Een beha, bh of bustehouder is een aansluitend kledingstuk dat vrouwen als ondergoed dragen ter ondersteuning van hun borsten. Er is een grote verscheidenheid beha's in verschillende materialen, al bestaan de meeste modellen uit een band rond de borstkas, twee cups over de borsten en twee schouderbandjes.
Mary Phelps Jacob In 1914 komt de eerste beha op de markt. De beha, dan vooral brassière genoemd, is ontworpen door de Amerikaanse Mary Phelps Jacob. Ze deed haar uitvinding in 1910 en ontving er twee jaar later patent op.
De beha ontstond eind 19e eeuw in het Westen. Daarvoor droegen vrouwen onderhemden en korsetten als onderkleding. Beha's boden meer bewegingsvrijheid en een betere ondersteuning. Ze raakten begin 20e eeuw ingeburgerd, waarna hun vorm en functie meermaals veranderden.
De afkorting BH is afkomstig van het woord 'bustehouder'. In 1950 werd dit woord opgenomen in de Van Dale. Het is een samenstelling van de woorden 'buste' (borsten) en 'houder' (van het werkwoord houden).
Na onderzoek bleek dat het ging twee mouwloze onderhemden met borstzakjes, een beha met schouderbandjes en een longlinebeha met vetersluitingen onder de oksels.De kledingstukken dateren vermoedelijk uit de eerste helft van de 15e eeuw.
Ruim drieduizend vrouwen deden mee met de opiniepeiling en daaruit blijkt dat 7 procent van de vrouwen geen bh draagt.
"Er wordt gezegd dat je borsten gaan hangen als je er geen draagt, maar dat is helemaal niet waar. Integendeel zelfs: door minder vaak een beha te dragen, worden je borsten net stéviger, omdat je bindweefsel en ondersteunende ligamenten zich beter kunnen ontwikkelen. Een beha dragen is dus nergens voor nodig."
Er zijn nog meer redenen waarom een bh relatief veel stof kost en tijd om te maken. Zo wordt bij duurdere bustehouders het patroon van de stof gespiegeld en dat betekent meer snijafval dat niet kan worden gebruikt. Ook maakt het uit of de patroondelen uit de stof worden gestanst of gelaserd.
In tegendeel: een goede bh biedt je borsten en schouders ondersteuning en kan hiermee lichamelijke klachten zoals bijv. nek-en rugpijn helpen voorkomen. Helemaal als je grotere borsten hebt. Net zoals ieder ander kledingstuk kan ook een mooie bh je net even wat meer zelfvertrouwen geven.
#1 PrimaDonna bh
De bh's van PrimaDonna zijn niet alleen mooi, ze zitten ook nog eens supercomfortabel! Het merk bestaat al sinds 1865 en weet waar vrouwen met een grotere boezem behoefte aan hebben: mooie bh's die genoeg ondersteuning bieden, maar ook stijlvol én sexy zijn.
Beha of brassiere, een kledingstuk om de borsten van vrouwen te bedekken.
De beugels die in deze BH zitten bieden extra ondersteuning en comfort voor de borsten. De beugel BH zorgt er ook voor dat de borsten mooi gevormd worden, een lift krijgen en dat de borsten gesepareerd blijven. Een beugel BH is meestal niet voorgevormd, waardoor de beugels dus voor extra steun zorgen.
Er bestaan stukken ondergoed die beide delen bedekken. Veel voorkomende kledingstukken voor vrouwen zijn de beha en een slip, terwijl mannen slips of boxershorts dragen. Ook andere kledingstukken kunnen als ondergoed dienen, zoals T-shirts en topjes.
De allereerste beha
De bh is uitgevonden in 1907 door Mary Phelps Jacob en haar Franse dienstmeisje. Met de uitvinding van de beha hoefden vrouwen geen korset meer te dragen. Het middenrif had de ruimte, want het hoefde niet in een korset gepropt te worden. Het kledingstuk werd dan ook erg populair.
Er is geen betekenisverschil, het gaat om een verschil in spelling. In afkortingen schrijft men doorgaans alleen de eerste letter van het woord of woorddeel, dus bh. In een enkel geval is ook de notatie van de letteruitspraak ingeburgerd: teevee naast tv, deejay naast dj.
Zoals de naam al zegt duwt een push-up bh je borsten omhoog waardoor je borsten dichter naar elkaar geduwd worden. Hierdoor krijgen je borsten een lift en krijg je tegelijkertijd meer decolleté. Een goede push-up bh zorgt er zelfs voor dat je 1 cup maat groter krijgt.
Voor elk jaar dat je geen beha draagt, worden je tepels volgens onderzoekers ruim 7 millimeter gelift. Dat zou komen door de natuurlijke groei van je ondersteunend borstweefsel, wat gestopt wordt door een beha.
Het zweet kan irritaties op je borsten veroorzaken. Je kunt er zelfs schimmels door krijgen. Daarnaast zal een beha met ijzeren beugels snel in je lichaam porren, wat niet alleen oncomfortabel is, maar ook inwendige cystes kan veroorzaken.
Lingerie experts geven aan dat de beha's gemiddeld acht maanden gegaan. En dat is alleen als de beha's ook goed worden verzorgd. Na deze acht maanden rekken beha's zich vaak zo ver uit dat ze de borsten niet meer de nodige ondersteuning bieden. Hoe meer beha's, hoe vaker je ze verwisselt, hoe langer je beha's meegaan.
Het elastische materiaal in bh's verliest juist sneller zijn kracht als de vezels niet goed schoon zijn. Wij raden onze klanten altijd aan om na 3 á 4 dagen een bh wasje te doen, maar als jij wat meer transpireert is het natuurlijk slimmer om wat vaker te wassen.
Dit hangt ervan af hoe vaak je jouw bh's wast, met de hand of in de wasmachine en hoe vaak je de bh's draagt. Elke zes maanden een nieuwe bh is geen overbodige luxe. Als je onderstaande tekenen herkent, dan doe je er goed aan om eens even langs de Hunkemöller te gaan en een nieuwe bh te scoren.
De SMOOTHLY is een extra steunende beha met niet-elastische voorgevormde cups zonder beugel. De eisen aan steun van de beha veranderen met het ouder worden omdat de buste minder stevig wordt. Door een beha met een goede lifting wordt huidirritatie door huid die tegen huid ligt, vermeden.
Tape of tepelbedekkers
Heb je een ingewikkelde jurk waar geen enkele bh geschikt voor is en je deze dus niet kunt dragen? Zelfs dan is er een oplossing. Er zijn verschillende soorten tapes die ondersteuning aan je borsten bieden of ervoor zorgen dat je kleding op de juiste plek blijft zitten.
Het UMC Utrecht zocht uit of dit een feit of fabel is en concludeert dat er geen enkel wetenschappelijk of klinisch bewijs is voor de beweringen. Een (Amerikaanse) studie uit 2014 onder meer dan 1500 vrouwen heeft geen enkel verband tussen het dragen van een beugel-bh en het risico op borstkanker gevonden.
De borsten worden teveel tegen elkaar aan gedrukt: Dan is de cup is te klein. De bandjes snijden in op de schouders: Dan is de omvang te ruim of de cup is te klein. De bandjes zakken af: Dan is de omvang te ruim. De beugels liggen niet vlak op de huid tussen de borsten, maar komen naar voren: Dan is de cup te klein.