In 1596 bedacht Sir John Harrington, peetzoon van koningin Elizabeth I, een toilet dat was verbonden met een watertank waarmee de uitwerpselen konden worden weggespoeld.
De oudste toiletten en rioleringen waren op de Orkney Eilanden. Archeologen vonden daar huizen uit 2500 jaar voor Christus... waarin een speciaal hokje gebouwd was met een opening boven het water. 2000 jaar later bouwden de Romeinen openbare toiletten.
De Romeinen maakten gebruik van een voorloper van de moderne WC. In Pompeï en Herculaneum zijn privaten gevonden die op een continu spoelend riool waren aangesloten.
In de middeleeuwen kwamen de uitwerpselen vaak in de gracht of op straat terecht. Vooral in de drukbevolkte steden bracht dat in de zomer een geweldige stank met zich mee en natuurlijk ook de nodige ziekten. Daarom besloten gemeenten dat de poep voortaan moest worden opgehaald.
In 1879 richtten zij de Scott Paper Company op en namen de verkoop van toiletpapier op een voortvarende wijze ter hand. In de fabriek in Philadelphia werd het papier vervaardigd en op een rol gerold waarna het werd verkocht aan tussenhandelaren die het verpakten onder hun eigen merknaam.
Wie in de openbare latrines van het oude Rome zijn behoefte deed, gebruikte daarna een tersorium, een hulpmiddel dat bestond uit een stok met daaraan een spons die in water met azijn of zout was gedrenkt.
Tegenwoordig gebruiken we lekker zacht toiletpapier als we naar de wc gaan. Maar dat is niet altijd zo geweest. Vroeger veegden we onze billen af met steentjes, sponzen en kranten.
Het kan verwijzen naar het hartje op speelkaarten: een toiletbezoek was ooit taboe, net als spelen met kaarten. Het hart kan ook verwijzen naar de 'innerlijke' mens. Sommige mensen zeggen dat een goede stoelgang 'deugd doet aan het hart'.
Het woord toilet is afkomstig van het Franse toilette. Het gedeeltelijke synoniem wc is de afkorting van het Engelse water closet, wat letterlijk "waterkast" betekent.
In de middeleeuwen (rond het jaar 500) ging het weer heel anders: de openbare toiletten waren in deze periode namelijk niet meer aan de orde. Men deed zijn behoefte weer gewoon op straat en de rijken loosden hun behoeften in een beerput.
Toiletten worden in bijna alle gevallen gemaakt van porselein en porselein is standaard wit. Om het zwart te krijgen, moet de fabrikant het dus van een laag gekleurd glazuur voorzien en - je raad het al - dat maakt het een stuk duurder.
Het doel van de toiletbril is het verhogen van het zitcomfort. Doordat de bril een lagere warmtegeleiding heeft dan het porselein van de toiletpot, voelt deze (na enige tijd zitten) warmer aan. Wc-brillen zijn soms verwarmd.
Ontstoppen met een plopper
Zet een rubberen ontstopper op de afvoer van de wc en beweeg deze krachtig op en neer tot de verstopping los komt.
Veel toiletpotten worden van porselein gemaakt, in een aardewerkfabriek. Een stortbak is ook van porselein, of van plastic. De stortbak hangt boven de wc-pot en is gevuld met water. De pot en de stortbak worden door een pijpje verbonden.
Een compleet toilet bestaat uit een toiletpot, ook wel closetpot of wc-pot genoemd, toiletzitting, een (inbouw) waterreservoir, bedieningspaneel en een afvoer. Je hebt staande en hangende toiletpotten. Een staande toiletpot, het zogenaamde klassieke model, is bevestigd op de vloer.
Stortbak vervangen. Klanten betaalden gemiddeld €90,- excl stortbak en ombouw. Een oud toiletreservoir is na verloop van tijd aan vervangen toe. Soms is het niet zo hygiënisch meer.
Je mag naar "100" of "101" bellen als je dringend de politie, een ambulance of de brandweer nodig hebt. bvb : bij brand (100) bij ernstig ongeval met gewonden (100 of 101)
Verkort uit Engels water-closet 'privaat met waterspoeling' [1755; OED], gevormd uit water, zie → water, en closet 'privaat, kamertje, kast' < 'afgesloten kleine ruimte' [14e eeuw], verkleinwoord van clos 'omheinde ruimte' < Latijn clausum 'afgesloten ruimte', verl. deelw.
Kamer 100 was vroeger een buiten toilet. De algemene maten van zo'n toilet waren 100 x 100 cm. Vandaar de uitdrukking kamer 100.
Boven het toilet zit een bak (1) die met water gevuld is. Dat water stroomt weg als op de bedieningsknop gedrukt wordt. Daardoor stroomt het water weg door een ventiel (2) onderin de bak. Het water stroomt in één keer weg, de toiletpot (3) in.
Veeg na met vochtig papier
Als onze handen vuil zijn, vegen we ze niet alleen af met een droge handdoek; we gebruiken ook zeep en water. Hetzelfde geldt als je naar het toilet bent geweest. Veeg nadat je droog toiletpapier hebt gebruikt dus nog even na met een vochtig toiletpapiertje dat je mag doorspoelen, zoals Edet.
Volgens natuurgeneeskundig arts Marisol Teijeiro is één velletje dubbellaags papier meer dan genoeg. En dat is nog niet alles: na het afvegen zou het stukje papier er nog steeds vlekkeloos uit moeten zien. "Als je meerdere vellen nodig hebt om de boel schoon te krijgen, kan dat wijzen op een slechte stoelgang.
Billen afvegen, zo doe je het (niet)
Je pakt een paar velletjes toiletpapier en gaat aan de slag. De eeuwige les is altijd geweest: veeg je de billen van voren naar achteren schoon? Of van achteren naar voren? Met als niet heel verrassend antwoord dat het van voor naar achter is, vanwege de hygiëne.
Zonder houtsplinters
In 1879 verscheen het eerste toiletpapier op rol en aan het einde van de negentiende eeuw volgde de herkenbare perforatiegaatjes tussen de vellen.
Joseph Gayetty (1827-?) – Uitvinder van het wc-papier. Het wc-papier of toiletpapier is een uitvinding van de Amerikaan Joseph Gayetty. Hij produceerde het papier vanaf 1857 onder de naam 'Gayetty's Medicated Paper'.