opengedaan, is de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk. Alleen als de automobilist juridisch geen enkel verwijt kan worden gemaakt, kan hij een beroep doen op overmacht.
Als u een ongeval mét schade veroorzaakt, dan stijgt uw bonus-malusgraad meteen met 5 graden. Bij een bonus-malusgraad van 0 krijgt u 55% korting. Maar er is ook een beweging naar de andere kant. Hoe dichter u bij het getal 22 komt, hoe hoger de prijs van uw verzekering.