Te netjes Ooievaars hebben weinig natuurlijke vijanden. Jonge ooie- vaars op het nest lopen wel gevaar om van het nest geplukt te worden door roofvogels. Als er een roofvogel in de buurt komt, hebben de jongen een trucje: ze drukken zich plat op het nest en houden zich dood.
De meeste ooievaars sterven in hun eerste levensjaar. Maar hiertegenover staat een aantal hoogbejaarde exemplaren, leeftijden van boven de 30 jaar komen voor.
Op warme, heldere dagen zie je regelmatig ooievaars hoog in de lucht rondjes draaien zonder één vleugelslag. Ze maken dan gebruik van thermiek, opwaartse stromingen die ontstaan waar luchtlagen warm worden boven (door zonnestralen) opgewarmd terrein.
Alhoewel dat even schrikken is om te zien, is dat geen afwijkend gedrag. Ooievaars eten vlees (ooievaars die worden bijgevoerd krijgen vaak dode kuikens van kippen) en zodra het jong overleden is, zien de ouders er alleen nog een stukje voedsel in. We zien dit gedrag bij veel andere vogels.
Indien het eerste vrouwtje toch nog opdaagt, eist ze meestal na veel geruzie haar partner en haar nest gewoon weer op. Wanneer het nest en de partner vastliggen, wordt er gebroed. Er worden 3 tot 5 eieren gelegd, die op zo'n 33 dagen worden uitgebroed. Vaak komen de eieren, met tussenpozen van 1 tot 2 dagen uit.
Het voedsel van de ooievaar is gevarieerd: het bestaat uit kikkers, muizen, mollen en insecten en wordt vooral gezocht in weilanden en hooilanden. Maar ze eten ook hagedissen, regenwormen, jonge vogels, aas en afval.
Een ooievaar heeft zwemvliezen tussen zijn tenen. Daardoor kan hij in het gebied rondlopen.
Ooievaars leggen gemiddeld 3 tot 5 eieren, welke 33 dagen worden bebroed.
De ooievaar in de Middeleeuwen
Tijdens de Middeleeuwen werd de terugkeer van de ooievaar als teken van het begin van de lente gezien. De donkere dagen waren voorbij en boeren konden hun land weer gaan bewerken. Ook stond in veel culturen de ooievaar symbool voor het gezin en monogamie.
Zo begroeten ze elkaar. De kop achterover leggen versterkt het geluid en is het in de verte hoorbaar. Als er dreiging is van andere ooievaars, klepperen ze ook en maken ze zich breed door de vleugels te spreiden tijdens het klepperen. Dit is miijn nest, dus wegwezen hier !
Zij wordt met luid geklepper begroet. Nieuwe mannetjes proberen vrouwtjes naar hun nest te lokken door te baltsen. Ooievaars zijn niet hun hele leven lang trouw aan elkaar. Dat jaar na jaar meestal hetzelfde paar op hetzelfde nest te vinden is, komt eerder doordat ze trouw zijn aan het nest.
Voor veel vogels betekent dat verzamelen, opvetten en wegwezen. Ze trekken naar warmere gebieden in Europa, of zelfs Afrika. De ooievaar is van nature een trekvogel. Sommige Hollandse ooievaars trekken zelfs door naar Zuid-Afrika.
Def.: dieren die zich voeden met andere dieren. Toelichting: Bekendste voorbeelden zijn roofdieren en vogels. Maar ook een libel die vliegjes vangt is een predator.
Kenmerken. Met een gewicht van 11 tot 19 kilogram is het de zwaarste vogel die kan vliegen. De koritrap kan 120 centimeter lang worden. Beide geslachten hebben een gelijk verenkleed.
Oma en opa of oom en tante zetten dan het geboortebord in de tuin. Helemaal tof als jullie thuiskomen uit het ziekenhuis en je ziet die prachtig versierde voortuin, voordeur of balkon.
In de Griekse mythologie kwamen de ooievaars geen baby's brengen, maar ze namen de baby's juist weg. Het verhaal gaat namelijk dat een vrouw als straf was veranderd in een ooievaar en zij probeerde haar eigen kind te ontvoeren. In Egypte dacht men dat de ziel van een mens in verband stond met een vogel.
Ongeveer een derde van de baby's wordt geboren met kleine roze of rode vlekken op de huid. Deze vlekken zijn vaak grillig gevormd en bevinden zich in de nek of op het gezicht, meestal op de neus, het voorhoofd of de oogleden. Een ooievaarsbeet is een kleine huidaandoening die onschadelijk is en vanzelf verdwijnt.
Ooievaars in Nederland vliegen op zo'n 600-700 voet. Ze vliegen met een gemiddelde snelheid van zo'n 50 km per uur naar hun bestemming.
Nederlandse ooievaars overwinteren hoofdzakelijk in Zuid-Europa en West-Afrika. Open vuilstortplaatsen in Midden- en Zuid-Spanje worden bezocht vanwege het ruime voedselaanbod, in de vorm van voedselafval, insecten en muizen en ratten.
Een paar zonder jongen eet ca. 141,7 kg gedurende 130 dagen. Een jonge ooievaar krijgt vanaf het moment van uitkomen tot aan de eerste vlucht 43,3 kg voedsel aangeboden. Na het uitvliegen, krijgt het nog de volgende 10 dagen totaal 3 kg voer en vangt het zelf ook nog eens 2,5 kg.
Vogels slapen op grote voet
Je ziet het vaak bij reigers en ooievaars, maar ook veel kleinere vogels slapen met één poot ingetrokken. Rechtop staan is een kwestie van je zwaartepunt boven je steunvlak te balanceren.
April: Broedgedrag en eieren
De 2 – 5 mat witte eieren worden om de dag gelegd en zijn een slag groter dan een flink kippenei. Als het 1e ei is gelegd, wordt het nest niet meer alleen gelaten. Vanaf het 2e ei wordt er door beide ooievaars gebroed.
Voor de plaatsing van een nest is vaak een bouwvergunning of minstens meldingsplicht bij de gemeente nodig. Dit verschilt per gemeente. In geval van plaatsing van een nest in de uiterwaarden van een rivier is, ook op particulier terrein, soms een vergunning van Rijkswaterstaat nodig.