De stoep is eigendom van de gemeente en die heeft een inspanningsverplichting voor het vrij maken van wegen en paden. Elke gemeente heeft een zorgplicht en daarom een zogeheten 'gladheidsbestrijdingsplan'.
In veel gevallen is de gemeente eigenaar van de stoep. De gemeente moet daarom zorgen dat de stoep goed wordt onderhouden. Er kan niet van de gemeente verwacht worden dat zij iedere oneffenheid direct herstelt. De gemeente heeft namelijk niet de (financiële) middelen om alle wegen en stoepen perfect te onderhouden.
Antwoord De stoeptegel is niet eens van jou, het wordt gedoogd dat je er een mini-tuintje van maakt, een paar plantjes en dat is het. Toegevoegd na 3 minuten: Hoe leg ik een geveltuin aan? (uit de bron) Kijk eerst of er ruimte voor de woning is om een geveltuin aan te leggen.
Basis niveau. In het Bouwbesluit is vastgesteld dat het hoogteverschil tussen het aansluitende terrein en een toegang van het gebouw niet groter mag zijn dan 0,02 m.
Omdat deze verplichting lastig te handhaven was, is deze verplichting bij veel gemeenten afgeschaft. Over het algemeen geldt dat het schoonmaken van de stoep een eigen verantwoordelijkheid is van de eigenaar of (ver)huurder van een perceel.
Als woningeigenaar ben je sinds 2007 niet meer verplicht om de stoep en oprit sneeuwvrij te houden. De stoep is eigendom van de gemeente en die heeft een inspanningsverplichting voor het vrij maken van wegen en paden. Elke gemeente heeft een zorgplicht en daarom een zogeheten 'gladheidsbestrijdingsplan'.
U kunt de gemeente alleen schriftelijk aansprakelijk stellen. Dat kan per brief of met het formulier aansprakelijkstelling. Uw brief moet een duidelijke omschrijving bevatten van wat de schade is, wanneer deze is ontstaan en de reden waarom u van mening bent dat de schade vergoed moet worden door de gemeente.
Wegbeheerders en wegen
Een wegbeheerder is verantwoordelijk voor de kwaliteit en het onderhoud van de wegen. Nederland kent de volgende wegbeheerders: Rijkswaterstaat (RWS) voor de rijkswegen. De provincies voor de provinciale wegen.
In de wet is geregeld dat gemeenten en andere wegbeheerders, zoals provincies en waterschappen, een grote verantwoordelijkheid dragen voor de staat van hun wegen en fietspaden.
Lid 4 van artikel 6:174 BW geeft een definitie van het begrip 'opstal': “gebouwen en werken, die duurzaam met de grond zijn verenigd, hetzij rechtstreeks, hetzij door vereniging met andere gebouwen of werken”.
Burgers in Nederland zijn sinds een jaar of tien niet meer verplicht om hun eigen stoepje sneeuwvrij te maken. De stoep voor een huis is van de gemeente en dwangarbeid is verboden op grond van het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en Fundamentele Vrijheden.
De vereisten
Voor het slagen van een actie uit onrechtmatige daad moet aan vijf eisen zijn voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade, causaliteit en relativiteit.
Het recht van opstal is het recht om in, op of boven een onroerende zaak (bijvoorbeeld een stuk grond) van iemand anders, gebouwen, werken of beplantingen te plaatsen en in eigendom te hebben. Ook wel recht van opstal. Bijvoorbeeld een lift die in andermans gebouw zit, wordt het opstal genoemd.
Wie kan worden aangewezen als bezitter van een dier wordt geregeld in artikel 3:107 BW. De bezitter is degene die het dier voor zichzelf houdt. Dit zal meestal tevens de eigenaar zijn.
De hond is uw eigendom, wat meebrengt dat u op basis van de wet bevoegd bent het dier op te eisen van de vinder. Er zal afgifte van uw hond moeten worden gevorderd en wanneer uw hond alsnog niet wordt afgegeven kan er om dwangsommen worden gevraagd.
Na de scheiding zal het dier aan een van beide partijen worden toebedeeld en is één persoon juridisch eigenaar. Belangrijk is om een belangenafweging te maken. Er zal onderling afgesproken moeten worden wie het huisdier krijgt en ervoor zal zorgen.
De hond komt toe aan de eigenaar
Hetzelfde geldt als u op basis van huwelijkse voorwaarden bent gehuwd of een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden bent aangegaan. Indien uw ex-partner de hond niet wenst af te geven dan kan daarvoor een kort geding worden opgestart.
Een Aansprakelijkheidsverzekering Onroerend Goed (AVB O/G) voorkomt dat u als eigenaar zelf de schade moet vergoeden aan derden die slachtoffer zijn geworden.
De opstal gebrekkig is. Dit is het geval als het opstal niet voldoet aan de eisen die daaraan in een gegeven omstandigheid mogen worden gesteld; Het gebrek gevaar oplevert voor personen of zaken; Het gevaar zich verwezenlijkt: de opstal brengt dus schade toe aan personen en/of zaken.
Aansprakelijkheid voor brandschade aan de eigen woning
Wanneer er brand uitbreekt in de woning van een eigenaar, moet de eigenaar in principe zelf opdraaien voor de schade. Daarvan kan enkel worden afgeweken wanneer hij kan bewijzen dat iemand anders verantwoordelijk is voor de brandschade.
Artikel 150 Rv De hoofdregel van artikel 150 Rv bepaalt dat de partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van door hem gestelde feiten, de bewijslast van die feiten draagt. Zodoende moet de eiser die iemand aansprakelijk stelt onder andere het door hem gestelde causaal verband bewijzen.
Schadevergoeding wanprestatie
De schadevergoedingsplicht bij wanprestatie is ook gebaseerd op wetsartikel 6:74 BW. De schade die ontstaat door de wanprestatie moet vergoed worden. Tussen de wanprestatie en de schade moet een causaal verband bestaan. De schade moet het rechtstreekse gevolg zijn van de wanprestatie.
Bij inbreuk op een recht wordt een persoonlijkheidsrecht of een vermogensrecht aangetast. Voorbeelden van persoonlijkheidsrechten zijn het recht op lichamelijke integriteit, niemand mag een ander bijvoorbeeld zonder toestemming verwonden, of privacy.
Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.
Ook als de zwakke verkeersdeelnemer moet uitwijken omdat het motorvoertuig een onverwachte beweging maakt of er onverwacht een deur wordt opengedaan, is de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk. Alleen als de automobilist juridisch geen enkel verwijt kan worden gemaakt, kan hij een beroep doen op overmacht.