De Amerikaanse natuurkundige Robert H.Goddard was in 1926 de eerste die succesvol een raket op vloeibare brandstof lanceerde. In de periode tussen 1903 en 1926 werd vooral veel werk verzet in de wiskundige theorieën achter de rakettechnologie.
De vastebrandstofraket is het oudst en is uitgevonden in China, waar ook het buskruit vandaan komt. Het is bekend dat in het jaar 907 al raketten officieel als strijdmiddel door de Chinezen zijn gebruikt onder de naam vuurpijl. Omstreeks 1500 ging de eerste raketbestuurder, de Chinees Wan-Hu, de lucht in.
De raket is in China uitgevonden. Als raketbrandstof werd buskruit gebruikt, dat de Chinezen in de eeuwen ervoor hadden uitgevonden.
Pas op 4 oktober 1957 ging de eerste raket op weg naar de ruimte, met aan boord de Spoetnik. Dit was een kleine bol van 58 cm, met een radio aan boord, die radiosignalen naar de aarde stuurde. Het ruimtetijdperk was geboren.
Het waterijsje van Ola (Unilever), met de smaken framboos, sinaasappel en ananas, viert het 50-jarig bestaan. Zo'n 35 miljoen worden er jaarlijks van verkocht, vooral in Nederland, maar ook in België en Frankrijk. Het ontstaan van de Raket in 1962 heeft alles te maken met de opkomst van de ruimtevaart.
Een frisse combinatie van ananas, framboos en sinaasappel waterijs. Het meest gelikte waterijsje van Nederland!
Ola is een Unilevermerk van consumptie-ijs sinds 1960. Op 3 februari 1956 werd het bedrijf opgericht in België. De naam Ola is afgeleid van het margarinemerk Hola. In België en Nederland zijn de Cornetto, Magnum, Raket en Schatkist bekende ijsjes van Ola.
Ballistische raketten vliegen enorm hoog. De hoogte is geen doel op zich, maar houdt verband met de afstand die het moet afleggen. Raketten voor de korte afstand halen al een hoogte van 200 km. De ICBM's kunnen wel tot zo'n 2.000 km hoog vliegen.
De brandstof: vloeibare waterstof 1.450.000 liter = 102.600 kg vloeibare zuurstof 540.000 liter = 614.400 kg De motoren werken 9 minuten. Er wordt maar liefst 7400 liter brandstof per seconde verbrand!
Apollo 11 was de missie van het Apolloprogramma die de eerste mensen op de Maan zette. De bemanning van de Apollo 11 bestond uit de astronauten Neil Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin en Michael Collins.
Het snelste ruimtevaartuig ooit, de in augustus 2018 gelanceerde Parker Solar Probe, gaat (ging) niet veel harder dan zo'n 200 km per seconde (720 000 km/uur). Bij die snelheid duurt een uitstapje naar de dichtstbijzijnde ster, anders dan onze eigen zon, bijna 6 400 jaar.
De ontsnappingsraket is 10 meter lang, brandt slechts 8 seconden en levert een vermogen van 400.000 PK. Als de 1e trap afgestoten is wordt de ontsnappings-raket door de bemanning handmatig afgevuurd, inclusief de "boost cover", een beschermkap die de CM tegen de vlam beschermt.
Hemelbestormer. Hemels vervoermiddel. Hemelschip. IJsje dat een hoge vlucht heeft genomen.
Het private bedrijf SpaceX komt met de zwaarste raket sinds de Saturn V-raketten uit het Apollo-tijdperk. De Falcon Heavy-raket is even hoog als een flatgebouw met 22 verdiepingen en is in staat om een satelliet of ruimtesonde met een gewicht van 53.000 kilo te lanceren.
Om in de ruimte te blijven moet je minimaal 28.000 kilometer per uur vliegen. Dat is 25 keer sneller dan een passagiersvliegtuig. Het geheim van een succesvolle ruimtereis is dus niet hoe hoog je vliegt. Het gaat erom hoe snel je vliegt.
Na de lancering vliegt het vaartuig ongeveer 1,5 uur lang rond de aarde, met een snelheid van ruim 28.000 kilometer per uur. Daarna geeft hij opnieuw gas, de snelheid gaat omhoog naar ruim 36.000 kilometer om aan de aantrekkingskracht van de aarde te ontkomen. Dan begint de lange oversteek naar de maan.
De capsule met de ruimtetoeristen draait z'n rondjes op 585 kilometer boven de aarde. Om die hoogte te bereiken, is meer dan 100.000 liter brandstof gebruikt. Uit Amerikaanse berekeningen blijkt dat daarbij zo'n 336.500 kg CO2 is uitgestoten. Dat is veel, maar alles is relatief.
Belangrijke lanceerbases
Kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan. Cape Canaveral Space Force Station (US Space Force) in de Verenigde Staten. Vandenberg Space Force Base (US Space Force) in de Verenigde Staten. Kosmodroom Plesetsk in Rusland.
Op 8 december 1987 werd het INF-verdrag getekend. Als gevolg hiervan werd Nederland van de vijf beoogde plaatsingslanden het enige land waar geen kruisraketten zijn geplaatst.
Nederland heeft voor de uitschakeling van luchtdreigingen op middellange afstand PAC-2 en PAC-3-raketten.
De reikwijdte van de raket ligt, afhankelijk van het type, tussen de 1.250 en 2.500 kilometer. Kostprijs: zo'n 781.000 euro per stuk. De bestemming ligt bij lancering in principe vast, maar tijdens de vlucht kan de kruisraket nog worden afgeleid naar een reeks alternatieve doelen.
Booza uit het Midden-Oosten
ijs, afkomstig uit het Midden-Oosten en krijgt zijn elasticiteit van mastiek , hars die afkomstig is van de mastiekboom. De traditionele smaak van booza is Kashta (of Ashta). Dat is een mix van oranjebloesemwater en rozenwater. Er wordt wel gezegd dat het de oudste ijssoort ter wereld is.
Magnum is een ijsje van Ola. Karakteristiek voor een Magnum is de dikke laag chocolade rondom een dik blok roomijs en echte vanille.
De Raket is al jaren het meest verkochte ijsje van Nederland. Jaarlijks worden er in Nederland 55 miljoen Magnum-ijsjes gegeten. Wanneer je die achter elkaar legt, vormt dat een lijn van 9.000 km. Het ijsje dat het meest wordt gegeten, blijft de Raket.