Een ritssluiting is een mechaniek om de randen van twee stukken stof tijdelijk aan elkaar vast te kunnen maken. De rits bestaat uit twee rijen metalen of kunststof plaatjes met aan de ene kant tanden en aan de andere kant inkepingen.
De ritssluiting werd uitgevonden door Whitcomb Judson in 1893, hoewel het ontwerp van de moderne rits van Gideon Sundback komt.
Hoe heet zo'n dingetje aan de rits? Zo'n lipje waarmee je de rits dichttrekt of open natuurlijk... Een ritstrekker!
Zijn bekendste uitvinding is een "kramsluiter" voor kleding. Hij patenteerde deze kramsluiter, de voorloper van de moderne ritssluiting, in 1893 en demonstreerde deze op de Wereldtentoonstelling in Chicago. Hij slaagde er echter nooit in om deze vinding met succes op de markt te brengen.
Een rits bestaat uit twee rijen met tandjes. Elk tandje heeft aan de ene kant een klein puntje en aan de andere kant een klein gaatje. De sluiter zorgt ervoor dat de puntjes van de tandjes aan de ene kant, precies in de gaatjes van de tandjes aan de andere kant komen te zitten. Onderaan de rits zit een stopper.
Een ritssluiting bestaat uit twee rijen metalen- of kunststofplaatjes met aan de ene kant tanden, en aan de andere kant inkepingen. Deze plaatjes worden samengevoegd of gescheiden door aan een lipje (slider) te trekken aan een sluitplaatje.
Kapotte rits
Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de tandjes van de rits opeens niet meer aansluiten of uit het niets openspringen. Controleer in dit geval eerst of er niets tussen de tanden zit, vaak is dit een stukje stof of een draadje wat u vervolgens voorzichtig uit de ritssluiting kunt halen.
Als je ritssluiting zichzelf blijft openen, kan dit betekenen dat de loper kapot is en dus moet worden vervangen. Je kunt dit zelf thuis doen als je de juiste benodigdheden hebt, namelijk: Een zijkniptang.
Er zijn echter verschillende manieren om een rits te repareren die uit elkaar is. Je kunt proberen om de schuiver zelf te repareren of de rits weer op de goede lijn te zetten en hem weer in elkaar te doen. Met een van deze methoden repareer je waarschijnlijk de meeste ritsen die uit elkaar zijn.
De profielrits wordt ook bloktand- of sportrits genoemd. Om een profielrits te maken, worden korreltjes ingegoten op een stoffen band. Van de verschillende deelbare ritsen is dit de sterkste. Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.
Als een rits niet goed meer ritsen wil, pak dan een stukje zeep en smeer daarmee even over de rits. Deze is nu weer lekker soepel en zal weer makkelijk heen en weer te ritsen zijn. Een soort smeerolie dus maar dan met zeep.
Soms komt het erop neer dat u uw huidige rits schuiver uit elkaar buigt en losmaakt, en een nieuwe rits schuiver om de nieuwe rits heen buigt. In andere gevallen zou u een stopper aan het uiteinden van uw rits moeten losmaken en de ritsschuiver eraf schuiven, om een nieuwe erop te kunnen schuiven.
Rits vervangen: € 37,50 per meter alles inclusief. Oude rits wordt er uitgehaald, nieuwe rits geplaatst.
Online een rits kopen voor bijvoorbeeld een jas, broek of rok kan eenvoudig en snel bij stoffen.net! Naast deelbare ritsen en niet deelbare ritsen hebben we een ruime keuze aan blinde ritsen, ritsen per meter, waterafstotende ritsen en ritsen voor beddengoed.
Een van de makkelijkste manieren is om een potlood te gebruiken en de punt daarvan over de ritssluiting te wrijven. Het grafiet in het potlood werkt als smeermiddel, waardoor hij sneller loskomt. Werkt dat niet, dan zijn andere huishoudelijke producten hier ook geschikt voor, zoals een blok zeep of lippenbalsem.
Is je gulp kapot maar vind je het zonde om een nieuwe broek te kopen? Op deze manier repareer je je gulp heel makkelijk! Gebruik een ringetje van een sleutelhanger. Doe deze om de rits van de gulp, trek 'm omhoog en haak het ringetje achter de knoop.
Rits zit vast: zo los je het op
Pak een potlood en wrijf onder precies onder de plaats waar de rits vast zit. Probeer nu voorzichtig de rits naar beneden te trekken. In 80% van de gevallen zou dit moeten werken. Is dat niet het geval, gebruik dan bijvoorbeeld wat lippenbalsem of zelfs wat vaseline.
Een gulp die niet dichtblijft
Gelukkig is ook daar een oersimpele huis-tuin-en-keukenoplossing voor. De aanpak: een sleutelring of paperclip. Buig de paperclip om tot een haak en rijg deze door het oog je van de rits. Buig het overige deel van de paperclip rond je broeksknoop en klaar is Kees!
Een dubbel deelbare rits (2-weg deelbare rits)
Bij dubbel deelbare ritsen kan de sluiting zowel van boven als van onder geopend worden. De rits heeft twee trekkers/schuivers. De rits is aan de onderzijde van 1 kant voorzien van 2 insteken.
Wat betekent 'YKK' als dit op een rits staat? 'YKK' is de afkorting voor: Yoshida Kōgyō Kabushikigaisha. YKK is 's werelds grootste producent van ritsen. Deze 80 jaar oude Japanse multinational produceert ritsen, metalen drukknopen, klittenband, buckles en nog veel meer.
De ritsen liggen op de kustvlakte en lopen min of meer evenwijdig aan de kust, dus in oost-westelijke richting, en worden afgewisseld met lager gelegen kleigronden (zwampen). De ritsen zijn van invloed op de loop van enkele rivieren die vanuit het binnenland naar het noorden stromen.
Ritsen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. De dikte van een rits wordt aangegeven met het getal 40 of 60. Zo staat s40 voor de vertanding van 4 mm breed en wordt met s60 een vertanding aangegeven met een breedte van 6 mm.
Bepaal de lengte van de rits met een meetlint, vanaf de bovenkant gemeten. Knip de rits af op de gewenste lengte. Haal het stukje ijzer er af met een tangetje. Plaats het stukje ijzer weer onderaan de rits, ook dit doe je met het tangetje.
Speld de rits vast. Als je met dikke lagen stof werkt waarmee de spelden moeite hebben, rijg hem dan op zijn plek. Zet een ritsvoetje op je machine, en stik de rits vast door weer over het oude stiksel te naaien. Hecht aan-en af op de gebruikelijke manier door aan het begin en einde heen en weer te stikken.