Wanneer je haar droog en/of beschadigd is kan het goed zijn een haarmasker te gebruiken. Het is belangrijk je haar wat extra te versterken wanneer je het verft of ontkleurt, het veel blootgesteld wordt aan de zon en/of je vaak hittetools als een föhn of stijltang gebruikt.
Haarmaskers brengen een laagje aan op je haar. Als je dit te vaak in je haar smeert, wordt dat laagje dik. En dan werkt het niet meer als hair saver, maar averechts. Het zal je haar verzwaren.
Tegelijkertijd worden de haren beschermd tegen slijtage en gespleten haarpunten. Zodra je een haarmasker of conditioner goed door je haarpunten hebt verdeeld, kun je het uitspoelen. Het enige echt belangrijke is dat je een haarmasker of de conditioner goed en gelijkmatig door je haarpunten verdeeld.
Laat je haarmasker minstens 2 minuten zitten, voor een intensiever resultaat laat je het masker 2 tot 4 minuten langer inwerken met een warme handdoek. Spoel het vervolgens goed uit. Werd jou ook altijd verteld dat je een haarmasker zo lang mogelijk moet laten intrekken? Dit is een fabel!
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, er is goed nieuws en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat het geen extra werking heeft als je het haarmasker langer in het haar laat zitten. Het haar kan een haarbehandeling slechts 15-20 minuten absorberen. Het heeft dus geen zin om ze langer te laten zitten.
Een conditioner is wat minder intensief en verzorgt vooral de buitenkant van het haar en sluit de haarschubben. Een haarmasker is intensiever en dringt diep in het haar naar binnen om het haar daadwerkelijk te herstellen. Ik raad iedereen aan minimaal een conditioner te gebruiken na het wassen van je haar.
Wanneer je je haar gaat wassen gebruik je logischerwijs eerst je shampoo. Gevolgd door een masker en daarna je conditioner. De shampoo opent namelijk je haarschubben, het masker gaat hierdoor in je tweede laag van het haar zitten waardoor het extra goed gevoed wordt en de conditioner sluit vervolgens de haarschubben.
Een haarmasker, of op z'n minst een conditioner, is onmisbaar na je wasbeurt: na het wassen staan de haarschubben open, waardoor je haar gevoeliger is en sneller kan afbreken. Een verzorging na de shampoo sluit de schubben, waardoor je haar gladder, beter handelbaar en makkelijker doorkambaar is.
Het algemene advies is om één of twee keer per week een haarmasker te gebruiken. Het hangt allemaal af van de conditie van je haar. Wanneer je haar nog steeds droog aanvoelt, kun je het gebruik verhogen naar drie of vier keer per week. Doe het echter niet te vaak om te voorkomen dat je haar te zwaar wordt.
Nachtelijke haarbehandelingen zijn goed voor elk haartype, maar vooral stug en droog haar zal er baat bij hebben. Een haarmasker voor de nacht voedt het haar intens en vermindert pluizen. Let wel op: niet alle haarmaskers zijn bedoeld om 's nachts te worden gebruikt, omdat ze je haar plat of zwaar kunnen maken.
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Want wat blijkt: je kunt conditioner of een haarmasker het beste aanbrengen op droog haar. Als je conditioner aanbrengt op nat haar kan deze haar werk namelijk niet doen. Wanneer je haren doordrenkt zijn met vocht, nemen ze conditioner niet volledig op.
Dat betekent: conditioner aanbrengen voordat je je haar wast met shampoo. Dat zorgt ervoor dat je haar meer volume krijgt, glanst als een gek en minder snel vet wordt.
Breng er (flink wat) haarmasker in aan en leg een handdoek op je kussen. Spoel het de volgende ochtend uit en vervolg je normale wasroutine. Hierdoor krijgt je haar een extra boost. Hoe langer het masker de tijd krijgt om in te werken, hoe beter.
Normaal, gezond haar heeft één of twee keer per week een conditioner behandeling nodig. Droog en beschadigd haar kun je om de dag met een conditioner wassen. Voor andere haartypes geldt dat één keer in de week wassen met een conditioner voldoende is.
Na het wassen van je haar met een shampoo is het belangrijk om de geopende haarschubben weer te sluiten. Dit kan je doen met een conditioner, haarmasker of een leave-in conditioner. Een leave-in conditioner is een conditioner die je niet uit je haar spoelt maar zoals de naam als zegt, in je haar laat zitten.
Bij handdoekdroog wordt bedoeld dat je je haar zo droog mogelijk hebt gemaakt met een handdoek. Je haar is dan nog flink vochtig, maar het water drupt er niet meer vanaf. Probeer je haar niet droog te wrijven met een handdoek.
Gebruik 4 eieren en een flinke scheut olijfolie. Maak je haar een beetje vochtig en verdeel het mengel door je haar. Laat het masker 20 minuten inwerken en spoel het daarna grondig uit met koud tot lauw warm water. Gebruik geen geen warm water!
Onder het rijtje beste haarmaskers: Olaplex. Het haarmasker zorgt er niet alleen voor dat je haar gevoed wordt, het ruikt ook nog eens zóóó lekker. Extra fijn: Olaplex zorgt ervoor dat je haar zo zichtbaar gezond is, dat je de styling kan overslaan.
Wanneer je de shampoo en conditioner niet goed uit je haar spoelt, loop je het risico dat je haarzakjes gaan verstoppen. Dit zorgt voor een laagje (iek!) op je hoofdhuid, waardoor de glans van je lokken steeds minder worden.
Wanneer je standaard een shampoo en conditioner gebruikt, kan je hier één keer per week een haarmasker aan toevoegen. Je hoeft je conditioner dan niet te vervangen door een masker maar kan ze gewoon na elkaar gebruiken. Je gebruikt dan eerst de conditioner en daarna het masker.
Conditioner is een verzorgend haarproduct, dat tot diep in het haar doordringt. Het bevat de juiste ingrediënten om je krullen van binnenuit de voeden en te hydrateren. Wanneer je regelmatig een leave-in conditioner gebruikt, zal de natuurlijke glans van je krullen herstellen.
Handje vol shampoo
Het is echt niet nodig om zo veel te gebruiken dat je hele coupe schuimt. Neem een kleine hoeveelheid, masseer het goed in bij de haaraanzet en gebruik wat water om het over je haar te verdelen. Vergeet niet je shampoo een minuut of twee te laten intrekken.
Om extra zekerheid te hebben dat je krullen goed blijven zitten, raden we je aan te krullen met een temperatuur die tussen de 150 graden en 200 graden Celsius ligt. Dat klinkt heet, maar als je een goede krultang hebt, zorgt deze temperatuur niet voor haarschade, maar alleen voor een mooie krul.